Grillet nykål med to typer Hollandaise

Grillet nykål med hollandaise
Velg mellom klassisk hollandaise med egg, smør og sitronsaft eller min nydelige veganske variant

Nykål er min desiderte favoritt på grillen, og jeg lager den med hjemmelaget Hollandaise, ristede gresskarkjerner og parmesan. Det er en super måte å sikre seg enda flere tarmvennlige grønnsaker i korsblomstfamilien. Velg mellom klassisk hollandaise med egg, smør og sitronsaft eller min nydelige veganske variant. Nå skal alle virkelig få nyte dette festmåltidet!

Grillet nykål med Berits veganske Hollandaise

Plantebasert hollandaise har all den nydelige hollandaisesmaken du kan drømme om. Det er den aller beste sausen over grillede grønnsaker spør du meg. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør sammen til ferdig saus, enklere kan det ikke bli.

Grillet nykål med Berits klassiske Hollaindaise

Denne hjemmelagde Hollandaise sausen er like enkelt som å smelte smør. Den er kremet og fyldig og smaker himmelsk. Server den til retter av grønnsaker, kjøtt, fisk eller på smørbrød med dampet spinat og posjert egg slik jeg har gjort her. Tilsetter du litt hakket kjørvel og estragon, så vipps har du også en hjemmelaget Bearnaise.

Prøv også disse oppskriftene:

Ingredienser

Grillet nykål

  • 1 nykål, i båter
  • 0.5 dl flytende Smøremyk eller annet stekefett
  • 4 ss gresskarkjerner, ristede
  • Garnityr: revet parmesan eller revet hard ost av sau/geit hvis Omstart30

Berits veganske Hollandaise

  • 150 g rå cashewnøtter, bløtlagt minst en time (helst over natten)
  • 15 g næringsgjær (ca.6 ss)
  • 0.5 ts gurkemeie
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1 ts løkpulver
  • ½ ts havsalt og ¼ ts hvit pepper (etter smak)
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 2-2,5 dl vann (juster ift tykkelsen på sausen)

Berits klassiske Hollaindaise

  • 150 g klaret økologisk smør / Smøremyk Rapskokos / flytende Smøremyk
  • 2 øko eggeplommer
  • 1 ss sitronsaft
  • havsalt (hvis usaltet smør)
  • cayennepepper etter smak

Slik gjør du

Grillet nykål

  1. Rist gresskarkjerner i en tørr stekepanne på moderat temperatur.
  2. Fjern eventuelle ytre kålblader om de er stygge. Skjær kålen i båter som du pensler med flytende Smøremyk, klaret smør eller annet flytende fett som tolererer grillvarmen. Legg kålbåtene på indirekte varme 2-3 minutter før du griller dem på direkte varme til de får fine grillstriper. Legg kålen på et serveringsfat, hell over Hollandaisesaus og ristede gresskarkjerner. Riv ost over ved servering.

Berits veganske Hollandaise

  1. Hell sausen fra blenderen over i en stor skål og varm over vannbad, det vil si at du setter skåla over en liten kasserolle med vann som varmes, mens du hele tiden rører i sausen. Varm den bare til den er passe serveringvarm, den skal verken bli glovarm eller koke.

 

Berits klassiske Hollaindaise

 

  1. Smelt klaret smør, smør eller Smøremyk Rapskokos på lav temperatur i en liten kjele. Sett kjelen til side.
  2. Ha eggeplommer, sitronsaft og havsalt i en liten blender eller i en høy kopp tilpasset din stavmikser. Kjøres til en jevn emulsjon. La blenderen/stavmikseren stå på laveste hastighet mens du forsiktig drypper det smeltede smøret i emulsjonen. Hvis smøret er for varmt eller du heller for raskt så vil sausen skille seg.