Featured Image

Er melkefett sunt?

Gjennom generasjoner har meieriprodukt spilt en sentral rolle i norsk hverdagskost og fløtens immunstyrkende egenskaper har fått bidra til å styrke syke og svake lenge før antibiotikaens tid.

Ingen overraskelse at også nyere forskning kan vise til mange helsefordeler med melkefett i riktige mengder. Skånsomt bearbeidede, ekte meieriprodukt, med måte, kan by på en rekke byggeklosser for helsen og nydelig smak.

Melk og melkeprodukter er en viktig kilde for både naturlig fett, proteiner, vitamin A, riboflavin, vitamin B12, kalsium, magnesium, selen og jod. Helmelk inneholder bare 3,5-4,0 g fett/100g som består av et rikt utvalg av mer enn 400 ulike fettsyrer. Flere av disse med unike helsefordeler.

Studier viser at forholdet mellom “farlig” og “godt” kolesterol er den viktigste risikofaktoren for hjerte- og karsykdommer. Dette forholdet ser ikke ut til å bli endret av melkefett. (ref. INTERHEART-studien 2004)

Jo mindre bearbeidet , dess bedre for helsen 

Lett oppvarming av melken, såkalt lavpasteurisering, er et effektivt tiltak for å fjerne farlige bakterier. Dagens bruk av både varme og trykk går imidlertid langt ut over det matsikkerheten krever. Storskalaproduksjon av meieriprodukt med ekstra lang holdbarhet og forbrukervennlig konsistens, krever en tøff håndtering. Metoder som gjerne påvirker både proteiner, levende enzymer, temperaturfølsomme vitaminer og fettsyrer i melken. Jo mindre bearbeidet, dess større næringsverdi.

Velg nydelig økologisk smør for et mer ideelt forhold mellom omega-3 og omega-6

Noen helsefordeler av meieriprodukt og melkefett

Mange som sliter med overvekt idag er skeptisk til inntak av fett generelt. Moderne dietter har imidlertid endret fettfobien noe. Kroppen trenger naturlig fett til en rekke viktige prosesser og melkefettet gir deg et hundretalls naturlige fettsyrer som kan bygge både hormoner og cellemebraner. Med melkefettet følger kalsium, som synes å kunne øke selve fettforbrenningen (ref.Am J Clin Nutr 2005) og bidra til et noe lavere midjemål (ref.Am J Clin Nutr 2009).En svensk studie har da også vist at barn som drikker helmelk, har en slankere kropp enn barn som bare får skummet melk eller lettmelk (ref.S.Ericsson, 2009).

Kortkjedete fettsyrer i melk ser ut til å øke innholdet av såkalt glutation i cellene i forsøksdyr, noe som kan tenkes å være gunstig i forhold til både immunforsvaret og virke positivt på læringsprosessen. Det er viktig at barn drar nytte av dette ved å få tilført riktige mengder melkefett i kosten.

Naturlige bakteriekulturer i syrnede meieriprodukt hjelper deg til å få en balansert bakterieflora i magen. De snille bakteriene i magen kan vokse å trives og bidra til et styrket immunforsvar mot infeksjoner og kreft, forebygging av betennelsessykdom og allergier og sannsynligvis også en bedret hjernefunksjon. Gi tarmen rett fór slik at magen og hjernen kan spille på lag !

Tips for flest mulig helseforder fra melk og meieri:

    1. Bytt ut noe søtmelk med syrnede melkeprodukter med bakteriekulturer – helst uten tilsatt sukker
    2. Velg lite bearbeidede produkt med naturlig fettinnhold. For best mulig balanse i inntak av byggeklosser for kroppen i form av både fett, proteiner og karbohydrater.
    3. Begrens heller mengden melk (eks.1,5 – 2 dl), husk det er vann som er tørstedrikk.

Velg gjerne økologisk melk for en bedre fettsyresammensetning

  1. Hvis du har intoleranse mot kumelkprotein, prøv produkt fra geit og sau. De har helt andre proteiner
  2. Velg meieriprodukt som er mest mulig skånsomt bearbeidet for flest mulig bevarte næringsstoffer til kroppen. Lavpastauriserte og ikke-homogeniserte produkt tolereres av flere.