Featured Image

Fedme og kreft, hvor mye må du ned i vekt for å redusere din risiko?

Risikoen for kreft øker blant yngre under 50 år. Hva kan denne økningen skyldes? Særlig forekomsten av tarmkreft hos yngre er koplet til overvekt. Overvekt øker risikoen for en hel rekke kreftformer.

En kunnskapsoppsummering fra 2016 inkluderte mer enn 1000 større epidemiologiske studier på mengde kroppsfett og forekomst av kreft. De fant en kopling til mer enn et dusin vanlige typer kreft, flere av dem med høy dødelighet. Listen over kreftformer som øker med økende mengde kroppsfett inkluderer blant annet kreft i nyre, lever, mage-tarm, bukspyttkjertel (pancreas), bryst (postmenopausal brystkreft), galleblære, ovarier, skjoldbruskkjertel (thyroidea), samt kreft i beinmarg (myelom) og hjernehinner (meningiom).

Flere andre typer kreft øker også i forekomst med økende grad av overvekt, slik som prostatakreft og kreft i hode-og halsregionen.

Er det så selve overvekten som leder til utvikling av kreft? Eller kan det være en felles tredje faktor som gjør at overvekt og kreft forekommer samtidig? Faktorer som dårlig kosthold, svekket tarmhelse, inaktivitet og/eller Type-2-diabetes?

Et stort antall studier kopler mengde kroppsfett og kreft sammen og en overveiende sannsynlig fellesnevner ser ut til å være kronisk lavgradig inflammasjon. Når fettceller overfylles og brister, aktiveres immunforsvaret, fettvevet invaderes av triggede immunceller som svarer med inflammasjon for å rydde ødelagte fettceller av veien. De produserer en hel rekke inflammatoriske faktorer, slik som tumor nekrosefaktor (TNF) og interleukin 6 (IL-6). Inflammasjonen påvises ikke bare i fettvev, men etter hvert i hele kroppen. En tilstand kalt kronisk lavgradig inflammasjon. Den kan også koples til et svekket tarmbakteriemangfold og en lekk tarmslimhinne, etter inntak av lite tarmvennlig mat, stress, lite søvn og inaktivitet.

En lekk tarmslimhinne slipper fremmedstoff inn i kroppen, immunceller trigges og inflammasjonsbrannen brer om seg som ild i tørt gress. De inflammatoriske faktorene kan svekke lydhørheten eller følsomheten for signalstoff og hormoner i alt av antenner eller reseptorer i celler og vev. Det betyr at hormoner og signalstoff ikke virker like godt lenger. De gir ikke like tydelige beskjeder inn i cellene. Ta insulin som eksempel. Hormonet binder seg til sine antenner på utsiden av cellene som før, med beskjeden inn i cellen er svekket, og cellene responderer ikke like effektivt ved å ta blodsukker (glukose) inn i seg. For bukspyttkjertelen betyr dette at insulinproduksjonen må økes ,- cellene har fått «svekket insulinhørsel» og «volumet» må opp. Hyperinsulinemi er da resultatet. Legger du ikke om til en gutfriendly (GØT-app) og anti-inflammatorisk livsstil, kan et jevnt over høyere insulinnivå (hyperinsulinemi) fremme vekst og spredning av flere typer kreftceller.

Overflødig fett vil også kunne øke andelen kvinnelige kjønnshormoner, den delen av østrogenproduksjonen som foregår i fettceller (ombygging av androgener til østrogener). Dermed øker også risikoen for hormonfølsomme krefttyper, slik som brystkreft og kreft i livmorslimhinnen (endometriekreft). Og risikoøkningen er ikke ubetydelig. En IARC-rapport fra 2016, viser at personer med fedme hadde 7 x økt risiko for endometriekreft sammenliknet med personer med normal BMI.

Risikoøkningen var 10% for kreft i eggstokker, 30% for tarmkreft, og 80% for nyre-og magekreft. Analyser fra Nurses Health Study II, fant at kvinner med fedme hadde dobbel risiko for å utvikle tarmkreft i ung alder (early-onset colorectal cancer), sammenliknet med normalvektige. For hver 5 kg vektøkning etter fylte 18 år, øker tarmkreftfaren med 9%.

Mange tenker nok at et «alderstillegg» ikke er like farlig som overvekt fra ung alder. I studiene ser man imidlertid at overvekt er like kreftfarlig om man legger på seg sent i livet (>55 år), sammenliknet med de som er overvektige fra de er unge.

Kan det hjelpe å gå ned i vekt?

Hvis overvekt er koplet til økt forekomst av kreft, er det naturlig å tenke at vektreduksjon kan eliminere den økte risikoen.

Forskning på 5053 slankeopererte pasienter, viste at 2,9% utvikler kreft i 10-årsperioden etter betydelig vektnedgang, sammenliknet med 4,9% i den overvektige ikke-opererte kontrollgruppen. Det kan se ut til at selv en beskjeden vektnedgang (5 kg) kan bety redusert kreftfare om man er overvektig, om man greier å holde vekten nede over en 10-årsperiode.

Legger man om til en #gutfriendly og anti-inflammatorisk livsstil og ikke bare kutter kalorier som ved slanke operasjoner og bruk av slankemedisiner alene, er det nok aller mest å hente helsemessig. Dette i form av symtomlindring og i mange tilfeller tilfriskning av det man tidligere trodde var kroniske (livsstilsrelaterte) lidelser, betydelig bedre livskvalitet og flere friske leveår.

Derfor anbefaler jeg deg å bli nærmere kjent med hva appen min GØT kan tilby deg!

GØT er en livsstilsapp som, dersom du følger rådene den gir deg, vil bidra til en bedre tarmhelse og en sunnere livsstil. I GØT finner du antiinflammatoriske oppskrifter som kan tilpasses glutenfri, melkefri, keto, vegan og gut reset (omstart 30). I tillegg finner du treningsøkter på video, andre aktiviteter, tips til nedstressing og ting som gir deg mer livsglede. Har du smartklokke- eller ring kan du enkelt koble denne opp mot GØT og få din daglige GØT-score, som sier litt om hvordan dagens aktiviteter har bidratt til gunstig tarmhelse. Les gjerne mer om GØT her. 

 

GØT kan lastes ned i både Google Play og AppStore. 

 

Referanser:

  • Lauby-Secretan, Béatrice, et al. "Body fatness and cancer—viewpoint of the IARC Working Group." New England journal of medicine8 (2016): 794-798.
  • Islami, Farhad, et al. "Proportion and number of cancer cases and deaths attributable to potentially modifiable risk factors in the United States." CA: a cancer journal for clinicians1 (2018): 31-54.
  • Han, Yunan, et al. "How does weight gain since the age of 18 years affect breast cancer risk in later life? A meta-analysis." Breast Cancer Research1 (2024): 39.
  • Loomans-Kropp, Holli A., and Asad Umar. "Analysis of body mass index in early and middle adulthood and estimated risk of gastrointestinal cancer." JAMA Network Open5 (2023): e2310002-e2310002.
  • Koh, Benjamin, et al. "Patterns in cancer incidence among people younger than 50 years in the US, 2010 to 2019." JAMA Network Open8 (2023): e2328171-e2328171.
  • Liu, Po-Hong, et al. "Association of obesity with risk of early-onset colorectal cancer among women." JAMA oncology1 (2019): 37-44.
  • Aminian, Ali, et al. "Association of bariatric surgery with cancer risk and mortality in adults with obesity." Jama24 (2022): 2423-2433.