Grytebrød

Dette er et luftig og saftig brød med sprø skorpe, rustikt utseende og god smak. Dette er et fantastisk godt grytebrød. Det er helt vanlig fremgangsmåte på brødlagingen bortsett fra at brødet blir stekt i en oppvarmet gryte på høy temperatur. Grytebrød og tilsvarende kan man med sikkerhet dokumentere langt tilbake til 1950-tallet og antakeligvis enda lengre tilbake i tid, så nå har du sjansen til å drømme deg litt tilbake i tid.

Dette er et luftig og saftig brød med sprø skorpe, rustikt utseende og god smak. Dette er et fantastisk godt grytebrød. Det er helt vanlig fremgangsmåte på brødlagingen bortsett fra at brødet blir stekt i en oppvarmet gryte på høy temperatur. Grytebrød og tilsvarende kan man med sikkerhet dokumentere langt tilbake til 1950-tallet og antakeligvis enda lengre tilbake i tid, så nå har du sjansen til å drømme deg litt tilbake i tid.

Ingredienser

600 g finmalt dala landhvete eller øko-spelt

0.5 ts tørrgjær

1 ts mineralsalt

2 dl havregryn eller en blanding av diverse frø (sesamfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner og malte linfrø)

1 ss honning, røres ut i 1 dl lunkent vann

4.5 dl kaldt vann

Slik gjør du

1.

Bland sammen alt det tørre.

2.

Løs opp honningen i 1 dl lunkent vann, og bland det deretter sammen med 4,5 dl kaldt vann.

3.

Bland væsken sammen med de tørre ingrediensene. Elt deigen i 2-3 minutter, gjerne for hånd.

4.

Dekk til deigen med plast, og la den heve i cirka 8 timer (natten over, eller mens du er på jobb).

5.

Dryss litt mel på bakebordet og brett deigen cirka 10 ganger inn mot midten. Formes til et rundt brød.

6.

La brødet etterheve i 1,5 time på et godt melet bakeunderlag. Strø gjerne mel på et bakepapir og hev deigen på dette, som du senere bare kan løfte forsiktig over i gryta. Hvelv bakebollen over mens brødet hever, for å beskytte mot trekk og uttørking.

7.

Sett den tomme gryta (4 liters gryte) inn i ovnen på 250 grader en halvtime før brødet skal stekes. (Dette er for å hindre at deigen setter seg fast i gryta.) Ta deretter ut gryta.

8.

Løft bakepapiret forsiktig opp, og flytt brødet over i den varme gryta ved å senke bakepapiret ned i gryta så papiret kler bunnen av gryta. NB! Husk at gryta er glovarm! Dryss gjerne litt mel over brødet til pynt.

9.

Stek brødet med lokk i 35 minutter på 250 grader.

10.

Ta deretter av lokket og sett ned temperaturen til 200 grader, og stek i ytterligere 15 minutter.

11.

Hvelv brødet ut av gryta og avkjøl på en rist.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Resultatet blir uansett strålende; du får et luftig og saftig brød med sprø skorpe, rustikt utseende og god smak. Oppskriften gir 1 brød og min gryte er på 5l.

Prøv også disse oppskriftene:

Andre oppskrifter