Featured Image

Svekket tarmbakterieflora kan bety mer tarmkreft

Forekomsten av tarmkreft blant yngre øker i en alarmerende fart.

 

Norge har en av de høyeste forekomstene av tarmkreft i verden. I 2020 var den aldersstandardiserte forekomstraten for tarmkreft i Norge 41,9 per 100 000 mennesker, som plasserte landet på verdenstoppen​ (WCRF International)​.

Globalt er tarmkreft den tredje mest vanlige kreftformen, og den står for omtrent 10% av alle krefttilfeller. Forekomstraten globalt var i 2020 på 19,5 per 100 000, mens dødelighetsraten var 9,0 per 100 000​ (WCRF International)​​ (World Health Organization (WHO))​.

Tarmkreft rammer flest eldre, men stadig flere yngre <50 år rammes. Kjente risikofaktorer er livsstilsvalg som høy inntak av bearbeidet kjøtt, lite frukt og grønt, en stillesittende livsstil, overvekt, røyking og et overdrevent alkoholinntak. Nå ser man, ifølge forskere fra Ohio State University, at den bekymringsfulle økningen i forekomst blant yngre kan være koplet til uhelse i tarmen. Miljøet i tarmen skal naturlig nedkjempe spirer til kreft.

Forskerne analyserte genetiske data på tumor og fant at høyfett, lavfiber dietter ser ut til å øke inflammasjonen i tarmen, noe som hindrer tarmen i å undertrykke utviklingen av kreftsvulster. De fant også at cellene fra yngre kreftrammede viste tegn på fremskyndet aldring. De var omkring 15 år eldre enn alderen skulle tilsi. Alderen på cellene hos en 45-åring var altså 60 år. Eldre som rammes av tarmkreft viser ikke den samme boosten I aldringen.

Forekomsten av tarmkreft hos yngre øker I en alarmerende fart ifølge en rapport fra 2023 utgitt av American Cancer Society. I 2019, var 1 av 5 tarmkrefttilfeller blant yngre < 55 år. En økning fra 1 av 10 i 1995, noes om betyr en dobling på mindre enn 30 år.

Forskere kopler særlig en tarmbakteriefamilie til økt tarmkreftfare, nemlig familien Fusobacterium. Denne påvises gjerne i munnhulen, der den kan trives. Hos personer med tarmkreft påvises familien i større grad i avføringen enn hos friske. Flere menn rammes, noe forskerne kopler til høyere forekomst av overvekt og inntak av større mengder bearbeidet kjøtt.

Har du magetarmbesvær, bør du ta kontakt med lege for en undersøkelse og utelukke sykdom som krever medisinsk behandling. Har du ingen merkbare plager, kan du fremdeles gå rundt med kronisk lavgradig inflammasjon. Ønsker du mer kunnskap om enkle grep som kan bidra til god magetarmhelse?

 

Følg GØT for din egen personlige GØT-trener, tips og triks som er enkle å gjennomføre i en hektisk hverdag. Last ned appen, ha guiden i lomma og få inspirasjon gjennom pushvarsler basert på din egen adferd og livsstil.

 

 

Referanser:

  • Jin, Ning, et al. "Microbiome signature, immune landscape and global methylation in early onset colorectal cancer." (2024): 3580-3580.
  • https://www.cancer.org/research/cancer-facts-statistics/colorectal-cancer-facts-figures.html
  • Vieira, A. R., et al. "Foods and beverages and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies, an update of the evidence of the WCRF-AICR Continuous Update Project." Annals of Oncology8 (2017): 1788-1802.
  • National Cancer Institute: "Scientists Link a Single Type of Bacteria to Colorectal Cancer."
  • Dougherty, Michael W., and Christian Jobin. "Intestinal bacteria and colorectal cancer: etiology and treatment." Gut Microbes1 (2023): 2185028.
  • https://www.yalemedicine.org/news/colorectal-cancer-in-young-people