Oppskrifter / Bacalhau à Brás
Bacalhau à Brás
Bacalhau à Brás smakte jeg for første gang sammen med min datter Anna. Hun har adoptert flere portugisiske matvaner etter å ha jobbet en periode i den norske ambassaden i Liboa. Norsk matpakke med brød er byttet ut med en rekke smakfulle torskeretter. Jeg kjøpte med meg en tradisjonel portugisik kokebok og vil dele flere nydelige torskeretter med dere, slik at vi også her hjemme kan nyte portugisisk kokkekunst av vår egen torsk.
Bacalhau à Brás smakte jeg for første gang sammen med min datter Anna. Hun har adoptert flere portugisiske matvaner etter å ha jobbet en periode i den norske ambassaden i Liboa. Norsk matpakke med brød er byttet ut med en rekke smakfulle torskeretter. Jeg kjøpte med meg en tradisjonel portugisik kokebok og vil dele flere nydelige torskeretter med dere, slik at vi også her hjemme kan nyte portugisisk kokkekunst av vår egen torsk.
Ingredienser
125 g fersk torskefilet i fingertykke biter
0.25 dl olivenolje
112.5 g rå poteter, revet
1.5 øko egg
0.75 små løk, skivet
0.25 fedd hvitløk
havsalt og sort kvernet pepper
sorte øko oliven
Slik gjør du
1.
Vask potetene og riv dem på rivjern. Stek poteten på middels varme i en stekepanne i 0,5dl olivenolje til gylden. Ha poteten over på et fat.
2.
Skjær løken i skiver, finhakk hvitløken og surr begge dele i en gryte/panne i 0,5 dl olivenolje. Stek til løken er blank, og ikke brun.
3.
Skjær torsken i fingertykke, store terninger. Ha torsken i gryten, slik at den kommer ned i oljen og blir stekt. Ha den stekte poteten over.
4.
Rør sammen eggene i en skål, krydre med havsalt og pepper.
5.
Slå eggerøren over torsk, løk og poteter. Rør i gryta ved å skjære en stekespade i retten og flytte fisk og poteter litt rundt så eggerøren stivner. Ta pannen av varmen når alt egget har stivnet.
6.
Ha et serveringsfat opp-ned over pannen, og vend retten over på serveringsfatet. Server med hakket persille og sorte øko oliven. Bacalaoretten serveres med dampet brokkoli, blomkål, rosenkål, grønnkål eller en annen grønnsak i korsblomstfamilien.
Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
Portugisere importerer norsk torsk for mer enn 3,5 milliarder kroner i året, fordi deres farvann dessverre er fisket tomt og torskebestanden borte. De tilbereder derfor sin Bacalhau av klippfisk, mens vi enda kan nyte torsken fersk.
Mens de må vanne ut sin klippfisk i 3-4 dager, så har jeg tilberedt denne hverdagsretten av fersk torskefilet.
Og en liten funfact til slutt: Det portugisiske landslaget i fotball har med flere hundre kilo klippfisk i bagasjen når de er ute og reiser. Prøv favoritten til fotballproff Christiano Ronaldo; Bacalhau à Brás.
Prøv også: