Featured Image

Er du stresset? Her er 5 verktøy for bedre avstressing

I vanskelige tider med mye bekymring øker stressnivået i kroppen. Kortisolet stiger og kan forkludre både følelseslivet, sinnsstemningen, konsentrasjon og nattesøvn. Kortisolet svekker også fordøyelsen og næringsopptaket. Høyt kortisol kan gjøre oss handlingslammet i en tid hvor vi behøver å være kreative, og se nye løsninger. Vi kan ikke unngå stress, men vi kan påvirke hvordan stresset preger oss. Her følger mine 5 verktøy for bedre å mestre situasjoner med bekymring og stress.

Stressmestring er spesielt viktig i en tid hvor vi alle kan føle på usikkerhet og bekymring for fremtiden. En tid hvor mange er redde for å blir syke, redde for å smitte andre og usikre på hvilken økonomi og hvilket hverdagsliv vi får når alt dette er over. Mange har mistet jobbene sine og enda flere er permitterte. Jeg forstår at mange da kan føle tematikken «stressmestring» særdeles upassende. Nå handler det om å berge stumpene, stressmestring kan vi bry oss om siden….

Men det er i motgang god stressmestring er ekstra viktig. Viktig for å holde hodet klart, kroppen og hjernen frisk. Bedre stressmestring kan bidra til litt bedre stemning i hjemmet tross bekymring. Til litt færre konflikter. Verktøyene kan også hjelpe deg til å utvise litt større tålmodighet hjemme med små barn som ikke forstår hvorfor hverdagen deres brått er forandret. Sist men ikke minst kan de bidra til at du kan se løsninger du ellers kanskje ikke ville sett.

Noen mennesker ser ut til å ha innebygget en slags automatisk mekanisme for avstressing. De kan kople seg fri fra virkeligheten og overleve på galgenhumor. Andre finner styrke og ro i enkle yogaøvelser til beroligende musikk. Mens mange må trene virkelig hardt, slite seg helt ut for å kjenne på en behagelig ro. Kanskje er du den typen som kjenner deg helt lammet av bekymring, håpløsheten siger innover deg og du får problemer med å få sove. I slike tider må vi ta vare på hverandre, hente kraft hos hverandre, mestre situasjonen best mulig sammen til alt dette er over. Ja fordi det er det eneste sikre – dette går over.

Uansett hvilken sunn mat du måtte spise, så vil dårlig stressmestring og lite søvn kunne ødelegge for matens gode virkninger i kroppen. Stress gir høyt kortisol, som så svekker både fordøyelsen, blodsirkulasjonen til magetarmsystemet og næringsopptaket. Uten god stressmestring vil du være økt sårbar for både psykisk sykdom, livsstilsrelatert sykdom som diabetes og hjerte-karsykdom, autoimmun sykdom og andre lidelser koplet til inflammasjon. Gjør vi ingenting, kan en periode med ekstrem påkjenning i form av tankekjør og stress gjøre oss syke. Derfor vil jeg du skal velge deg noen enkle øvelser for god stressmestring som kan fungere for deg.

Redefiner stresset og hva det betyr for deg selv. Du kan selv til en viss grad påvirke hva krisen skal få bety for ditt liv. Hvis du er permittert eller har mistet jobben, ikke tenk at du er verdiløs og at du vanskelig vil få ny jobb. Velg heller å tenk at dette er en «timeout» og at nye spennende muligheter venter (selv om du kanskje ikke tror på det). Du kan velge å se på tapet av jobben som en sjanse for en ny, frisk start? På den måten kan lammende, negativt stress redefineres til en spennende følelse av positivt stress.

5 verktøy som kan redefinere stress:

  1. «Ta kontroll over dine tanker – si det motsatte til deg selv av hva du tenker». Hvis din samboer forlater deg midt i en krangel, slår igjen døren og forsvinner ut, kan du kjenne på uro og en lammende frykt for at han/hun vil forlate deg. Si til deg selv: «han/hun dro fordi han/hun er glad i meg og vil jeg skal kose meg litt ekstra nå». Så føler du at du har gjenvunnet kontroll i situasjonen, og du kjenner at kroppen stresser litt ned.
  2. «Still spørsmålstegn ved dine egne tanker» Erkjenn at bekymringstankene bare er tanker. De er ikke virkelige, og du behøver ikke tro på dine spådommer. Si til deg selv: på en skala fra 1-10, hvor sikker er jeg på at mine bekymringstanker er riktige?
  3. «Devaluer betydningen av situasjonen for hele resten av ditt liv» Hvor viktig er X for hele resten av mitt liv? Hva ville vært verre scenarioer enn dette du nå har havnet i? Finnes det noe scenario du kan være litt glad for at tross alt ikke har skjedd?
  4. «La trusselen blir en utfordring» Finnes det en sjanse for at krisen også kan by på muligheter og vekst? Finnes det en mulighet for å redefinere krisen du har kommet i til en mulighet til å være mer sammen med familien og til å ta bedre vare på deg selv? Gå turer i naturen, ta badstu og lag spa hjemme på eget bad.
  5. «Utvid tidsperspektivet» I enden av livet ditt, når du som 90-åring sitter i godstolen din og reflekterer over livet ditt. Hvor viktig er denne hendelsen X da?

Du kan ta kontroll på dine tanker og ikke la deg bryte helt ned av bekymringer og tankespinn. Jeg sier ikke at det er lett, men prøv! Forskning viser at det er din følelse av å ha kontroll som er viktig for hvordan stress preger helsa di, ikke nødvendigvis om du faktisk har kontroll. Ha fokus på faktorer du kan påvirke, mer enn på faktorer du ikke kan kontrollere. Finn kreative løsninger, og tenk høyt sammen med mennesker i nettverket ditt, særlig mennesker med helt annen bakgrunn og kompetanse enn deg selv.

La verktøyene bli virksomme verktøy for deg i den helt spesielle situasjonen du befinner deg i. Vær tilstedet i din nye hverdag, tving tankene dine over i nye tankespor. Hvem vet? Kanskje kan akkurat denne antatt negative forandringen – bli til en «forandring som fryder»?

Praktiser enkel mindfulness:

Ha fokus på akkurat nå – mer enn på hva du frykter kan komme til å skje

Trekk pusten dypt – pust rolig ut – gjenta øvelsen ti ganger

Fri deg fra negative tanker – velg deg en glad tanke

Gå en sansetur – legg merke til gode lukter, fine lyder og vakre motiv

 

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling