Nydelig lammefrikassé

a la Ingrid E. Hovig

Frikassé er ekte tradisjonsmat og betyr ”kokt kjøtt servert med en lys saus og grønnsaker” ifølge Ingrid E. Hovigs rutete kokebok. Bytter du lam til kalv eller kylling får du kalve-og kyllingfrikassé over samme lest. Prøv lammefrikassé av norsk lam – aldeles nydelig og overaskende enkelt. 

Prøv også:

Ingredienser

Porsjoner:

Tilbehør

  • 2 gulerøtter i biter
  • 2 persillerøtter, i biter (jeg brukte sellerirot) 
  • 1 blomkål, i buketter 
  • hakket persille (jeg brukte tørket persille) 

Saus

  • 2 ss smør
  • 3 ss øko finmalt spelt 
  • 5 dl kraft
  • havsalt og pepper etter smak 
  • evt. litt sitron 

Kjøtt

  • Ca.1,2 kg lammekjøtt (jeg brukte ferskt fårikålkjøtt av lam) 
  • 1-1,5 liter vann (så det dekker kjøttet) 
  • 2 ts havsalt
  • 0.5 ts hvite pepperkorn (jeg brukte sort pepper) 
  • 3 kryddernellik
  • 2 gule løk, i båter 

Slik gjør du

Tilbehør

  1. Kok rotgrønnsakene i litt vann i 10-12 minutter, og blomkålbukettene de siste 2-3 minuttene.  

Saus

  1. Lag saus ved å smelte smør, røre inn melet og spe med kraft. Smak til med havsalt, pepper og sitron. 
  2. Legg kjøttet på et varmt, dypt serveringsfat. Fordel grønnsakene over og hell den varme sausen over til slutt. Dryss på hakket persille. Server med kokte småpoteter med skall. 

Kjøtt

  1. Vask kjøttet.
  2. Legg det i en kjele og hell kokende vann over, så det dekker kjøttet. Kok opp og skum av.
  3. Tilsett så havsalt, hvite pepperkorn, kryddernellik og løken i båter.
  4. La kjøttet trekke under lokk (pass på at vannet ikke koker) i 1-2 timer. Koketiden varierer med ulike typer kjøttstykker, så la kjøttet koke til det så vidt løsner fra beina.
  5. Sett kjelen til side, med lokket på i 20 minutter. Ta kjøttet opp og hold det varmt.