Berits aprikossalat med ristede gresskarfrø

Nå som aprikosen er i sesong er det fint å kunne bruke frisk aprikos i salaten. Jeg bruker gjerne bøffelmozzarella eller fetaost i salaten, men bytt gjerne til avokado for en plantebasert variant. Har jeg ikke grønnkål, bruker jeg bare det jeg har. Her har jeg brukt hjertesalat, rukkola og fetaost. Og får du ikke tak i aprikos kan du gjerne bruke fersken eller nektarin.

Nå som aprikosen er i sesong er det fint å kunne bruke frisk aprikos i salaten. Jeg bruker gjerne bøffelmozzarella eller fetaost i salaten, men bytt gjerne til avokado for en plantebasert variant. Har jeg ikke grønnkål, bruker jeg bare det jeg har. Her har jeg brukt hjertesalat, rukkola og fetaost. Og får du ikke tak i aprikos kan du gjerne bruke fersken eller nektarin.

Ingredienser

Berits aprikossalat med ristede gresskarfrø

2 friske aprikos (bruk nektariner om du ikke har aprikos)

0.25 ss honning/ kokosblomstsukker

0.75 ss extra virgin olivenolje

0.13 ts havsalt

0.06 ts sort kvernet pepper

0.5 ss hakket frisk oregano (eller halvert mengde tørket)

50 g grønnkål uten stilk (evt. mer salat eks rukkola)

0.25 hode hjertesalat

1 tomater

0.25 håndfull mynteblader

0.5 mozzarellaost / fetaost (200g til 4 porsjoner) (kan byttes til avokado)

Ristede frø

25 g gresskarfrø

0.25 ss extra virgin olivenolje

0.13 ts røkt paprika

0.5 ss soyasaus (glutenfri soyasaus, evt. tamarisaus hvis Omstart30)

0.25 ss kokosblomstsukker

Dressing

0.25 ts Dijon sennep

1 ts hvitvinseddik

0.5 ts honning (gjerne rå)

0.13 dl extra virgin olivenolje

Slik gjør du

1.

Forvarm ovnen til 200gC

2.

Del aprikosene i to halve og legg dem på et stekebrett. Rør sammen honning/kokosblomstsukker, olivenolje, havsalt og pepper. Fordel blandingen på aprikosene. Strø frisk eller tørket oregano over. Bak i ovnen i 20 minutter, til aprikosene er gylne. Settes til side for avkjøling.

3.

Ha gresskarfrøene i en bolle og rør dem sammen med olivenolje, røkt paprika, soyasaus og honning/kokosblomstsukker. Hell frøblandingen utover en bakepapirkledd stekeplate og rist frøene på 175gC i 8 minutter til de er passe ristet. Settes til side for avkjøling.

4.

Vask og rens grønnkålbladene fri for stilken. Grovhakk bladene og ha dem i en bolle. Rør inn 1 ss extra virgine olivenolje og en stor klype havsalt. Masser grønnkålen godt med fingrene i 3-4 minutter så grønnkålen blir myk og fin på konsistens. Tilsett salatbladene, tomaten i biter og hakkede mynteblader.

5.

Rør sammen ingrediensene til dressingen. Smak til med hvitvinseddik og salt. Hell vinaigretten i bollen med salatingrediensene og bland godt.

6.

Dander salaten på et stort salatfat. Legg aprikosene utover, riv mozzarellaosten, del fetaosten i biter eller skjær avokadoen i skiver og fordel denne utover salaten. Topp salaten med en passende mengde ristede gresskarfrø. Resten av frøene oppbevarer du i en lufttett boks og bruker på en annen salat.

7.

Salaten nytes med det samme.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Prøv også disse oppskriftene:

 

Andre oppskrifter