Featured Image

Sittetesten

Klarer du å sette deg ned og reise deg opp fra gulvet uten å bruke hendene? Prøv da vel! Denne testen kan nemlig si noe om hvor gammel du blir.


Det er mange artige studier som sier noe om hva som bestemmer vår levealder. Jeg er selvfølgelig interessert i studier som omfatter vår fysiske form eller fysikk. Det finnes mange indikatorer på hvordan det står til i kroppens bevegelsesapparat og ganghastighet, muskelstyrke og balanse har vist seg å være viktige indikatorer på levealder hos eldre.

Tenk at forskere faktisk har funnet ut at de som kan sette seg ned og reise seg opp fra gulvet uten å bruke hendene lever lengre enn de som må bruke hendene til hjelp. Det synes jeg er morsom lesning.

Har legen din gjort denne testen på deg?

Jeg ønsker ikke å bruke testen som skremsel, men som en realitetssjekk på din fysiske form.

Her trengs det balanse, bevegelighet, styrke og koordinasjon. Så dette krever samspill av ditt sansemotoriske apparat. Forhåpentligvis kan testen føre til motivasjon for å holde deg sprek og mobil. Trening eller fysisk aktivitet har jo vist seg å øke levealder, noe jeg har skrevet om her før.

Testen er som følger:

Ha på tøy som tillater fri bevegelse og stå barbent på gulvet. Kryss bena, sett deg ned på gulvet og reis deg opp igjen. Bruk den tiden du trenger. Klarer du å sette deg og komme deg opp igjen uten å støtte deg med hendene, knærne, albuene eller andre kroppsdeler?

Testen bruker et poengsystem mellom 0 og 10. Hvis du klarer testen uten å bruke hendene eller delvis miste balansen, får du 10 poeng. Det trekkes ett poeng i både når du skal ned og opp hvis gulvet berøres med hånda, armen, kneet, eller yttersiden av beinet, eller hvis du har en hånd på kneet eller hofta. Hvis du er ustødig og delvis mister balansen, trekkes du enda et halvt poeng, ned og opp. Klarer du det ikke på første forsøk, kan du få råd fra den som tester deg og så forsøke igjen.

Stort forbedringspotensial

Forskere fra Brasil testet dette på 2000 personer. Resultatene var ganske utrolige. De som fikk dårligst score på testen hadde fem til seks ganger større riskiko for å dø tidligere enn de som fikk høyest score. Hvis total poengsum var under åtte, steg dødsrisikoen til det dobbelte, ifølge tidsskriftet European Journal of Preventive Cardiology, der resultatene er publisert. Resultatene viser også at bare ett poengs økning av poengsummen gir 21 prosent reduksjon av dødeligheten. Det betyr at ved å bare forbedre balansen din vil du kunne forlenge livet ditt!

Som kiroprator jobber jeg daglig med å øke menneskers funksjon og livskvalitet. En stiv hofte eller rygg kan være et hinder for å holde helsen god. Med forskningen vi får presentert her, ser vi nok en gang viktigheten av å holde kroppen smidig og sterk. Vi kiropraktorer gir blant annet veiledning til hva du selv kan gjøre for å få dette til. Vi jobber også tverrfaglig med fysioterapeuter, massasjeterapeuter og trenere for å hjelpe deg til å få en strerkere, smidigere og bedre utrustet kropp. Vi veileder deg til hvordan du best mulig kan ta vare på eller bygge opp helsen din, for som vi sier i Eureka Kiropraktikk – KROPPEN DIN KAN!

Det finnes mange måter å drive fysisk aktivitet på. Følger du med her på bloggen får du mange gode tips til hva du kan gjøre for å bli både sterkere, mer bevegelig og få bedre utholdenhet.

Motivasjon er en viktig faktor for å gjøre tiltak som gir endring. Jeg håper denne enkle testen kan motivere deg til å drive variert fysisk aktivitet slik at du kan få mange gode leveår. Det handler nemlig ikke om å leve lengst mulig, men å ha det godt lengst mulig.

Har du enda ikke tatt testen?

Prøv da vel!

Med hilsen fra Eilif Harloff

Partner Eureka Kiropraktikk Helhetsgården

 

Ref :

Brito LBB, Ricardo DR, Araujo DSMS, et al. European Journal of Preventive Cardiology,  2012; DOI: 10.1177/2047487312471759