Kraft laget på bein er enklere å lage enn mange tror. Det er ingen grunn til ikke å lage kraften selv.
Mange tror at kraftkoking er både tidkrevende og komplisert. Sannheten er derimot at kraft er lettvint mat som etter 10 minutters surring av kraftbein, og vask av grønnsaker, faktisk trekker seg ferdig i kjelen helt på egenhånd mens du gjør det du har lyst til.
Under finner du noen gode tips du bør få med deg før du setter i gang med å lage kraft.
Ingredienser i oppskriften på kraft
De viktigste kraftingrediensene er åpenbart bein, avskjær og vann. I tillegg bør du ha mirepoix, som er fagterminologi for:
Hver enkelt ingrediens bidrar med ulike egenskaper til kraften. Du lager brun kraft ved å brune avskjær og bein i ovnen eller i gryten før du setter i gang med kraften.
TIPS: Du kan også tilsette litt tomatpure mot slutten av bruningen hvis du vil at kraften skal få litt sterkere smak.
Du kan helt klart prøve deg frem med mange forskjellige grønnsaker og urter når du lager kraft.
Her er de ingrediensene jeg bruker oftest når jeg lager mat:
Lager du store porsjoner med kraft, kan du vente lenger mellom hver gang du setter i gang med kraftkokingen. Kraften kan fryses ned i porsjoner – byggeklossene i kraften blir ikke ødelagte i fryseren.
TIPS: Kjøp en hel kylling neste gang du skal ha kylling til middag – i stedet for kyllingfilet. Det gir deg to middager: Ovnsbakt kyllingbryst den ene dagen og kyllingsuppe den neste.
Dette kan du blant annet bruke beinkraft til:
#1: Kraft tilfører kroppen mineraler, smartfett, aminosyrer, glykoproteiner og andre byggeklosser som stimulerer fordøyelsen.
#2: Det er avgiftende, styrker muskel- og skjelettsystemet og forebygger sykdom
#3: Det gir deg mer krefter og energi.
#4: Kraften bidrar med byggeklosser til hud, muskler, sener, brusk, bein og bindevev.
#5: Det gir deg en hjerne i balanse og styrket psyke.
Foto: Gettyimages