Gulrot-og gresskarsuppe med pannestekt fisk

Nå som allehelgensaften eller Halloween står for døren, og den litt amerikanske feieringen er kommet for å bli, så er det fint å kunne kose seg med en varmende suppe på gresskar du også kan pynte med.

Både gulrot og gresskar lagres godt over vinteren, så du finner dem i butikkene året rundt. Så kos deg gjerne med denne nydelige suppen også i hverdagen. Har du ikke gresskar så blir det også kjempegodt med bare gulrøtter-  helsefordelene er mange.

TIPS: Gjør denne omstart30-vennlig ved å  bytte rømme til Yokos naturell og smør til klaret smør. Bytt også gjerne øko grønnsaksbuljongpulver til ekte beinkraft.

Gresskar og gulrot inneholder begge betakaroten som kroppen kan spalte til vitamin A. I planteriket får du vitamin A fra det oransjerøde fargestoffet betakaroten, som i gulorange gulrot, søtpotet, gresskar og  paprika, og mørkegrønn grønnkål, brokkoli og spinat.

Vitamin A

Vitamin A er en sterk antioksidant og også gunstig for forbrenningen. Som antioksidant slokker den ustabile avfallstoff fra forbrenningen (oksidanter, frie radikaler). Vitaminet hjelper også til inne i cellene med å lese av “oppskrifter” i arvestoffet (gentranskripsjon). Vitamin A kan lese oppskrifter når cellene skal dele seg og trenger å lage bestanddeler til nye celler. Derfor er vitamin A ofte trukket frem som viktig for å motvirke kreft. Vitamin A er særlig viktig for vår høye produksjon av blodceller – både røde og hvite. Vitamin A bidrar også til sunn hud, godt nattesyn og et sterkt immunforsvar. Lavt inntak av vitamin A kan gi deg munnsår, dårlig nattesyn, hyppige forkjølelser og infeksjoner og tørr, flassende hud.

Gresskar-og gulrotsuppe med pannestekt sei er en smakfull og mettende suppe du både kan servere til hverdag og fest. Du kan bruke kun gulrot og lage gulrotsuppe, eller du kan velge gresskar og gulrot sammen. Du kan også bruke rester av fiskebiter og skalldyr i suppen om du vil. Jeg liker smaken av ingefær og timian godt, men du kan også velge andre smaker som koriander og chili. Varier også gjerne med litt mindre vann og en boks kokosmelk i tillegg.

Gresskar- og gulrotsuppe
Suppen tar en liten halvtime å tilberede, så har du ikke tid til den halvtimen mellom jobb og fritidsaktiviteter, kan du gjerne tilberede suppen kvelden før og bare steke seifileten når du kommer hjem. Deilig å komme hjem til “ferdig middag” av og til.
Barna synes det er gøy å rense gresskar, så ta dem gjerne med.
1 kg gulrot og et gresskar som veier ca. 750 gram gir  nok til 4-6 personer
 • 1 l vann
 • 1 stor ss grønnsaksbuljongpulver (helst økologisk for å unngå bla glutamat)
 • 1 kg gulrøtter (1,5 kg hvis du ikke har gresskar)
 • 1 lite gresskar ca 750 gram
 • 2 ts  raspet fersk ingefær
 • 1 ss fersk timian (eller 1 ts tørket)
 • 1 stor løk
 • 2 fedd hvitløk
 • smør til steking
 • 2-3 ss rømme
 • salt og pepper etter smak

Slik gjør du:

Skrell løk, hvitløk, gulrot og gresskar. Fjern både skall og frø fra gresskaret. Del gresskar og gulrot i småbiter. Finhakk løk og hvitløk og stek i smør på middels varme til løken er blank. Bruk en panne med høye kanter, så kan du tilberede suppen ferdig i pannen.
Tilsett gulrot og gresskar i stekepannen og stek dette sammen i 5 minutter. Hell over 1 liter vann og småkok i 15-20 minutter. Tilsett 1 ss buljongpulver eller 1 buljongterning (oppløst i litt vann), raspet ingefær og timian.
Slå suppen opp i en foodprosessor eller kjør en stavmikser i pannen. Kjør foodprosessor eller stavmikser til suppen er helt gjevn på konsistens.
Tilsett rømme og smak til med salt og pepper.
Pannestekt fisk:
 • 4-500 g. sei fillet
 • 2 SS hvetemel
 • litt salt og pepper
 • litt smør/olje til steking
Del seifileten, eller annen hvit fisk, i passe porsjonsstykker. Bland 2 ss hvetemel, 1/2 ts salt og 1/4 ts pepper i en skål. Vend fiskestykkene i melblandingen og stek på middels varme i smør 2-3 minutter på hver side.
Nøttesmør:
 • Smelt 50 g smør på lav temperatur og tilsett en håndfull hakkede nøtter og frø (cashew, hasselnøtter, valnøtter, mandler, gresskarkjerner, pinkjekjerner), så har du nydelig nøttesmør. Ha gjerne hakket bladpersille i smøret også.
Ved servering heller du opp litt suppe i hver tallerken, legger et porsjonsstykke sei oppi og lar hvert fiskestykke få en spiseskje nøttesmør over seg. Strø litt friske urter på toppen.

1 Comment

Comments are closed.