Eplemos
- 2,5 kg epler (1,6kg skrelte epler uten kjernehus)
- 3 dl vann
- ½ sitron, saften
- 400g rørsukker, smak til
Skrell eplene, fjern kjernehusene og del eplene i biter. Ha dem i en kjele, tilsett vann og sitronsaft og gi eplene et oppkok. La småkoke i ca.30 minutter. Tilsett sukker og kok opp pånytt under omrøring. La mosen småkoke i 5 minutter og fyll den så i steriliserte, varme glass. Fyll glassene helt opp og sett på lokkene. Lagres kaldt og mørkt. Kan også fryses, men da må ikke glassene være helt fulle. Nyt!
Fermentert eplemos
- 1 syltetøyglass som rommer 3 dl
- 2 dl eplemos
- 2 ts rå honning
- 1/2 ts Ceylonkanel
- 2 ts myse (evt. kombucha som startkultur)
Lag eplemos og avkjøl (link til oppskrift på eplemos). Ha 2 dl eplemos i et glass. Rør inn honning, kanel og myse. Skru igjen lokket. La stå på benken til fermentering i 2 døgn, før glassene settes kjølig.
Jeg har også laget oppskrift på tilslørte bondepiker - En nydelig måte å bruke fermentert eplemos på! Bli medlem i Klubb Nordstrand for oppskrift :)