Featured Image

Mat for en god natts søvn

Rundt 10 prosent av voksne oppfyller diagnostiske kriterier for kronisk insomni (Pallesen et al., 2001).  Forekomsten av søvnforstyrrelser øker med økende alder. Nærmere 50% av alle over 65 år rapporterer søvnvansker. Er søvnplagen blitt kronisk, vil medisiner gjerne bare ha forbigående effekt. Gode kveldsrutiner, demping av ubehag (syreplager, smerter) og avspenningsteknikker hjelper. En søvndyssende kveldskos kan også være et viktig bidrag i å dempe slike plager over tid.

Mattips for en god natts søvn 

 1. Spis deg passe forsynt med et lite kveldsmåltid Spis kveldsmåltidet et par timer før du legger deg. Et beskjedent blodsukkerfatt et par timer etter litt frukt kan faktisk virke søvndyssende.
 2. Unngå raffinerte karbohydrater Store svingninger i blodsukkeret og kan holde deg våken.
 3. Velg frukt og bær i sin naturlige form; et stort glass appelsinjuice består av flere appelsiner og metter langt mindre enn en hel appelsin.
 4. Fiken, daddler og svisker er andre sunne søtsmaker på kveldstid.
 5. Velg gjerne tryptofanrik mat som gir byggeklosser til søvndyssende hormoner i hjernen. Ikke alle undersøkelser bekrefter virking av tryptofanrik mat som sovehjelp. Tryptofan opptas lettest til hjernen når det spises sammen med naturlige karbohydrater. Tryptofan kan ødelegges ved varme. Du kan se ut til at du får best søvndyssende effekt av tryptofan fra plantekilder som for eksempel kakao, dadler, fiken, svisker, peanøtter, mandler og havre
 6. Melotoninrik mat – med “ferdige melotoninbyggeklosser”  – kan i følge enkelte studier også hjelpe deg til en bedre søvn. Kirsebær er kjent for sitt melatonininnhold; også valnøtter, tomater og olivenolje har melotonin. Melatonin i mat sikrer deg byggeklosser mer enn en kraftig melatonineffekt, og kan nok ikke sammenliknes med melatoninholdige legemidler. Men de smaker godt og er bivirkningsfrie…

Les også:  Tips mot søtsug

 

10 Tips til kveldskos – for lykkelig søvn

Kombiner nøtter og meieriprodukt med naturlige, langsomme karbohydrater i grønnsaker, frukt og bær, så har du den perfekte kveldskos for en god natts søvn og for oppbygging av kroppens celler og vev mens du sover.

 1. et glass varm melk med honning eller et krus med kamillete
 2. en skål havregrøt med litt yoghurt
 3. bananskiver og bær på yoghurt
 4. eggesalat på grovbrødskive
 5. syrnede melkeprodukt med hjemmelaget frokostblanding
 6. fruktskiver av eple og pære sammen med skivet ost
 7. litt ren skinke og en håndfull nøtter
 8. makrell-i-tomat på hjemmelaget knekkebrød
 9. en smoothie med yoghurt og og bær
 10. grønnsakstaver og rømmedip

Med ønske om en hyggelig kveld og best mulig natt!