En fersk studie som nylig ble presentert i The New England Journal of Medicine (Leap-on-undersøkelsen), har forskerne råd. De har undersøkt 550 spedbarn og delt dem i to grupper. Den ene fikk knuste peanøtter i maten fra de begynte med fast føde, den andre ikke. NB! Det er viktig å undserstreke at det er knuste/kvernede peanøtter og ikke HELE, da sistnevnte setter seg lett fast i halsen og er livsfarlig å gi småbarn.
Forskningen, fra Kings College i London, viste at babyer som spiste mat som inneholdt kvernede peanøtter, i langt høyere grad unngår peanøttallergi som femåringer, enn babyer som ikke fikk peanøtter.
Man må ikke spise peanøtter hver dag, ei heller hver måned. Studien viser at man er beskyttet også om man i en periode på ett år ikke spiser mat som inneholder peanøtter.
Barna som var med i studien spiste peanøttsmør eller peanøttsnacks tre eller flere ganger i uka fram til de var fem år.
Forskningen viser en nedgang på nesten 80 prosent i penaøttallergi hos de som fikk peanøtter, sammenlignet med gruppen som ikke fikk peanøtter. Og den viser at barna fikk en langvarig beskyttelse mot peanøttallergi.
Frykten for matallergi har blitt en selvoppfyllende profeti, og vi styrer unna og ekskluderer råvarer fra kostholdet, slik som gluten og melk, nøtter og jordbær. Nå ser det ut til at vi gjør oss selv en bjørnetjeneste, ved at barn som ikke får smake på disse råvarene kanskje ender opp med å utvikle allergi mot nettopp de råvarene vi frykter allergi mot. Har barnet påvist cøliaki eller allergi mot en råvare, så skal man selvfølgelig ikke eksponere barnet for denne matvaren. Men vi bør nok la spedbarna prøve mange flere smaker enn de vi tradisjonelt tenker er barnemat. Dette fordi råvarer man innfører tidlig, sjeldnere gir allergiplager senere i livet.
Den nye forskningen har ført til at globale helsemyndigheter vurderer å revurdere de vanlige rådene om at spedbarn bør unngå visse matvarer. Endring av veiledere og retningslinjer tar imidlertid tid. Stadig flere studier viser nå til at det å eksponere seg for vanlig forekommende allergener i miljøet gradvis og tidlig i livet, kan være viktige forebyggende strategier.
Kvern gjerne nøtter til nøttemel og berik havregrøten.