Knasende sprø vegetar vårruller med sursøt saus

Knasende sprø vårruller lager du enkelt i ovnen slik at du slipper dårlig frityrfett. Vårrullpapir, eller ark av filodeig, får du i velassorterte kjedebutikker. Jeg synes de blir aller best som vegetar. Disse er både plantebaserte, glutenfri og Omstart30-vennlige om du velger rispapir og ikke filodeig rundt vårrullene.

Knasende sprø vårruller lager du enkelt i ovnen slik at du slipper dårlig frityrfett. Vårrullpapir, eller ark av filodeig, får du i velassorterte kjedebutikker. Jeg synes de blir aller best som vegetar. Disse er både plantebaserte, glutenfri og Omstart30-vennlige om du velger rispapir og ikke filodeig rundt vårrullene.

Ingredienser

Vegetar vårruller i ovn

3 gulrøtter, revet (200g)

3 sjalottløk, finhakket

200 g hodekål

1 rød chilli uten frø

3 fedd hvitløk

3 ss Smøremyk/olivenolje til steking

4 ss soyasaus (glutenfri hvis Omstart30)

0.5 dl exra virgine olivenolje til pensling

15 ark filodeig (15 rispapir hvis glutenfri og Omstart30)

Sursøt saus

1 sjalottløk, finhakket

0.25 grønn paprika, finhakket

0.5 liten gulrot, finhakket

2 ss stekefett som Smøremyk/klaret smør/ extra virgin olivenolje

1 ts tomatpure

1 dl kyllingkraft

1 liten boks knust ananas (1 ss kjøtt og ½-1 dl lake)

2 ss soyasaus/tamarisaus (glutenfri)

2 ts maisstivelse ( eller johannesbrødkjernemel)

2 ss rå honning, smak til (evt. lønnesirup)

2 ss rå eplecidereddik/hvitvinseddik

2 ss ketchup (jeg brukte min egen fermenterte ketchup)

1 klype havsalt

Slik gjør du

Vegetar vårruller i ovn

1.

Vask og riv gulrøtter. Finhakk løk, hvitløk og chilli. Riv eller finsnitt hodekål og gulrot. Varm litt stekefett i en panne og surr sjalottløk, hvitløk og chilli til løken er blank. Tilsett revet kål og gulrot og la blandingen surre til grønnsakene er møre. Rør inn soyasaus.

2.

Fukt rispapirene slik at de blir våte og legg de utover på et kjøkkenhåndkle (gjerne fire om gangen i én rull). Legg rispapir eller filodeigbladet foran deg med spissen ned. Legg 2 ss fyll midt på rispapir/filodeigen. Fold papiret over fyllet, brett inn hjørnene fra sidene og stram papiret litt med fingrene når du ruller oppover. Legg vårrullene med skjøten ned på en bakepapirkledd stekeplate.

3.

Stekes midt i ovnen på 220 gC i ca.15 minutter til vårrullene er gylne og sprø.

4.

Serveres med en grønn frisk salat og sursøt saus. Gjerne hjemmelaget, glutenfri sursøt saus full av gode byggeklosser til kroppen.

Sursøt saus

1.

Finhakk løk, paprika og gulrot og surr i en stekepanne på middels temperatur til løken er blank og grønnsakene møre.

2.

Rør inn tomatpure og surr videre i ett minutt. Tilsett kyllingkraft, knust ananas, ananasjuice og soyasaus og gi det hele et oppkok. Jevn sausen med maizenna eller johannesbrødkjernemel (helsekost). Kok forsiktig opp under omrøring til sausen blir blank. Avkjøl til < 50gC før du rører inn ketchup, honning og eddik så du ikke ødelegger de gode melkesyrebakteriene. Spe med litt mer ananasjuice til ønsket konsistens.

3.

Smak til slutt til med honning og eddik til passe sødme og syrlighet.

Mathea ønsket seg vårruller her en dag og jeg fikk inspirasjon til å lage min egen sursøte saus i stedet for den ferdigkjøpte fra butikk. Jeg benyttet selvsagt anledningen til å snike inn litt fermentert ketchup, rå eplecidereddik og rå honning for flest mulig gode melkesyrebakterier, men bruk den ketchupen, eddiken og honningen du har. Sausen blir aldeles nydelig.

Overrask med smaksrike, sprø vårruller du også!

Skrevet av: Berit Nordstrand

Andre oppskrifter