https://beritnordstrand.23video.com/episode-6-ryddemasterteasermov
For travle dobbeltarbeidende foreldre er det ofte vanskelig å få tid til rydding og husarbeid. Og rot kan være en stor kilde til irritasjon – i alle fall hvis det ligner mer kaos enn helt normal hjemmekoselig uorden. Men hvis ordenssansen tar overhånd, kan det bli plagsomt for både en selv og familien. Bilder som deles på sosiale medier gir oss inntrykk av at folk bor i hjem med orden som i en møbelkatalog. Pynteputer pryder en sofa ingen har sittet i, gjennomførte stilleben preger et inngangsparti ingen slenger jakker og bilnøkler i og på kjøkkenbenken troner siste utgave av en trendy kjøkkenmaskin som verken kan elte deig eller kverne nøtter. Vi streber etter det perfekte utstillingsvinduet og sliter kanskje også med å bli enige om hvor lista skal legges.
Ryddemennesket i meg strever også med å holde tritt med rotespøkelset i vår familie. Ingen har rot, men allikevel tar det knapt et døgn fra jeg frydet meg over at øye kunne hvile på en ro og orden i stuen, til rotespøkelset igjen slår til. Post, aviser, nøkler, skolebøker, skolesekker, smulete fat og halvtomme vannglass forstyrrer bildet. Med stor familie har jeg måttet jobbe med meg selv for å senke lista mange hakk. Ryddemennesket som kunne tilfredsstilles 100% den gang jeg var alene må vike. Jeg har lært meg noen triks for å unngå å stresse meg selv og omgivelsene med rydding og husarbeid. Jeg nekter å ikle meg rollen som streng og masete og har utviklet metoder hvor rotespøkelset , eller fellesskapet, tar ansvar.
Rydding – mindre stress og mer glede
Lær barna å rydde etter seg – dere kan for eksempel rydde sammen hver kveld. Ikke fall for fristelsen til å gjøre jobben for dem, selv om det oftere er enklere. Sett på groovy musikk. Eller gjør ryddejobben til en lek. For noen er kanskje en litt mer omfattende ukentlig sjau – torsdagsdugnad –den beste løsningen. Jeg velger torsdag og ikke fredag så helgefølelsen kan starte etter jobb og skole fredag ettermiddag. Avtal hvilken tid det kan passe for hele familien å bidra i 1-2 timer, hvor alle kan settes i sving med rydding og vasking. Det er det jeg mener meg å ansvarliggjøre rotespøkelset. Når jobben er gjort vanker det så en kollektiv belønning, for eksempel nypoppet popcorn og smoothies.
Lag systemer i skuffer og skap. Kvitt dere med det som ikke brukes, eller legg det bort for en stund. Gamle leker føles ”nye” når de tas frem etter å vært lagret på loftet noen uker.
Føler du at du er fanget i tidsklemma? Ja det forstår jeg godt, jeg har vært der selv. Men jeg oppdaget at mye faktisk handler om å organisere tiden. Jeg booker avtaler både med meg selv og familien i min kalender og fyller den med alenetid, familietid, kjærestetid og nødvendige gjøremål. For eksempel «kveldsmat» kl.17:00, «trening med barna» kl.18:00 («familiehygge/lek» med aking eller en tur i bassenget på en dag uten organisert aktivitet) og «middag» kl.19:30. En annen dag kan det stå “rydding i vottekurven” eller “venninnekaffe”. Min erfaring er at jeg får tid til mer om jeg fører det opp i kalenderen. Selvsagt er det lov å ta ting på sparket, men kalenderen fungerer som huskeliste og gjør at jeg senker skuldrene og stresser mindre. Familiekalenderen bevisst gjør meg faktisk også på å prioritere både familie og kjærestetid.
Ikke perfekt
Ikke bestreb deg på å være perfekt, da tapes sjarmen på veien. Perfeksjonisme fører til unødvendig stress – for deg selv og de du omgir deg med. Fokuser på det du oppnår og ikke på det du ikke får til. Fryd deg over små milepeler og feir det som feires kan. Slipp løs det barnslige i deg, by på deg selv og våg å vær annerledes. Sett dine egne standarder, kan jeg si i en alder av 50, når jeg tenker tilbake på mange år hvor det å ha middagsgjester fortonet seg som en lang kjøkkenmaraton. Nå har jeg bestemt meg for at det er hyggeligere både for gjestene og oss selv å lage mat sammen, mens praten går over et vinglass. Fordel gjerne også oppgavene og be sammen til det vi kaller ”kurvlag”, der alle bidrar med hver sin matrett og og drikke. Det gjør at man kan treffe venner og få påfyll av positiv energi selv når batteriet lyser rødt og kroppen bør lades. Senker du din egen standard, tør andre å følge etter, og hverdagen fylles av mindre stress og mer nytelse for alle.
La deg heller ikke frustrere av det du ikke rekker eller orker – det forårsaker bare dårlig samvittighet. Del opp det som akn fortone seg som uoverkommelige arbeidsoppgaver. Ikke rydd hele garderoben på en kveld, men finn frem støvkluten og sorter i tre hyller nå og tre hyller da. Smuler er brød.
Verktøy for ro
Fokuser på det positive og vær tilstede i nuet
Stress kommer ofte når vi tenker på uløste oppgaver eller bekymrer oss for alt som kan gå galt i framtiden. Framtiden vil ta hånd om seg selv. Eliminer negative tanker ved å fokusere mer på nuet eller dagen i dag.
Planlegg øyeblikk til nytelse. Jeg skriver opp meny og kveldskos på kjøkkentavla. I dag skal vi ha skreifilet på ertepure med quinoa, bønner og bacon til middag. Vi skal kose oss med fruktsalat til kvelds. Og jeg har en avtale om å lufte hund med en venninne før jeg legger meg. Kurven med ”enkeltsokker” sorteres som familieaktivitet rett etter middag. Det blir konkurranse om hvem som kan parre flest sokkepar på 15 minutter. Ikke kjedelig i det hele tatt.
Oppmerksomt nærvær
Mindfulness eller oppmerksomt nærvær hjelper deg å være tilstede I nuet.
Dette er noe du kan praktisere selv i form av enkle øvelser i hverdagslige situasjoner. Det handler om å registrere hva du føler når du rydder, nyte symfonien av herlige smaker når du spiser et godt måltid, kjenne tannbørstens sirkulerende bevegelser i munnen når du pusser tennene eller vannet som sildrer over hendene dine når du vasker deg.
Pusten
Et rolig pustemønster med tilstrekkelig lang utpust (vi slurver ofte med utpusten) stimulerer det parasympatiske nervesystemet – kroppens bremsepedal. Riktig pust uløser en avspenningsrespons som roer hjerterytmen, senker blodtrykket og virker følelsesmessig beroligende. Det er faktisk umulig å stresse samtidig som du puster riktig.
Tenk på pusten som et anker. Det gjør du ved å fokusere på pusten når du merker at du er i ferd med å kave deg opp og stresse. Bare prøv neste gang.
Med ønske om en artig “sokkeparreøkt”!