Featured Image

Stillhet og pust

Vi mangler steder å oppleve stillhet i hverdagen! Det at det skjer absolutt ingenting er en mangelvare. Ofte når vi skal slappe av så gjør vi det med en bok, musikk, en film eller å samtale med andre. Dette er viktig og godt for helsen vår, men det er også viktig å kunne slå helt av. Det å finne en tilstand i kroppen hvor ro og tilstedeværelse får lov til å utforskers. Dette kan kjennes litt rart og kanskje også litt kjedelig i starten, da vi er vant til å underholde oss selv eller bli underholdt.

 

Det er når vi er rolige over tid at vi får tak i hvem vi egentlig er og hvordan vi reagerer i ulike situasjoner. Hvem er jeg når jeg er glad, sint, redd, frustrert eller fornøyd?

Det å kunne være helt stille noen minutter hver dag og merke pusten, gir verdifull informasjon om hvordan kroppen og hodet jobber sammen. Det å kunne fordøye inntrykk fra jobb, nyheter, sosiale media og samtaler er viktig for blant annet å kunne sove godt og trene opp hukommelsen.

I yoga har vi mange teknikker for å øve på stillhet. Fysiske øvelser er viktige for å få mer plass, styrke, bevegelighet og letthet i kroppen. Videre har vi pusteteknikker som kalles for Pranayama.

Pusteøvelser kan være et konkret verktøy for mer ro i hverdagen og det trenger absolutt ikke være avansert. Bare det å ligge eller sitte og merke pusten i noe minutter er en god start som denne ukens sekvens viser.

Pranayama gir deg økt oksygenopptak og en bedre avfallssortering i kroppen. Når kroppen er rolig og fri for uromomenter kommer ofte et mer naturlig pustemønster frem, og det er godt for helsen vår.

De gamle yogiene jobbet ut fra at vi hadde et visst antall pust utlevert når vi ble født, og det gjaldt å ha en dyp og rolig pust for å kunne leve et langt liv med pusten vår som redskap.

Dette er også hva forskere i dag viser til. At teknikker rettet mot pusten gir oss en unik mulighet til å jobbe med å holde kroppen frisk og sterk, vi kan påvirke nervesystemet, holde oss mer robuste mot stressrelaterte plager og styrke immunforsvaret.

Vi er på topp når det gjelder fullt utviklende og sterke lunger når vi er rundt 25 år. Akkurat som muskelmassen og funksjonen i de indre organene. Etter dette mister kroppen kraft hvert år, og vi må jobbe med et sunt og fornuftig vedlikehold.

Pusteøvelsene er designet for å kjøre i gang systemet ditt, eller roe deg ned.

Pusten vår endrer seg automatisk når vi er redde eller trygge, når vi begeistres eller er blir hektiske.

Teknikker som jobber med pust har en god innvirkning på signalsystemet i kroppen, altså nervesystemet vårt.

I yoga ser vi spesielt på hvordan balansen mellom det sympatiske og parasympatiske nervesystemet kan påvirkes. Kort forklart er det sympatiske nervesystemet det som kjører oss opp når vi trenger superkrefter og energi eksempelvis i et viktig møte, en eksamen eller når vi faktisk er i reel fare. Det parasympatiske nervesystemet er det som roer ned, får pulsen ned og får oss til å hvile og sove godt. Hvis vi har en ubalanse her ,blir det eksempelvis vanskelig å falle til ro da kroppen tror den er i konstant høyprestasjon eler fare. Dette blir vi slitne av over tid, og dette er det vi kan kalle for stress. Pusten er det enkleste, billigste og mest tilgjengelige stressmestringsverktøyet vi har.

Øvelser denne uken:

Skal vi ha plass til å puste dypt og rolig, må vi fysisk lage plass hvis brystkassen foran eller brystryggen er stram og lite bevegelig. Det er fint å tenke på at hjertet og lungene dine skal ha plass.

  1. Ligg på gulvet med et opprullet pledd i kontakt med skulderbladene dine, slik at brystkassen får et løft. Blir det press i nakken, legger du ekstra høyde under nakken og hodet også, eller velger mindre høyde under brystkassen. Legg deg ned med bøyde ben, og juster pleddet. Forleng så benene på matten eller gulvet, og jobb med brede føtter i stillingen. Tenk deg at hoftene jobber ned mot føttene for minst mulig trykk i nedre del av rygg. Slapp av i ansiktet og kjevefestet. Ligg så lenge du vil og kan her. Pust dypt og rolig på inn- og utpust.
  2. Hvis du ønsker variasjoner her kan du gjøre øvelsen med armene over hodet og armene ut til siden i en 90 graders vinkel.

For hofter og lengde i mage og lår: Fotsålene inntil hverandre, knærne ut til siden. Etterpå korslagte ben i noen pust, før du skifter ben.

 

Lykke til!

Hilsen Siri Tuseth.

Satya Yoga og Satya Yogaskole.