Når gjorde du noe som satte deg litt utenfor komfortsonen på en god måte?
Hvis kroppen vår har lært seg til at alt av utfordring og stress er negativt, begynner den å tro at forandring er noe som krever mer enn det gir. Vi begynner uten at vi legger merke til det nødvendigvis å kvie oss for ting som blir foreslått til oss. Det blir til styr i hodet at noen spontant stikker innom på besøk ,eller tanken på å begynne med en helt ny aktivitet.
Det blir vanskeligere å motivere seg til endring eller en mer morsom hverdag alene eller sammen med andre. Det å gjøre yoga er en fin måte å teste grenser og utforske hva kroppen finner skummelt eller kjekt. Det å mestre nye oppgavner gir oss stimuli som gir mat til både kroppen og hjernen. Tenk at hver gang du gjør noe nytt, så lages det nye forbindelser i hjernen din. Det synes jeg det er grunn til å fryde seg over. Hver gang vi går en ny tur, lages det også et større innvending kart. Vi blir bedre til å orientere oss innover og utover.
Hvis kroppen din i hovedsak sitter, står og går forover, er det masse retninger og kreative soner du ikke vedlikeholder. Når løp du sist bakover, hoppet opp noen trappetrinn, bøyde deg bakover og sideveis, eller klatret høyt opp i et tre eller holdt pusten for å teste grensene dine?
I yoga har vi mange ulike fysiske øvelser om gir deg direkte tilgang til å innhente informasjon om kroppen din, og bli klar over hva som holder deg frisk og opplagt. De er delt inn i familier slik at de gir kroppen en helhetlig behandling.
Det er stående og sittende stillinger, forover- og bakoverbøyere, samt tvister og inversjoner (opp-ned stillinger). Disse kan være aktive, kompakte og sterke, jobbe med fleksibilitet og lengde, eller være restituerende og innhentende for kroppen.
Øvelsene er designet for å holde hele kroppen kjernesterk, bevegelig og i balanse, øke sirkulasjonen og jobbe med løft i kroppen slik at du kjenner deg lett og ledig både i overflatemuskulatur og helt inn mot ryggraden og de indre organene. Yoga asanas gir ryggraden mulighet til å holde på mobiliteten i alle de retninger den kan bevege seg i, som igjen stimulerer nervesystemet til å gi gode signaler til kroppen og hjernen.
Spoler i kroppen:
Visste du at i kroppen din har du muskelspoler som gir signaler til hjernen om posisjon og stillingssansen til muskulaturen vår. Det vil si at muskelspoler er viktig for balansen og hvordan kroppen leser av seg selv i bevegelse og belastning. Muskelspolene innehar faktisk den kraftigste inputen til hjernen per masse.
Vi finner mest av de av de i nakken vår Dess høyere opp vi kommer i ryggen, dess flere av de. Muskelspoler og leddreseptorer i ryggen står for 90 prosent av all input og næring til hjernen vår. Så det er lurt å tenke på å holde rygg, skuldre og nakke i godt humør. Hjernen må få for å gi, så det er jo god grunn til å hevde at hvordan vi har det i kroppen, hvordan signaler gis til hjernen vil påvirke oss når det gjelder motivasjon, humør, hvordan vi puster og hvordan fordøyelsen virker blant annet.
I yoga jobber vi med styrke, og sammentrekning av muskulatur, men også i stor grad med å strekke sener og muskler som således stimulerer muskelspolene og gir hjernen mat.
Ukens øvelser:
Yoga er anti-gravity work. Vi dras nedover automatisk med alder, livsstil og når vi sitter på rumpa. I yoga vil vi gjerne motsatt vei for å ikke aldres før tiden. Som jeg har sagt før, -jeg møter unge 75 åringer i min yogasal, og gamle 30 åringer rent fysisk. Det å være opp- ned er kjekt å øve på. Det å snu om på på hvordan vi balansere vekten vår og trykket i kroppen gir oss økt sirkulasjon og mindre press mot både nedre del av rygg og mageregion. Det er godt for frykt og katastrofealarmen i oss, og det gjør deg bevegelig og sterk i armer og skuldre. Det å være opp-ned gir også god oksygentilførsel til hjernen ,stabiliserer balansen din og gjør deg glad og energisk. Blir dette for vanskelig finnes det 9 andre sekvenser du kan øve på med mål om å klare denne ukens utfordring.
Så ikke gi opp med en gang hvis kroppen trenger tid.
- Sett deg inn mot en vinduskram, trappetrinn, solid benk eller en vegg. Mål opp en benlengde og plasser hender på matten. Fokuser på et løft oppover med hoftene når du setter føttene opp i hoftehøyde eller lavere, og merk at siden av brystkassen hjelper til med løft. Unngå svai i nedre del av rygg ,så hold ribbensbuen foran inne.
- Kom ned og forleng overkroppen fremover med fokus på strake armer og lengde i albueledd.
- Gå opp igjen og merk at du er sterk og strak både i armer og ben. Pust rolig.
Øvelse gjør mester!
Hilsen Siri Tuseth, Satya Yoga, Satya Yogaskole
Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling