Featured Image

Dette er symptomene på Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) – kanskje den vanligste hormonforstyrrelsen vi kjenner til

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er kanskje den vanligste hormonforstyrrelsen vi kjenner til. Tilstanden rammer nå omtrent 15 % av alle kvinner i fertil alder. Tilstanden anses kronisk og konvensjonell medisin kommer til kort med sine legemidler. Kan et mer helhetlig fokus hjelpe?

Årsaken til hormonforstyrrelsen, de forhøyede testosteronnivåene, er sammensatt. Tilstanden beskrives som et sett av symptomer. Symptombildet varierer imidlertid fra person til person. Forhøyede testosteronnivåer kan hos noen følges av cyster i eggstokkene, uregelmessig eller fraværende menstruasjon, manglende eggløsning, ufrivillig barnløshet, uren hud og unormal hårvekst på kropp og ansikt. Andre kan ha forhøyede testosteronnivå uten åpenbare symptomer eller plager.

Forekomsten øker med inaktivitet og økende overvekt, men tilstanden kan ramme både normalvektige og topptrente. Ifølge Norsk Helseinformatikk er en av tre kvinner med PCOS normalvektig. Men tross normal BMI (vekt i forhold til høyde), påviser man gjerne både bukfedme og begynnende insulinresistens. Insulinresistens påvises hos hele 50-70% av kvinner med PCOS. Ganske mange utvikler etter hvert både type 2-diabetes og høyt blodtrykk. Både bukfedme og høyt insulin kan skape inflammasjon og økt produksjon av mannlige kjønnshormoner. Selv om ingen ser ut til å være like, finnes det allikevel en fellesnevner for alle som rammes?

Har du Polycystisk ovarialsyndrom? Demp inflammasjon

En fellesnevner ser nå ut til å være kronisk lavgradig inflammasjon. Den viktigste behandlingen av PCOS kan du derfor mest sannsynlig bidra med selv. Det finnes flere grep man kan ta for å dempe slik inflammasjonsbrann i kropp og hjerne. Ett av dem, og kanskje det aller mest effektive, er å ta i bruk mat som anti-inflammatorisk medisin.

Syndromet er sammensatt, og det kan være krevende å ha fokus på både kostholdsomlegging, stressmestring, søvn og eventuelle toksiner. PCOS er imidlertid et varsel fra kroppen om at den kjemper mot lavgradig inflammasjon. Og det haster å ta grep før inflammasjonen sprer seg til andre organer og gir deg flere symptomer og lidelser. Når du har utelukket annen sykdom hos egen lege, så kan du ta anti-inflammatoriske matgrep. Les mer om dette i boken «Omstart30». Trenger du ytterligere hjelp, veiledning og støtte, så bestill gjerne time hos en lege med fokus på helhetlig helse (funksjonell medisin). PCOS er en samling tegn og symptomer, hvor uttrykket varierer individuelt. Legemidler alene er ikke nok – et helhetlig fokus på tiltak som hver for seg og i synergi kan dempe inflammasjon er å foretrekke. Legemidler demper ikke den kronisk lavgradige inflammasjonen og risikoen for tilleggslidelser ved PCOS. Nøy deg derfor ikke bare med å ta p-piller for å få menstruasjonen regelmessig. P-pillene dekker bare over symptomene på PCOS.

Tenk mer helhetlig – ta antiinflammatoriske livsstilsvalg:

  • Spis anti-inflammatorisk mat som medisin. Gjennomfør først en ordinær Omstart30 uten gluten, kumelk og belgfrukt. Uren hud er hyppig ved PCOS og min erfaring er at huden blir betydelig bedre uten kumelk. Når kumelka reitroduseres, så velg syrnede og fullfete varianter.
  • Sikre deg 30 minutters aktivitet hver dag, rask gange for å bedre insulinfølsomheten. Gjerne sansetur med en venn. Gå så raskt at dere blir andpusten når dere prater. Ta enkle styrkeøvelser.
  • Demp stress, praktiser enkle yogaøvelser. Økt kortisol bidrar til lekk tarm og kronisk lavgradig inflammasjon
  • Sikre deg dine 8 timer nattesøvn (7 timer er for lite)
  • Eliminer sigaretter/snus, toksiner i mat og hudpleieprodukt
  • Ta nødvendige kosttilskudd (individuelt tilpasset dine behov), se Omstart30. Slik som for eksempel tran, vitamin D, B-vitaminer, vitamin K2, magnesium, jod, sink og selen.

Som du sikkert har forstått så er det viktig å angripe roten til syndromet og ikke bare symptomene. Snakk med legen din, fortsett med de legemidlene du behøver. Fortell fastlegen din at du vil legge om livsstilen for å dempe inflammasjon i kroppen din de neste 30 dagene. Ta nødvendige prøver, og høst erfaring sammen. Erfaring som lett også kan komme andre pasienter til gode. Masse lykke til!!!

 

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling