Featured Image

Hvor mye søvn trenger vi?

Derfor trenger du 8 timer søvn, og hva du risikerer ved å sove mindre

Med kunnskap om hva nok søvn gjør for helsa di, så vil nok du også endre dine søvnvaner. WHO advarer mot det de kaller «the sleep loss epidemic». Søvnproblemer, eller det å sove for lite, er koplet til både svekket immunforsvar, overvekt og sykdom.

 

At dårlig søvn kan svekke oppmerksomheten og kreativiteten din på jobb eller bringe deg opp i unødvendige konflikter på grunn av irritabilitet og kortere lunte, kommer kanskje ikke som noen overraskelse. Men at for få timer under dyna er koplet til inflammasjon, overvekt og kroniske helseplager kjenner du kanskje ikke til.

 

Vi blir overvektige og syke av å sove for lite

Ifølge WHO brer søvnproblemer om seg som en epidemi verden over. Det er grunn til å tro at hele 2/3 av befolkningen i den vestlige verden sover for lite til å opprettholde god helse. Folkehelseinstituttet anslår at 1 av 3 nordmenn sliter med dårlig søvn ukentlig og at omkring 15% har kroniske søvnproblemer. Du er kanskje ikke overrasket over at 2/3 av oss sover for lite, men jeg tror du vil bli satt ut av konsekvensene. WHO advarer mot epidemien av søvnmangel, fordi lite søvn er koplet til både overvekt, kronisk sykdom og kreft.

 

Kanskje har du selv lagt merke til at du spiser mer når du er trett? Det er ingen tilfeldighet. Lite søvn øker nivået av hormoner som gjør deg sulten og svekker effekten av hormoner som gjør deg mett. Det gjør at du føler for å spise, lenge etter at du egentlig er forsynt. Lite søvn er koplet til overvekt blant både voksne og barn. Om du forsøker å gå ned i vekt, sover for lite og bare kutte kalorier, vil jeg tro du mister mer muskelmasse enn du mister fett.

 

Undersøkelser antyder at det å sove mindre enn 6 t, eller selv 7t per natt er kritisk for immunforsvaret og mer enn dobler din risiko for kreft. Dårlig søvn er en av de tydeligste risikofaktorene for å utvikle Alzheimers sykdom. For lite søvn bare i en uke, gir seg utslag i svekket insulineffekt og forstyrret blodsukkerregulering. Korte netter øker sannsynligheten for at det dannes plakk i blodåreveggene og at du øker din risiko for hjerte-karsykdom og slag. Lite søvn kan bidra til å utløse en rekke psykiske lidelser, eller motsatt: det finnes ikke en psykisk lidelse uten forstyrret søvn. Flere norske undersøkelser viser at søvnproblemer er en sterk og uavhengig risikofaktor for både langtids sykefravær og varig uføretrygd.

Les hele artikkelen på Klubb Nordstrand. Meld deg på her:)

Referanser:

  • Buysse, Daniel J. "Sleep health: can we define it? Does it matter?." Sleep1 (2014): 9-17.
  • Hirshkowitz, Max, et al. "National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary." Sleep health1 (2015): 40-43.
  • Masteroppgave UiO https://www.duo.uio.no/handle/10852/40502

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling.