Featured Image

Det enestående egget

Påske for meg er først og fremst ski og aking med barna, bålkos og grilling, soling i hytteveggen og badstu. Måltidene blir gjerne både lengre og senere – deilig med litt langsom tid sammen!

Egg gir deg fullverdig protein, en rekke vitaminer  og mineralene jern, kalsium, natrium, kalium og fosfor. Egg gir i tillegg en stabil metthetsfølelse og masse god smak og nytelse.

Gode grunner til å spise egg

Gamle bekymringer gjelder ikke lenger For å holde kolesterolet nede har mange unngått eggeplommen og bare unnet seg eggehviten til frokost. Det har vært en forståelse av at kolesterol og fettsyrer i eggeplommen ikke hører hjemme i hverdagsmaten om du har et ønske om et sunt hjerte-kar system eller vektreduksjon.

I en studie av overvektige kvinner, fant man at det gode kolesterolet HDL økte og det ugunstige LDL sank etter inntak av egg (ref. Roongpisuthipong C. et al., Effect of Egg Consumption in Overweight and Obese Hypercholesterolemic Women. J Nutr Food Sci 2:163,2012) Idag vet vi at hele egg gjerne kan spises hver eneste dag, både for en god vektbalanse og en bedre helse. For eldre mennesker med dårlig matlyst og for småspiste barn, er frokostegget en fin mulighet til å få i seg en flott porsjon vitaminer. Egg øker vanligvis ikke det farlige kolesterolet. Den totale kolesterolverdien i blodet skriver seg både fra kolesterol i maten og fra kolesterol som kroppen din lager selv. Mengden kolesterol vi tar opp fra maten vi spiser varierer fra person til person, men størstedelen av kolesterolverdien i blodet kommer fra det kolesterolet du lager.

Både American Heart Association (ref.Am Heart Ass Nutr Comm 2006 ) og American Dietetic Association (ref.J.Am.Diet.Assoc 2008) anbefaler fortsatt begrensning i inntaket av kolesterol for å redusere risiko for hjerte- og karsykdommer, men de gir ikke lenger anbefalinger om begrensning av egginntaket. European Food Safety Authority foreslår at det ikke settes anbefalinger for inntak av kolesterol (ref. EFSA 2010).

Fosfolipider i egg er byggeklosser for signalstoff i hjernen som bedrer både hukommelsen og humøret. Vitaminarbeidere og mineralverktøy til prosessen følger også med. Tenk at et egg kan bygge en hel kylling!

Kolesterol fra egg bygges om til hormoner og vitaminer. Til tross for at det har fått et dårlig rykte på seg, er  kolesterol viktig for kroppen, fordi det er nødvendige byggeklosser  i cellemembraner, gallesyrer og  hormoner. Kroppen kan derfor lage kolesterol selv til eget bruk.  Kroppen lager omkring 1-2 g kolesterol i døgnet. Får kroppen kolesterol utenfra, demper den sin egen produksjon.

Skånsom behandling tar best vare på eggets mange næringsstoffer. Kok dem gjerne, lag eggerøre, omeletter og forsiktig stekte egg. Sprøsteking ødelegger næringen!

Eggewrap smEgg har høy næringsverdi ift kalorier

Du finner hele 12 av 13 vitaminer i egg! Vitamin C mangler i egget, men det kan du få fra et lite glass ferskpresset appelsinjuice. Da er samtlige vitaminarbeidere på plass! En stabil metthetsfølelse Ett egg inneholder omkring 5-10 gram protein avhengig av størrelsen. Det bidrar bare med 5 gram fett og omkring 70 Kcal. Forholdet mellom protein og fett er ideelt i egget, og frisetter metthetshormoner som kan gi deg en langvarig metthetsfølelse. Inkuderer du egg i frokosten eller lunsjen din vil du kjenne deg passe forsynt litt lenger og kanskje ikke småspise like mye mellom måltidene som uten egg. Egg gir deg alle aminosyrene du trenger. Egg er derfor en fullverdig proteinkide. Både eggehviten og plommen bidrar med essensielle aminosyrer kroppen ikke kan lage selv. Eggeplommen er særlig rik på aminosyren leucin. Leucin er den eneste aminosyren som er vist å stimulere til muskelproteinoppbygging (ref. Journal of Nutrition 134 (4): 2004). Det er derfor flott å spise egg før en lang skitur! Eggeplommen er også rik på cholin som hjernecellene trenger  når de skal lage signalstoffet acetylcholin. Acetylcholin er viktig for best mulig hukommelse og læring (ref. Nutrition Today, Sept/Oct 2011). Kanskje noe påske-quizen kan dra nytte av? Egg kan være en kilde til omega-3 Velger du økologiske egg eller egg fra høner som har fått omega-3-beriket fòr, kan du få egg med en sunnere balanse mellom omega-3 og omega-6.

Egg hele dagen

Kok egg til frokost, miks en eggerøre til matpakken, og prøv gratinerte grønnsaker med egg som frokost, lunsj eller kveldsrett.

Barnevennlige egg: La barna dyppe brødskorper med smør på ned i et bløtkokt egg. Legg hardkokte egg i matpakken, enten som pålegg eller bare alene. Lag eggerøre, eggesalat eller eggewrap. Se flotte tips til wraps som nydelig turmat.

Med ønske om en vidunderlig påskefeiring til liten og stor!

Eggesalatoglaks