Dampet hvitfisk med spinat og sopp – på 10 minutter!

Dampet hvit fisk er "fastfood" om du ikke har noen ide om hva du skal lage til middag og har dårlig med tid.

Dampet hvit fisk er "fastfood" om du ikke har noen ide om hva du skal lage til middag og har dårlig med tid.

Ingredienser

Dette trenger du til fire personer

4 kveitefilet-stykker på ca 125-150 g hver

1 purreløk i 1/2 cm-skiver

200 g babyspinatblader

12 fersk shiitake sopp, aromasopp eller annen sopp du liker i 1/2 cm- tykke skiver

salt og pepper etter smak

Dressing

2 pressede hvitløksfedd

1 ss revet fersk ingefær

3 ss fersk sitronsaft eller 1 ts revet økologisk sitronskall

1 ss soyasaus

1 ss extra virgin olivenolje

pepper eller chili om du vil

Slik gjør du

1.

Miks dressingingrediensene i en skål og sett denne til side.

2.

Strø litt salt og pepper over fiskefiletene.

3.

Fyll vann i bunnen av en dampkjele; ikke fyll helt til risten. La vannet få et oppkok, og ta kjelen av varmen. Har du ikke en kjele/ fiskekjele med damprist, kan du også bruke en gammeldags klassisk “potetrist” som ser ut som en vifte.

4.

Legg purreløkskiver i bunnen av risten – forsiktig, ikke brenn deg på damp – så sopp, og til sist fiskefileten. Legg på lokk, sett kjelen tilbake på varmen og damp i 3 minutter. Ta kjelen av varmen og løft lokket forsiktig; da skal du se at fisken har begynt å dampe, og endrer farge og konsistens.

5.

Strø så babyspinat over, sett kjelen tilbake på varmen og damp i ytterligere 3 minutter. (NB – jeg la fiskefiletene på toppen for fotografens skyld, men jeg anbefaler fremgangsmåten over for at spinaten ikke skal bli overkokt!).

6.

Når du nå løfter av lokket er spinatbladene passe dampet og når du graver forsiktig med en gaffel, finner du faste, saftige stykker av spiseklar fisk.

7.

Legg fiskefiletene på en seng av spinat, purreløk og sopp og hell en liten skje dressing over hvert fiskestykke før servering. Vips så har du tryllet frem et delikatessemåltid av ferske råvarer på knappe 10 minutter.

8.

Serveres gjerne med byggryn, bulgur eller quinoa.

Mange hvite fisker egner seg til damping; her ble kveite brukt, med et nydelig resultat!

Det virkelig smarte med denne næringsrike retten er at du i all hast kan dampe alle ingrediensene på samme tid. Denne delikate middagen tar faktisk bare få minutter å lage istand.

En enkel dressing med ingefær, hvitløk og chili gir et herlig eksotisk smakspreg og masse kraftige antioksidanter som både styrker immunforsvaret og demper betennelser.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Hvit fisk – for et bedre humør!

Kveite er en nydelig fast, hvit fisk som bidrar med en rekke næringsstoffer. Et stykke kveite på drøyt 100 gram dekker blant annet ditt daglig behov for aminosyren tryptofan. Hjernecellene kan lage signalstoffet serotonin fra tryptofan, et signalstoff som både demper angst og uro og letter humøret.

For å få laget serotonin, må cellene ha hjelp fra flere B-vitaminer. Da er det jo flott at det samme fiskestykket bidrar med de B-vitaminene som er nødvendig. Videre er kveiten rik på mineraler som selen, magnesium, fosfor og kalium. Vitaminene trenger disse mineraler som “verktøy” i sin signalstoffproduksjon.

  • Visste du at hvit fisk er en langt bedre jod-kilde enn fete fiskeslag ? Det er også rikelig med jod i melkeprodukter. Les mer om jod i Er melkefett sunt?
  • Selv om det finnes mer omega-3 i fet fisk som laks og makrell, er også hvit fisk en kilde til omega-3. Les mer om den viktige fettsyren i Hjernemat og  Mat for konsentrasjon og ADHD

Andre oppskrifter