Jeg har brukt de siste 3 dagene på å gjøre litteratursøk, lese forskning og lage enkle, morsomme historiene om “mikroproffene” som jeg kaller dem, de hjelpsomme bakteriene. Et imponerende antall studier er publisert. Det er påvist omkring 1000 ulike bakteriefamilier så langt, som stadig tildeles nye oppdrag. De bekjemper sykdomsfremkallende, lumske bakterier i tarmen din, “Huba-gjengen”.
En stadig kamp
Det pågår en stadig kamp mellom mikroproffene og Huba-luba-gjengen, der de slåss om næringsmidler fra maten du gir dem og om makten der nede ( plass på bindingssteder på tarmslimhinnen). Maten du spiser påvirker hvem som går av med seieren. La oss håpe du velger “Mikroproffenes” yndlingsrett, nemlig fiberrike rotgrønnsaker, løk, hvitløk, ingefær, syrnede meierivarer og honning. “Huba-luba-gjengen” får Skippern-muskler av raffinerte hvite kalorier som hvitt sukker, hvetemel, hvit ris og lys pasta. Det ser også ut til at de kan vekkes til livet av kunstig søtt.
Sammenheng mellom tarm og hjerne
Studier jeg har lest de siste dagene dokumenterer en sammenheng mellom forstyrret tarmflora, lekk tarm, trigging av immunforsvarets celler av proteinsnutter som lekker igjennom tarmveggen og en rekke lidelser. Både inflammatorisk tarmsykdom (IBS, Mb.Crohn, Ulcerøs colitt), rheumatoide lidelser, MS, diabetes, Cøliaki, migrene, ADHD, autisme og nevropsykiatriske lidelser er studert. Det tenner et håp om endret behandling av disse kroniske lidelsene.
Hvis en forstyrret tarmflora hos et genetisk sårbart individ, kan påføre individet sykdom, ja så kan vel behandling av disse lidelsene være å styrke tarmfloraen og å reparere lekk tarm. En rekke dyrestudier ser lovende ut i så måte. Både prebiotisk mat, probiotika tilskudd og transplantasjon av avføring fra friske mennesker ser ut til å ha effekter.
Jeg leser videre idag, forbereder et spennende foredrag om sammenhengen mellom maten, tarmbakterieriket og vår helse, og gleder meg til førstkommende lørdag når jeg skal holde foredraget på Høstkonferansen i Oslo .
Ha en fin dag alle sammen! Og kos dere med litt med mat for “Mikroproffene” idag:)
Berit
Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling