Fiskegryte med kokosmelk

SONY DSC
Vi bør spise mer fisk og mindre kjøtt og superenkle, raske fiskeretter som denne kommer derfor godt med.

Hva med en enkel fiskegryte som er ferdig på 15-20minutter? Eller hvorfor ikke lage i stand gryten dagen i forveien og varm opp når du kommer hjem fra jobb eller trening. Damp noen brokkolibuketter, rosenkål eller grønnkål og vips har du ferdig middag på 1-2-3.

Med inspirasjon fra indisk hverdagsmat fra da jeg var på matkurs sammen med indiske husmødre i januar i fjor, så komponerte jeg denne enkle hverdagsgryta. Der brukte vi hele krydder vi knuste i morter, rørte ut i vann og varmet i kokosolje. I denne oppskriften bruker jeg ferdig malte krydder, slik at dere alle får tak i de nødvendige ingrediensene. Har dere hele krydder, så bruk dem. Mal dem gjerne i en liten elektrisk kaffekvern.

Kardemomme, korianderfrø, spisskummen, sennepsfrø, gurkemeie, kanel, nellik, fenikkel og muskat, chilli, sort pepper og fersk koriander, ingefær og mynte er smaker som dominerer det indiske hverdagskjøkken.

Garam massala betyr ordrett ”varmt kydder” og er en ferdig krydderblanding med typisk indiske kryddersmaker. Den er populær i det indiske hverdagskjøkken og tilsettes mot slutten av koke/steketiden

Med rent kjøtt, fersk fisk, sjømat og rikelig med grønnsaker tryllet vi frem de beste gryter og woker. De serveres gjerne med litt ristede nøtter, nystekte brød og linser, bønner eller kikerter.

Når vi skal kose oss med tre nydelige fiskemiddager i uken for optimal helseeffekt, er det noen forskjell hvilke typer fisk vi velger? Les mer i blogginnlegget Hvilken fisk skal vi velge?

Prøv også oppskriftene:

 

Ingredienser

Porsjoner:

Fiskegryte med kokosmelk

 • 2 ts garam massala
 • 1 dl purreløk, finhakket
 • 2 ts revet fersk ingefær
 • 700 g torskefilet (eller annen hvit fisk)
 • saften av en liten lime
 • 1 ss kokosolje/rapsolje til steking
 • 1 boks øko kokosmelk (ca.400g)
 • 1 ts mineralsalt
 • 1 ss lønnesirup

Slik gjør du

Fiskegryte med kokosmelk

 1. Ha garam massala i en liten kopp og rør inn 2-3 ts vann til du får en krydderpasta.
 2. Hakk purreløk og riv ingefær.
 3. Surr så purreløk, ingefær og krydderpasta i kokosolje på middels temperatur i en panne 2 minutter så smakene utvikler seg.
 4. Hell på kokosmelken og la det surre videre i 5 minutter.
 5. Del fileten i fingertykke strimler, legg dem i pannen og surr videre i 6-7 minutter til fiske er ferdig.
 6. Tilsett limesaften og lønnesirup.
 7. Smak til med salt og pepper.
 8. Serveres med dampet brokkoli, rosenkål eller grønnkål eller hva du måtte ha av grønnsaker i kjøleskapet og litt byggryn.