Afterski vafler

25. mars er den internasjonale vaffeldagen og hva er vel mer riktig enn å by på en oppskrift på deilige proteinrike vafler? Vaflene er lavgluten og inneholder mye proteiner fra en oppskrift rikelig med egg, melk og havregryn.

25. mars er den internasjonale vaffeldagen og hva er vel mer riktig enn å by på en oppskrift på deilige proteinrike vafler? Vaflene er lavgluten og inneholder mye proteiner fra en oppskrift rikelig med egg, melk og havregryn.

Ingredienser

Proteinvafler

6 øko egg

6 dl øko Kefir/Cultura/Tjukkmelk

1 dl honning

1.5 dl smeltet smør

2 dl havregryn

1 ts mineralsalt (havsalt, maldonsalt, o.l)

1 ts kanel

0.5 ts kardemomme

6 dl finmalt øko Dalahvete/Emmer

Server vaffelplaten med:

Chottagecheese og rørt syltetøy (eks. tyttebær, molte, blåbær)

Gul eller brun ost

Brie, valnøtter og honning

Cottage cheese og eplemos med kanel

Gresk yoghurt og bringebær

Creme fraiche, reker og dill

Slik gjør du

1.

Visp sammen det våte og bland i det tørre.

2.

La røren svelle litt og stek.


Røren holder til ca. 15 plater


Egg gir deg fullverdig protein, smart fett, en rekke vitaminer og mineralene jern, kalsium, natrium, kalium og fosfor. Egg gir i tillegg en stabil metthetsfølelse og masse god smak og nytelse.

I blogginnlegget “Det enestående egget” kan du lese mer om hvorfor du bør nyte mer egg.

Vaffeldagen 25. mars

Den offisielle forklaringen på vaffeldagen er at man i middelalderen feiret jomfru Maria den 25. mars. Det var dagen da jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var gravid med Jesus-barnet. Og sjekker du i kalenderen, vil du se at det er temmelig nøyaktig ni måneder igjen til jul. I Norge og Sverige ble denne dagen feiret med kake, og etterhvert ble det vanlig å spise vafler.

Idag markeres den internasjonale vaffeldagen over hele verden.


Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Vafler i variasjoner
Det finnes vel knapt noen andre kaker eller matretter som det finnes så mange oppskrifter på som vafler. Den første kjente oppskriften på vaffelrøre i Norge, er sannsynligvis nedtegnet tidlig på 1700-tallet og stammer fra Kiellandfamiliens bibliotek i Stavanger. Vaflene inneholdt dengang hvetemel, sukker, smør og egg, samt kardemomme, muskatblomme, nellik, anis og ingefær. De brukte gjerne også grøtrester i vaffelrøren.

Synes du vafler er godt og kunne tenke deg flere oppskrifter, så anbefaler jeg deg å lese to av mine tidligere blogginnlegg;  “Vafler utenom det vanlige” og “Grovbrødvafler“.

Det er ingen ting i veien for å kose seg med tradisjonelle vafler med moderne hvetemel og raffinert sukker på skrotmatdagen din, men hos oss steker vi smarte hverdagsvafler både til lunsjboksen og som kveldskos. Da bør røren være fri for sukker, ha næringsrikt økologisk urkorn og by på rikelig med både smak og smarte byggeklosser.

Disse proteinvaflene er et flott eksempel på god vaffel-mat. De er nyttige og kjempegode!

PS! Og vil du ha dem melkefrie, så bytter du bare ut kefir med kokosmelk.

Andre oppskrifter