Oppskrifter / 10 tips: Grønne smoothies
10 tips: Grønne smoothies
Grønne smoothies er en utrolig enkel måte å kunne kose seg med mer bladgrønt på. Det trenger vi alle, men det er kanskje spesielt vikig for de småspiste, som barn og eldre. I følge Helsedirektoratet er det kun 5% av norske barn som får i seg den anbefalte dose av “5 om dagen”! Når 3 av disse 5 skal være grønnsaker, er det flott å få litt drahjelp fra grønne smoothies.
Grønne smoothies er en utrolig enkel måte å kunne kose seg med mer bladgrønt på. Det trenger vi alle, men det er kanskje spesielt vikig for de småspiste, som barn og eldre. I følge Helsedirektoratet er det kun 5% av norske barn som får i seg den anbefalte dose av “5 om dagen”! Når 3 av disse 5 skal være grønnsaker, er det flott å få litt drahjelp fra grønne smoothies.
Ingredienser
Kiwi/pære-smoothie
1.25 dl ferskpresset eplejuice/vann (gjerne halvparten av hver)
0.5 pærer
1 kiwi
0.25 håndfull bladgrønt av spinat/ruccola/brennesle/løvetannblader
0.125 g agurk (mer grønt om du vil, kan sløyfes)
0.125 avokado/spirer (mer grønt om du vil, kan sløyfes)
4-6 paranøtter / 1 ss gresskarkjerner (ev. andre nøtter og frø)
0.25 ts revet ingefær
0.25 håndfull isbiter
Ananas/vanilje-smoothie
0.25 fersk ananas
0.5 frosne bananer
0.5 never spinat/salatblader/spirer
0.125 agurk
0.5 ss gresskarkjerner
0.25 vaniljestang, frøene
0.5 håndfull isbiter
Slik gjør du
1.
Kjør alle ingrediensene i en blender på høy hastighet i et par minutter.
Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
- Les også: Spis en regnbue
- Se også: Video – Berit lager smoothies
10 tips for hvordan lage en velsmakende grønn smoothie
- Frukt, bladgrønt/spirer og vann er de eneste ingredienser du trenger; gjør det enkelt
- Tilsett gjerne også nøtter og frø om du ellers ikke spiser rå nøtter
- Kjøp økologisk frukt og grønt for optimalt næringsinnhold og for å minimere inntaket av sprøytemiddelrester. Særlig dersom du vil bruke hele frukt, inkl. skall og frø, er det et poeng at det er usprøytet. Masse næring – og mindre kuttearbeid !
- Optimalt blandingsforhold for smakens skyld synes å være 60% frukt og 40% bladgrønt
- Varier typene grønnfarger for ikke å få for mye plantestoffer av en og samme type. Bruk gjerne blader fra blomkål, brokkoli, salatblader, spinat, grønnkål, squash, agurk, stangselleri, grønn paprika, avokado mm.
- Demp bittersmaken fra grønnsaker med naturens sødme fra banan, pære, mango, søt melon, ananas, papaya, mynteblader, dadler, bringebær.
- Demp bittersmaken fra grønnsaker med syrlige smaker fra sitron og lime eller litt revet ingefær. Frøene fra en vaniljestang gir også nydelig smak.
- Tilsett en håndfull knust is – grønne smoothies smaker best kalde!
- Ha litt kaldpresset linfrøolje i smoothien. Det sunne umettede fettet hjelper plantestoffer, vitaminer og mineraler inn i kroppen og sikrer oss omega-3 i form av ALA, “plantenes omega-3”.
- Server gjerne grønne smoothies i fargeglade drikkebeger med lokk på til barn som ikke “tåler grønn drikke”
Prøv deg frem – eksperimenter og finn frem til din egen favoritt!
Avokado i smoothies bidrar med rundere smak, en fyldigere konsistens, flotte umettede fettsyrer og en rekke nyttige byggeklosser for både gane og kropp!