Bacalhau à Brás

Nyt en av Portugals mest kjente oppskrifter og fotballspiller Christiano  Ronaldos middagsfavoritt

Bacalhau à Brás smakte jeg for første gang sammen med min datter Anna. Hun har adoptert flere portugisiske matvaner etter å ha jobbet en periode i den norske ambassaden i Liboa. Norsk matpakke med brød er byttet ut med en rekke smakfulle torskeretter. Jeg kjøpte med meg en tradisjonel portugisik kokebok og vil dele flere nydelige torskeretter med dere, slik at vi også her hjemme kan nyte portugisisk kokkekunst av vår egen torsk.

Portugisere importerer norsk torsk for mer enn 3,5 milliarder kroner i året, fordi deres farvann dessverre er fisket tomt og torskebestanden borte. De tilbereder derfor sin Bacalhau av klippfisk, mens vi enda kan nyte torsken fersk.

Mens de må vanne ut sin klippfisk i 3-4 dager, så har jeg tilberedt denne hverdagsretten av fersk torskefilet.

Og en liten funfact til slutt: Det portugisiske landslaget i fotball har med flere hundre kilo klippfisk i bagasjen når de er ute og reiser. Prøv favoritten til  fotballproff Christiano  Ronaldo; Bacalhau à Brás.

Prøv også:

 

Ingredienser

Porsjoner:

Bacalhau à Brás

  • 500g fersk torskefilet i fingertykke biter
  • 1 dl olivenolje
  • 450g rå poteter (3 store poteter), revet
  • 6 øko egg
  • 3 små løk, skivet
  • 1 fedd hvitløk
  • havsalt og sort kvernet pepper
  • sorte øko oliven

Slik gjør du

Bacalhau à Brás

  1. Vask potetene og riv dem på rivjern. Stek poteten på middels varme i en stekepanne i 0,5dl olivenolje til gylden. Ha poteten over på et fat.
  2. Skjær løken i skiver, finhakk hvitløken og surr begge dele i en gryte/panne i 0,5 dl olivenolje. Stek til løken er blank, og ikke brun.
  3. Skjær torsken i fingertykke, store terninger. Ha torsken i gryten, slik at den kommer ned i oljen og blir stekt. Ha den stekte poteten over.
  4. Rør sammen eggene i en skål, krydre med havsalt og pepper.
  5. Slå eggerøren over torsk, løk og poteter. Rør i gryta ved å skjære en stekespade i retten og flytte fisk og poteter litt rundt så eggerøren stivner. Ta pannen av varmen når alt egget har stivnet.
  6. Ha et serveringsfat opp-ned over pannen, og vend retten over på serveringsfatet. Server med hakket persille og sorte øko oliven. Bacalaoretten serveres med dampet brokkoli, blomkål, rosenkål, grønnkål eller en annen grønnsak i korsblomstfamilien.