10 tips: Grønne smoothies

Grønne smoothies er en utrolig enkel måte å kunne kose seg med mer bladgrønt på. Det trenger vi alle, men det er kanskje spesielt vikig for de småspiste, som barn og eldre. I følge Helsedirektoratet er det kun 5% av norske barn som får i seg den anbefalte dose av “5 om dagen”! Når 3 av disse 5 skal være grønnsaker, er det flott å få litt drahjelp fra grønne smoothies.

Grønne smoothies er en utrolig enkel måte å kunne kose seg med mer bladgrønt på. Det trenger vi alle, men det er kanskje spesielt vikig for de småspiste, som barn og eldre. I følge Helsedirektoratet er det kun 5% av norske barn som får i seg den anbefalte dose av “5 om dagen”! Når 3 av disse 5 skal være grønnsaker, er det flott å få litt drahjelp fra grønne smoothies.

Ingredienser

Kiwi/pære-smoothie

1.25 dl ferskpresset eplejuice/vann (gjerne halvparten av hver)

0.5 pærer

1 kiwi

0.25 håndfull bladgrønt av spinat/ruccola/brennesle/løvetannblader

0.125 g agurk (mer grønt om du vil, kan sløyfes)

0.125 avokado/spirer (mer grønt om du vil, kan sløyfes)

4-6 paranøtter / 1 ss gresskarkjerner (ev. andre nøtter og frø)

0.25 ts revet ingefær

0.25 håndfull isbiter

Ananas/vanilje-smoothie

0.25 fersk ananas

0.5 frosne bananer

0.5 never spinat/salatblader/spirer

0.125 agurk

0.5 ss gresskarkjerner

0.25 vaniljestang, frøene

0.5 håndfull isbiter

Slik gjør du

1.

Kjør alle ingrediensene i en blender på høy hastighet i et par minutter.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Smoothies byr på kreativitet; det er kjempegøy å forsøke mange ulike smaker, alt etter hva man liker og hva man har i hus. Mens det for fruktsmoothies er det vanskelig å ende opp med dårlig smak, er situasjonen noe annerledes hvis du forsøker grønne smoothies. Her er noen tips!

10 tips for hvordan lage en velsmakende grønn smoothie

  1. Frukt, bladgrønt/spirer og vann er de eneste ingredienser du trenger; gjør det enkelt
  2. Tilsett gjerne også nøtter og frø om du ellers ikke spiser rå nøtter
  3. Kjøp økologisk frukt og grønt for optimalt næringsinnhold og for å minimere inntaket av sprøytemiddelrester. Særlig dersom du vil bruke hele frukt, inkl. skall og frø, er det et poeng at det er usprøytet. Masse næring – og mindre kuttearbeid !
  4. Optimalt blandingsforhold for smakens skyld synes å være 60% frukt og 40% bladgrønt
  5. Varier typene grønnfarger for ikke å få for mye plantestoffer av en og samme type. Bruk gjerne blader fra blomkål, brokkoli, salatblader, spinat, grønnkål, squash, agurk, stangselleri, grønn paprika, avokado mm.
  6. Demp bittersmaken fra grønnsaker med naturens sødme fra banan, pære, mango, søt melon, ananas, papaya, mynteblader, dadler, bringebær.
  7. Demp bittersmaken fra grønnsaker med syrlige smaker fra sitron og lime eller litt revet ingefær. Frøene fra en vaniljestang gir også nydelig smak.
  8. Tilsett en håndfull knust is – grønne smoothies smaker best kalde!
  9. Ha litt kaldpresset linfrøolje i smoothien. Det sunne umettede fettet hjelper plantestoffer, vitaminer og mineraler inn i kroppen og sikrer oss omega-3 i form av ALA, “plantenes omega-3”.
  10. Server gjerne grønne smoothies i fargeglade drikkebeger med lokk på til barn som ikke “tåler grønn drikke”

Prøv deg frem – eksperimenter og finn frem til din egen favoritt!

Avokado i smoothies bidrar med rundere smak, en fyldigere konsistens, flotte umettede fettsyrer og en rekke nyttige byggeklosser for både gane og kropp!

Andre oppskrifter