Honningkrydderkake

Nå som sommeren står for døren, synes jeg det er flott å ha noen enkle oppskrifter til kaffekosen klar når sommergjester, naboer og venner melder sin ankomst. Og det er jo alltid hyggelig å kunne by på en smartere kake alle kan ha lyst på –  en kake som fremtoner seg som den nydeligste dessert, men som teller som en grønnsak.

Nå som sommeren står for døren, synes jeg det er flott å ha noen enkle oppskrifter til kaffekosen klar når sommergjester, naboer og venner melder sin ankomst. Og det er jo alltid hyggelig å kunne by på en smartere kake alle kan ha lyst på –  en kake som fremtoner seg som den nydeligste dessert, men som teller som en grønnsak.

Ingredienser

Honningkrydderkake

125 g smør

75 g honning

75 g rårørsukker

2 egg

225 g emmer

1.5 ts bakepulver

0.5 ts stjerneanis, malt

0.5 ts nellik, malt

1.5 ts kanel

0.25 ts kardemomme

0.5 ss ferskrevet ingefær

2 ts revet appelsinskall

1 dl eplejuice

1 eple

garnityr: eplekompott og rømme

Eplekompott

3 epler

1 vaniljestang, frøene

0.5 ts kardemomme

1.5 dl vann

0.5 ts revet sitronskall

1 ss honning, eller etter smak

Slik gjør du

Honningkrydderkake

1.

Forvarm ovnen til 185gC.

2.

Smelt smør, honning og rørsukker i en kasserolle over middels varme.

3.

Ta kasserollen av platen, avkjøl litt og rør inn eggene.

4.

Bland emmer, bakepulver, revet appelsinskall og krydder i en bolle og rør det sammen med smørblandingen.

5.

Tilsett eplejuice og et grovrevet eple med skall.

6.

Bland røren godt sammen.Kle en kakeform (ca.23 cm) med bakepapir og smør kantene med smør.

7.

Stekes på rist midt i ovnen i 35 minutter.

8.

Serveres med eplekompott og rømme eller kokoskrem.

Eplekompott

1.

Vask og skjær eplene i grove terninger.

2.

Ha dem i en kasserolle sammen med vann, vaniljefrø og kardemomme.

3.

Kok eplene møre, men ikke for mye (det skal fremdeles være terninger i kompotten).

4.

Krydre kompotten med revet sitronskall og kardemomme og smak til med honning. Jeg brukte 1 ss.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Honningkrydderkaken er så god at du like så godt kan doble oppskriften og lage den i langpanne med én gang. Den egner seg nemlig godt til å fryses ned, og tiner raskt når sommergjester plutselig står på trappen.

  • Ønsker du oppskrift på en helt glutenfri kake, så kan jeg anbefale deg denne gulrotkaken.
  • Banankake med valnøtter og mørk sjokolade er en annen kjempegod kakefavoritt hjemme hos oss.
  • Eller hva med en nydelig epleterte til kaffen? Har du dadler og valnøtter i skapet har du en fantastisk lettvindt og utrolig næringsrik kakebunn på 1-2-3. Bunnen serveres saftig og rå, slik at alle de sunne omega-fettsyrene og all antioksidantkraft er vel bevart. Oppskrift på nydelig epleterte finner du her.
  • Ønsker du å prøve flere kjempegode oppskrifter med urkorn med f.eks. emmer og dalahvete, så anbefaler jeg disse vaflene og denne oppskriften på saftige hveteboller.

Dersom du har melkeallergi og behov for å bytte ut rømmen, så kan du godt piske krem av ekte kokosmelk. Kremen får helt vanlig kremkonsistens og har en mild kokossmak. Det blir best resultat dersom du bruker ekte kokosmelk og ikke en lett-variant. Sånn gjør du:

Sett kokosmelken (boks) i kjøleskap natten over. Da vil kokosmassen skille seg fra vannet slik at den er lett å få ut. Skrap ut all den hvite massen. Vannet som blir igjen kan du bruke i en deilig og næringsrik smoothie. Pisk den hvite massen med en håndmikser til riktig konsistens, og søt med litt kokosblomstsukker eller rårørsukker. Denne kokoskremen er nydelig til kaker, på fruktsalaten eller til andre desserter.

Andre oppskrifter