Lammestek med hvitløk, rosmarin og timian

Lammestek er flott påskemiddag og langsteker du den blir den både saftig og mør. Klassiske krydderurter som rosmarin og timian er fast tilbehør sammen med rikelig med hvitløk. Denne gangen har jeg gnidd steken inn i en sennepsmarinade som setter prikken over ièn. Tradisjon tro serveres den med helstekte løk og fløtegratinerte poteter. Med rikelig tilbehør får du et fornuftig kjøttinntak per person. Velg kjøtt av lam som kommer rett fra fjellbeite for best smak, mørhet og næringsverdi.

Lammestek er flott påskemiddag og langsteker du den blir den både saftig og mør. Klassiske krydderurter som rosmarin og timian er fast tilbehør sammen med rikelig med hvitløk. Denne gangen har jeg gnidd steken inn i en sennepsmarinade som setter prikken over ièn. Tradisjon tro serveres den med helstekte løk og fløtegratinerte poteter. Med rikelig tilbehør får du et fornuftig kjøttinntak per person. Velg kjøtt av lam som kommer rett fra fjellbeite for best smak, mørhet og næringsverdi.

Ingredienser

Lammestek

250 g lammestek

0.083 sitron, saften

0.5 ss dijonsennep

0.5 ss flytende rapskokos/olivenolje

0.083 ts havsalt

0.083 ts kvernet sort pepper

1 medium løk, rød og gul

0.334 hele hvitløk, renset og i hele fedd

1 kvister timian

1 kvister rosmarin

rotgrønnsaker i strimler, eks. gulrot, pastinakk og sellerirot

Smøremyk rapskokos/smør til steking

Fløtegratinert potet

1.666 mellomstore poteter

0.5 dl fløte

0.334 fedd hvitløk

0.166 fedd hvitløk

0.166 ts havsalt

0.083 ts pepper

0.334 håndfull revet gulost

Slik gjør du

Lammestek

1.

Kjøttet bør være romtemperert før du begynner.

2.

Forvarm ovnen til 140gC.

3.

Bland sennep, rapskokos/olje, sitronsaft, havsalt og pepper i en bolle.

4.

Finn frem en stor ildfast form. Gni kjøttet inn med sennepssausen og stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av lammesteken. Rens løken og skjær av topp og bunn. Sett hele løk i forma sammen med kjøttet. Rens hvitløken og legg hele fedd i forma. Klipp av 6 stilker timian og rosmarin og legg dem i foma. Til slutt har du litt ekstra havsalt, sort kvernet pepper og flytende rapskokos/olivenolje over kjøttstykket. Sett formen i ovnen og stek på 140gC til steketemperaturen viser 65gC (ca.1-1,5 time avhengig av vekt). Imens lager du fløtegratinerte poteter og strimler rotgrønnsaker. Når kjøttet er ferdig, så tar du ut formen og pakker den inn med folie. Evt. pakker bare kjøttet inn i folie.

5.

Skru opp temperaturen til 200gC og lag fløtegratinerte poteter. Så dekker du bordet. Stek grønnsaksstrimlene i smøremyk/smør i en stekepanne rett før servering.

Fløtegratinert potet

1.

Skrubb potetene og skjær dem i tynne skiver.

2.

Smør en ildfast form.

3.

Ha fløte, poteter, hvitløk og krydder i en kjele og gi det hele et oppkok.

4.

La det putre på moderat temperatur under omrøring i 4-5 minutter.

5.

Hell det hele over i formen, strø ost over og stek potetene mens kjøttet hviler seg.

6.

Stekes på 200gC i 15-20 minutter, mens kjøttet hviler.

7.

Server skiver av lammestek, med ovnbakt løk, smørstekte rotgrønnsaker og fløtegratinert potet. Bon apetitt!

Dette innlegget inneholder reklame for egne produkter i serien “Made By Berit Nordstrand”.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Andre oppskrifter