Berits skalldyrkraft

Skalldyrkraft Berit Nordstrand
Når skalldyrkraften nytes som god suppe eller saus, vil du takke deg selv for himmelsk god og nesten gratis gourmetmåltid

Når du spiser skalldyr, så frys ned skallene og lag kraft når du får tid eller trekk skalldyrkraft samme dag som skalldyrene renses. Har du kraftkaserollen og grønnsakeneklare så går det også helt fint å bruke 40 minutter på å trekke kraft mens bordene ryddes etter krabbelaget. Når skalldyrkraften nytes som god suppe eller saus, vil du takke deg selv for himmelsk god og nesten gratis gourmetmåltid.

TIPS: lag enkel skalldyrsaus til fisk ved å piske inn litt kaldt smør. Bruk klaret smør hvis Omstart30-vennlig.

Prøv også:

Ingredienser

Berits skalldyrkraft

  • 1,5-2 kg skalldyrskall fra reker, krabbe, kreps eller hummer
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • 1 gulrot
  • 1 stilk stangselleri
  • 2 gule løk
  • 4 fedd hvitløk
  • ½ fennikel
  • 4 ss tomatpure/fermentert ketchup
  • 1 ss fennikelfrø
  • 1 ss korianderfrø
  • 1 ts hel sort pepper

Slik gjør du

Berits skalldyrkraft

  1. Skrell og kutt grønnsakene i småbiter.
  2. Varm olivenoljen i ei stor gryte og tilsett krydderfrø og hel sort pepper.
  3. Ha skalldyrskallene i gryta og knus dem med egnet redskap eks ei kjøttøks. Eventuelle krabbeklør må knekkes så man får ut mest mulig næring og smak.
  4. La skallene surre under omrøring i gryta i 3-5 minutter (rekeskall trenger bare 1 minutt).
  5. Tilsett så grønnsaker og tomatpure/ketchup og la blandingen surre et par minutter så smakene får utvikle seg.
  6. Hell på kaldt vann slik at det så vidt dekker skalldyrskallene. Heller du på for mye vann, så blir kraften tynn og smakløs.
  7. La gryta få et oppkok og la blandingen trekke uten lokk på lav varme i 40 minutter for krabbe/kreps/hummer eller 30 minutter hvis du bare bruker rekeskall. Ikke skum undervegs, det gjør at kraften både taper smak og næring. Sil så kraften og avkjøl.
  8. Oppbevar kraften i norgesglass i kjøleskapet maks 4-5 dager, eller frys den ned.