Featured Image

Bevegelighet

Prioriter bevegelse i det nye året. Prioriter å bli kjent med den allsidigheten som kroppen din innehar, selv om du kjenner deg stiv og støl eller har skader.

 

Du er født til å bevege deg!

Ved å begynne å bruke kroppen på nye måter blir du i tillegg smartere, da hjernen nyter godt av stimuli den får fra musklene dine. Bevegelse gjør deg altså både friskere, lurere og holder kroppen og hodet i en samkjørt kreativ fase. Når du holder deg i bevegelse bremses aldringen både i kropp og hode.

Gjør litt hver eneste dag. Gå trappene i stedet for å ta heisen, stå opp fem minutter før og gjør noen av sekvensene du får her,dans med barna til en sang dere liker, gå en kveldstur rundt kvartalet før du legger deg. Kroppen blir mer fornøyd både innovervendt og utovervendt.

I yoga har vi et fint ord som heter Maitri- det betyr å bli venn med deg selv. Å ikke lete etter feil eller mangler i seg delv eller andre. Det å sette av tid og prioritere en ny vane, krever at dette blir gjort som en fin gest til deg selv. Slik at du får lyst til å gjøre mer godt, heller enn å straffe deg selv for alt du ikke klarer. Berit sin metode er bygget på det same: Gjør mer av det som er bra!

Negative tanker rundt din egen kropp eller helse tapper deg for energi og fører til større og større terskler for å komme i gang med hyggelig påfyll. På yogamatten gir vi oss tid til å akseptere at en kropp trenger tid til å få mer bevegelighet og styrke, samtidig som vi øver på å motivere kroppen og hodet til å ikke gi opp. Det tar tid å lære noe nytt, men gi deg tid til å øve og prøve, feile og mestre.

Det kan være lurt å skille mellom det kroppen vil akkurat nå, og det som er den virkelige motivasjonen. Klarer en å motstå at kroppen akkurat nå vil ligge på sofaen, og heller gå en liten tur gir en mat og næring til en større motivasjon. Når denne sparekontoen begynner å vokse, vil du merke at du høyst sannsynlig begynner å si hyggeligere ting til deg selv, eller tenke mer kreativt rundt utfordringer som dukker opp.

Se, snakk, beveg deg med vennlighet! La det nye året vare lenger enn til februar rent motivasjonsmessig.

Si noe hyggelig til deg selv hver eneste dag, og øv på å bli venn med kroppen din i alle mulige sammenhenger.

Ukens sekvens er en liten variant av en solhilsen, som er mye brukt i de fysiske yogaøvelsene for å fremme bevegelighet, øke energien i kroppen og synkronisere pusten.

Du kan gjøre hele sekvensen i ett eller jobbe med stolen til det kjennes greit ut å avansere.

  1. Plasser en stol foran deg, og ta et godt grep på hver side av stolsetet. Ta et steg bak, og begynn å bevege overkroppen frem og tilbake fra stolen. Pass på at du ikke bøyer armene eller synker ned i magen. Jobb med å holde løftet i overkroppen, dra baken ned og brystet opp slik at skulderbladene holder seg nede fra ørene. Strake ben, eller bøy knærne hvis du kjenner på ubehag i nedre del av rygg.
  2. Som motøvelse etter denne flytsekvensen fletter du fingrene og løfter armene over hodet slik at ryggen og magen blir lang. Så fletter du fingrene bak kroppen og forlenger armene ned mot gulvet for å åpne foran i brystkassen. Ta noen gode pust i hver av disse.
  3. En videre forlengelse av denne lille sekvensen er å ta stolen vekk og gjøre det samme på matten. Stå med samlede ben på matten, og strekk armene opp mot taket. Gå ned mot matten og plasser hender på matten foran deg. Her bøyer du selvsagt benene så mye du trenger. Går tilbake med benene og løfter hoftene opp mot taket, og skyver helene i retning matten. Kikk frem og beveg overkroppen og brystkassen frem og opp i en bakoverbøy. Også her: Sett knær nedi matten om det er behov. Beveg overkroppen tilbake igjen slik at hoftene løftes opp, og ryggen blir lang. Gå tilbake til hendene, sett hender i hoftene og kom opp.

Lykke til! Husk å vær grei mot deg selv- øvelse gjør mester!

Håper vi ses på en yogamatte i 2017.

God hilsen fra Siri Tuseth, Satya yoga og Satya Yogaskole.