Krydderbrød

Vi bør få i oss mer krydder og urter i hverdagen fordi de bidrar med magisk plantekraft. Derfor er jeg veldig glad i å strø friske urter over salater, woker og gryter, og koser meg over å bringe litt vårfølelse inn på kjøkkenet gjennom urtekrukker i vinduskarmen selv om vinteren har meldt sin ankomst i store deler av landet. Da jeg nylig besøkte Herodes Falsk til lunsj, fikk jeg servert et krydret brød. Det inspirerte meg til å lage mitt eget smaksrike krydderbrød. Prøv du også – det er fantastisk godt med hjemmebakt krydderbrød i matpakken, eller til salater, supper og gryteretter.

Vi bør få i oss mer krydder og urter i hverdagen fordi de bidrar med magisk plantekraft. Derfor er jeg veldig glad i å strø friske urter over salater, woker og gryter, og koser meg over å bringe litt vårfølelse inn på kjøkkenet gjennom urtekrukker i vinduskarmen selv om vinteren har meldt sin ankomst i store deler av landet. Da jeg nylig besøkte Herodes Falsk til lunsj, fikk jeg servert et krydret brød. Det inspirerte meg til å lage mitt eget smaksrike krydderbrød. Prøv du også – det er fantastisk godt med hjemmebakt krydderbrød i matpakken, eller til salater, supper og gryteretter.

Ingredienser

Krydderbrød

0.5 l havregryn

0.5 l finmalt øko spelt

2.5 dl grovmalt rug

2 ts tørrgjær

1 ts mineralsalt

1 dl bokhveteflak

1 dl sesamfrø med skall

1 dl solsikkekjerner

1 dl gresskarkjerner

1 dl knuste linfrø

1 ss karri

2 ss oregano

1 ss gurkemeie

2 ts karve

0.5 dl honning

7 dl vann

0.5 dl olivenolje

2 egg

Slik gjør du

Krydderbrød

1.

Bland det tørre i en kjøkkenmaskin eller bakebolle.

2.

Lunk vannet. Rør olje, egg og honning ut i vannet.

3.

Slå væsken i det tørre og elt på laveste hastighet eller for hånd i 10 minutter.

4.

La heve på et lunt sted i 12 timer om du vil fjerne det meste av fytinsyren i kornet.

5.

Slå deigen over i 2 godt smurte brødformer (evt. kle dem med bakepapir).

6.

Hev i 1 time og stek i 40min på 240 gC.

 
Sikre deg magisk plantekraft

Plantestoffer må til for å holde bakteriefloraen i tarmen frisk, for et sterkt immunforsvar og for å slukke gnister fra forbrenningen selv når kroppen din hviler seg.

Plantestoffer styrker også effekten av signalstoffer i hjernen og letter kommunikasjonen mellom hjerneceller. De påvirker hvilke genoppskrifter som leses av inne i cellefabrikkene og bidrar til optimal cellefornying. Du finner slike plantestoffer som farger og smaksstoffer i grønnsaker, frukt, bær, urter, krydder, fullkorn, te, kakao- og kaffebønner for å nevne noen. Mer krydder og urter i maten kan altså være verdens beste antirynkekrem – ikke verst!

Visste du at urter og krydder er de matvarene som er mest rik på antioksidanter per gram? Oregano for eksempel har 40 ganger mer antioksidantkraft enn epler og 4 ganger mer enn blåbær. Urter som dill, timian, rosmarin, peppermynte og koriander følger hakk i hæl. (Zheng, 2001, Blomhoff 2008)

Tips

Her er noen tips til hvordan du kan bruke mer urter i hverdagsmaten din, samt en grunnoppskrift på urtedressing

Andre oppskrifter