Kremete fiskegryte med ørret og blåskjell  

Sikre deg jod og andre viktige byggeklosser med denne nydelige fiskeretten

Vi bør spise mer fisk og mindre kjøtt og superenkle, raske fiskeretter som denne kommer derfor godt med. Denne retten ble laget i tv-serien “Bra godt” på TV2.

Kritisk jodstatus i Norge

Lite jod i hverdagsmaten kan svekke kroppens produksjon av stoffskiftehormoner og hjernen og nervesystemets utvikling. Konsekvensene av jodmangel rammer oss alle. Hvordan kan du enkelt sikre deg nok? En fin tommelfingerregel er 3 meieripodukt hver dag og tre fiskemiddager hver uke.

”Med 3 porsjoner melk og magre meieriprodukter kan du bidra til å sikre ditt daglige anbefalte inntak av jod og kalsium”. Men ikke fortvil om du av ulike grunner ikke tåler melk. Hvit fisk som torsk og hyse er svært rik på jod. Får du ikke i deg verken melk eller fisk, så mener jeg at du trenger tilskudd av jod-dråper. “, sier Berit Nordstrand.

Prøv også disse rettene:

Ingredienser

Porsjoner:

Fiskegryte med ørret og blåskjell

  • 600 g ren fiskefilet 
  • 1 kg blåskjell
  • 1 stor fennikel  
  • 8 stenger stangselleri 
  • 1 stor grønn paprika 
  • 1 pose (250 gr) grønnkål 

Saus

  • 1 dl ekstra virgin olivenolje 
  • 1 dl tamari/soyasaus/miso
  • Saften av en øko sitron, gjerne med litt revet skall
  • 1 ts revet ingefær 
  • 1 ts sesamolje

Slik gjør du

Fiskegryte med ørret og blåskjell

  1. Forvarm ovnen til 180gC. 
  2. Skjær fiskefileten i terninger og legg dem i en skål.  
  3. Finhakk grønnsakene i fine strimler og ha dem i en bolle. 
  4. Bland sammen ingrediensene til sausen. 
  5. Fordel sausen over fisken og over grønnsakene og vend den godt inn. 
  6. Vask og rens blåskjellene, fjern de som er åpne. 
  7. Legg fisk og blåskjell utover storpannen i ovnen og fordel grønnsakene over. 
  8. Strø litt sesamfrø på toppen, eller strø over litt grovhakkede nøtter så det blir noe som knaser i retten. 
  9. Ovnsbak retten i ca. 12-15 minutter, eller til blåskjellene har åpnet seg. 
  10. Serveres med brun ris, quinoa eller lignede.

 

Saus