Featured Image

Slik lager du sunn smoothie

I sammarbeid med Wilfa

Mange smoothier er laget av bare juice, frukt og bær. En blanding som gjerne gir både blodsukker, søtsug, ugunstige blodfettverdier (triglyserider) og overflødig bukfett. Derfor har jeg lage en enkel guide til deg som vil nyte smoothie både for smaken og helsas skyld.

Frys overmoden frukt

Ta vare på frukt som begynner å bli overmoden, skjær den opp og frys den i zip-lockposer. Jeg fryser ned biter av både pære, nektarin, appelsin, druer, eple, melon og banan. Noen ganger blander jeg biter av ulike frukt med frosne bær og har ferdige smoothie-blandinger klare til bruk. Men jeg fryser dem oftest separat, slik at jeg kan variere smoothiens smak og uttrykk.

 Lag store porsjoner

Jeg drikker sjelden smoothie til frokost, men koser meg heller med smoothie som et lite mellommåltid etter trening eller til kvelds. Jeg lager en stor porsjon når jeg uansett er i gang, så jeg slipper å rengjøre blenderkolben for en liten porsjon hver dag. Når jeg fyller små flasker som står klare i kjøleskapet, blir det faktisk drukket mer.

Jeg har en XL størrelse på min blenderkolbe (2 liter) og fyller flere flasker og ispinneformer når jeg skal lage meg en smoothiebowl. Min blender har også kraftige nok kniver til å knuse isbiter, nøtter og frø. Knivene knuser også bærfrø fra jordbær, bringebær og multer. Min blender er fra Wilfa og heter PowerFuel XL Blender 

Slik prepper du sunne smoothier

Når jeg skal sette sammen en sunn smoothie er det viktig å tenke på at den ferdige drikken ikke bare smaker godt, men blir et lite fullverdig måltid som metter en stund og ikke skaper blodsukkerkaos og søtsug. Trikset er å inkludere både frukt, bær, grønnsaker, fiber, protein og fett. Rekkefølgen betyr også noe for hvor godt blenderen din får blandet ingrediensene. Frøene må knuses for at du skal kunne nyttiggjøre deg næringen og småbarn hater klumper. 

Berits 6 tips til ingredienser i en sunn smoothie

 1. Start med å knuse frø som linfrø og chiafrø, nøtter og havregryn
 2. Deretter tilsettes væske slik som vann, surmelk, plantedrikk, kokosmelk eller juice. Viktig med væske før frossen frukt eller kan noen blendere kjøre seg varm.
 3. Biter av frukt/grønt og bær, enten frosne eller friske følger så. Bruk 50/50 frukt/bær og grønnsaker som en tommelfingerregel.
 4. Godt fett kan være kokosmelk, fullfet gresk yoghurt og yoghurt av kokosmelk, godt moden avokado og fete nøtter og frø
 5. Protein får du fra korsblomstgrønnsaker som brokkoli, brokkolispirer og grønnkål, spirulina, nøtter og frø (kokt quinoa og bokhvete, hampfrø, chiafrø), nøttesmør, kokte bønner, kikerter og linser, gresk yoghurt, cottage cheese og rå øko egg
 6. Ekstra melkesyrebakterier fra syrnede meieriprodukter, litt rå eplecidereddik, rå honning

 Oppskrift på Gul supersmoothie med gurkemeie og ingefær

Min gule supersmoothie smaker kjempegodt, er full av gode næringsstoffer og gir en god metthetsfølelse. Bruk de typene frø du har, etter ett døgn i kjøleskapet så er frøenes anti-næringsstoffer borte. Det betyr at å preppe smoothier lønner seg.

 • 2 ss chiafrø (hemp, bokhvete, gresskarkjerner, solsikkefrø osv)
 • en håndfull mandler
 • 2 frosne appelsiner
 • 1 ts malt gurkemeie
 • 5 dl vann + 1,5 dl kokosmelk
 • 3-4 cm fersk ingefær
 • 1 lime
 • 2 ss rå eplecidereddik
 • 1 ss rå honning (kan kuttes)
 • evt isbiter

Kjør frø og nøtter til mel først. Tilsett så væske, frossen frukt/bær og grønnsaker. Kjøres til en jven smoothie. Tilsett gurkemeie og smak til med kokosmelk. Juster evt vannmengden om du vil.