Featured Image

Har du autoimmun sykdom? Da kan dette være noe for deg

Det strømmer på med gladmeldinger fra folk som kjenner betydelig effekt av Omstart30-vennlig mat. Folk går ned i vekt, midjemålet krymper, fordøyelsesbesvær og hodepine lindres, diffuse smerteplager dempes, de sover langt bedre og lidelser koplet til kronisk lavgradig inflammasjon bedres eller symptomene blir helt borte. Det være seg Type-2-diabetes , høyt blodtrykk, angst, uro, konsentrasjonsplager og en rekke autoimmune lidelser.

Har du en autoimmun sykdom befinner du deg helt øverst på mitt såkalte inflammasjonsspekteret. Det finnes et hundretalls autoimmune lidelser. Kanskje har du eller kjenner du noen med cøliaki, rheumatoid artritt, Sjøgren syndrom, Diabetes type 1, Graves Sykdom, autoimmun stoffskiftesykdom, Lupus eller MS? De ulike autoimmune lidelsene rammer helt forskjellige organer i kroppen. De har likevel noe til felles. Felles for dem er at kroppens immunforsvar går til angrep på eget vev. En fellesnevner er også lekk tarm og inflammasjon i kroppen, triggerproteiner i maten som lekker inn i kroppen og hisser immunforsvaret til krig. Legemidler kan godt dempe symptomer på slik sykdom, men legemidler alene er ikke nok.

Bli med på Omstart30-kurs

Har du en autoimmun lidelse bør du eliminere kjente triggere som kan bidra til lekk tarm, som kan trenge igjennom tarmslimhinnen og som utløse inflammasjon og helseplager. Samtidig bør du spise anti-inflammatorisk mat som kan bidra til å reparere lekk tarm, slik du gjør i metoden Omstart30. Har du ikke lest boken enda, så kan du kjøpe den her.

De aller fleste vil oppnå betydelig bedring av å gjennomføre en «Omstart30». Mange rapporterer økt energi, forbrenning og reduksjon i midjemål, bedre søvn og lindring av helseplager. Slik symptomlindring motiverer. Mange med autoimmun sykdom kan klare seg på Omstart30-vennlig mat, mens andre trenger å eliminere ytterligere noen råvarer for tilstrekkelig effekt. Har du gjennomført en ordinær «Omstart30» og trenger ytterligere symptomlindring av autoimmun sykdom anbefaler jeg at du forsøker å eliminere noen flere råvarer og ser om det kan hjelpe:

 1. Alt av korn kuttes – også glutenfrie korn. Bytt til kornfritt mel som kokosmel, mel av tigernøtter, kassava (tapioka) og pilerotmel (arrowroot flour). Bytt tortillas og tacoskjell ut med blader av hjertesalat – det er kjempegodt.
 2. Kumelk må ut i «Omstart30». Ved autoimmun sykdom byttes kumelka til strengt glutenfri plantedrikk som tigernøttmelk, kokosmelk og kokoskrem. Les innholdsfortegnelsen på kartongen og velg rene produkt uten tilsetningsstoffer, fortykningsmidler og herdet fett. I noen oppskrifter kan du også bytte 1 liter kumelk med 1 dl kokoskrem og 9 dl vann. Klaret smør (ghee) bør elimineres.
 3. Egg må byttes til andre ingredienser som kan binde sammen pannekaker, muffins, brownies og liknende. I noen oppskrifter kan egg byttes til gelatin, som kan bidra til å reparere lekk tarm gjennom å tilføre nyttige aminosyrer fra kollagen i gelatinet. Andre eggeerstattere kan være pure av søtpotet, avokado, most banan og Yokos (yoghurt av kokosmelk).
 4. Grønnsaker i nattskyggefamilien som poteter, aubergine, tomater, paprika, chili og Gojibær må ut. Bytt poteter til søtpotet, og potetmos til søtpotetmos eller selleripure. Spis grønnsaker fra korsblomstfamilien, og bruk mer gresskar, gulrot, sellerirot, rødbete, søtpotet, løk, purreløk, vårløk, sukkererter, stangselleri, squash og sopp. Fint uansett å bytte langreiste Gojibær i kortreiste blåbær, solbær og tyttebær. Husk at rå grønnsaker er vanskeligere å fordøye, så varier med fermentert, varmebehandlet og litt rå. Rør gjerne kimchi inn i råkosten.
 5. Krydder i nattskyggefamilien og krydderfrø som korianderfrø og sennepsfrø må ut. Paprika, cayennepepper og chili tilhører nattskyggefamilien. Cayennepepper og chili byttes fint til sort pepper i de aller fleste oppskrifter. All soya, også glutenfri soyasaus, må ut. Prøv oliventapenade, rå eplecidereddik, sitron- og limesaft og friske urter som smakstilsetter for å erstatte soyasausen. Du kan fint bytte soyasaus med coconut amino-produkter laget av sevje av kokosblomster ( fås i nettbutikker og helsekost). Disse er både gluten-og soyafrie, og smaker soyasaus.
 6. Alt av nøtter og frø må ut, og det hjelper ikke om de er bløtlagt. Tigernøtter er autoimmunvennlige, men vanskelig å få tak i.
 7. Kaffe byttes til grønn te, kaldtrukket grønn te, kullsyrevann med lime og sitron, kombucha, kokosvann og vannkefir. Lag gjerne mochtails med eddik. Prøv 1 dl bringebæreddik, 6 dl vann, appelsinskiver, litt revet fersk ingefær og rikelig med isbiter.
 8. Bytt ris til blomkålris eller brokkoliris du lager i din egen foodprosessor. Har du ikke foodprosessor, så bruk et rivjern.
 9. Bytt glutenfri pasta til squashnudler eller ovnsbak spagettigresskar. Med et enkelt spiraliseringsverktøy kjøpt på vanlig kjøkkenutstyrsbutikk kan du enkelt lage nudler av både gulrøtter og søtpotet. Min favoritt er squashnudler.
 10. Bytt potetgull til hjemmelaget chips av grønnkål og rotgrønnsaker.
 11. Etter 3 mnd. på autoimmun protokoll kan du forsiktig reintrodusere eliminerte råvarer, bortsett fra gluten og kumelk.

  Begrens inntaket av glutenfrie korn og pseudokorn, belgfrukt, nøtter og frø, kaffe og alkohol.

  Reintrodusere en matvare i gangen. Jeg anbefaler å prøve en mengde tilsvarende en spiseskje per dag i 3 dager. Jeg ser andre foreslår å bombardere systemet med 1 spiseskje 3 ganger daglig i 3 dager, for å kunne trigge tydelige symptomer.

  Har en matvare utløst symptomer, så vent til du er symptomfri igjen før du reintroduserer neste matvare.

  Hvis du ikke får noen reaksjon, så noter deg at du tåler den,men vent med å inkludere den i hverdagskosten din til du har testet de andre matvarene du vil teste.

  Til slutt reintroduserer du alt av råvarer du har notert deg at du tåler.

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling