Oppskrifter / Krydderbrød
Krydderbrød
Vi bør få i oss mer krydder og urter i hverdagen fordi de bidrar med magisk plantekraft. Derfor er jeg veldig glad i å strø friske urter over salater, woker og gryter, og koser meg over å bringe litt vårfølelse inn på kjøkkenet gjennom urtekrukker i vinduskarmen selv om vinteren har meldt sin ankomst i store deler av landet. Da jeg nylig besøkte Herodes Falsk til lunsj, fikk jeg servert et krydret brød. Det inspirerte meg til å lage mitt eget smaksrike krydderbrød. Prøv du også – det er fantastisk godt med hjemmebakt krydderbrød i matpakken, eller til salater, supper og gryteretter.
Vi bør få i oss mer krydder og urter i hverdagen fordi de bidrar med magisk plantekraft. Derfor er jeg veldig glad i å strø friske urter over salater, woker og gryter, og koser meg over å bringe litt vårfølelse inn på kjøkkenet gjennom urtekrukker i vinduskarmen selv om vinteren har meldt sin ankomst i store deler av landet. Da jeg nylig besøkte Herodes Falsk til lunsj, fikk jeg servert et krydret brød. Det inspirerte meg til å lage mitt eget smaksrike krydderbrød. Prøv du også – det er fantastisk godt med hjemmebakt krydderbrød i matpakken, eller til salater, supper og gryteretter.
Ingredienser
Krydderbrød
0.5 l havregryn
0.5 l finmalt øko spelt
2.5 dl grovmalt rug
2 ts tørrgjær
1 ts mineralsalt
1 dl bokhveteflak
1 dl sesamfrø med skall
1 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarkjerner
1 dl knuste linfrø
1 ss karri
2 ss oregano
1 ss gurkemeie
2 ts karve
0.5 dl honning
7 dl vann
0.5 dl olivenolje
2 egg
Slik gjør du
Krydderbrød
1.
Bland det tørre i en kjøkkenmaskin eller bakebolle.
2.
Lunk vannet. Rør olje, egg og honning ut i vannet.
3.
Slå væsken i det tørre og elt på laveste hastighet eller for hånd i 10 minutter.
4.
La heve på et lunt sted i 12 timer om du vil fjerne det meste av fytinsyren i kornet.
5.
Slå deigen over i 2 godt smurte brødformer (evt. kle dem med bakepapir).
6.
Hev i 1 time og stek i 40min på 240 gC.
Plantestoffer må til for å holde bakteriefloraen i tarmen frisk, for et sterkt immunforsvar og for å slukke gnister fra forbrenningen selv når kroppen din hviler seg.
Plantestoffer styrker også effekten av signalstoffer i hjernen og letter kommunikasjonen mellom hjerneceller. De påvirker hvilke genoppskrifter som leses av inne i cellefabrikkene og bidrar til optimal cellefornying. Du finner slike plantestoffer som farger og smaksstoffer i grønnsaker, frukt, bær, urter, krydder, fullkorn, te, kakao- og kaffebønner for å nevne noen. Mer krydder og urter i maten kan altså være verdens beste antirynkekrem – ikke verst!
- Prøv en saftig, smart og kjempegod honningkrydderkake til kaffen
Visste du at urter og krydder er de matvarene som er mest rik på antioksidanter per gram? Oregano for eksempel har 40 ganger mer antioksidantkraft enn epler og 4 ganger mer enn blåbær. Urter som dill, timian, rosmarin, peppermynte og koriander følger hakk i hæl. (Zheng, 2001, Blomhoff 2008)
- Prøv også Start-brød og Berits frøbrød
Tips