Lysing med spekeskinke og kålrotstappe

Her kommer oppskriften på et nydelig fiskemåltid verdt å forsøke. Får du ikke kjøpt lysing i din fiskedisk, så velg en annen mager hvit fisk. Typiske magre fisker er torsk, sei, hyse, lyr, brosme, lange, sei, gjedde, rødspette, abbor og breiflabb.

Her kommer oppskriften på et nydelig fiskemåltid verdt å forsøke. Får du ikke kjøpt lysing i din fiskedisk, så velg en annen mager hvit fisk. Typiske magre fisker er torsk, sei, hyse, lyr, brosme, lange, sei, gjedde, rødspette, abbor og breiflabb.

Ingredienser

Lysing med spekeskinke

600 g lysingfilet eller annen hvit fisk

4 skiver spekeskinke eller bacon

2 ss rapsolje

Kålrotstappe

600 g kålrot

saltet vann

1 dl olivenolje

1 dl kokevann

Jordskokk og linser

100 g puylinser

200 g jordskokker

2 ss hasselnøtter, grovhakket

1 ss tørket øko aprikos, grovhakket

2 ss kapers

1 ts eplesidereddik

3 ss olivenolje

salt, pepper og saft av en øko sitron

persille

Slik gjør du

Lysing med spekeskinke

1.

Varm stekeovnen til 180C

2.

Del fisken i 4 porsonsstykker

3.

Rull stykkene inn i spekeskinke eller baconskiver

4.

Stek rullene i rapsolje til spekeskinken er gyllen rundt det hele

5.

Legg rullene over i ildfast form

6.

Etterstek i ovn i 2-3 minutter

Kålrotstappe

1.

Skrell kålroten og del den i biter

2.

kok dem møre i saltet vann

3.

Spe evnetuelt med litt kokevann

Jordskokk og linser

1.

Kok puylinsene møre, ca. 20 minutter. Avkjøl.

2.

Del jordskokkene i grove biter, behold skallet på og kok møre i lettsaltet vann

3.

Rist jordkokkbitene og nøtter i rapsolje til de er gyldne

4.

Vend inn kokte linser, apikosbiter og kapers.

5.

Rør inn eddik og olje

6.

Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Dryss over hakket persille.

7.

Legg fiskestykkene over jordskokk-/linsemassen på tallerkenen og server kålrotstappe til.

Det er langt mer jod i mager fisk enn fet fisk. Jod inngår i hormonene som lages i skjoldbruskkjertelen og er avgjørende for energiomsetningen, stoffskiftet og kroppstemperaturen din. Spis derfor både fet og mager fisk.

En annen fordel med å spise mager fisk er det lave innholdet av miljøgifter, som kadmium, kvikksølv, dioksin og PCB. Disse stoffene lagres i fettet i fet fisk, mens du hovedsakelig finner dem i leveren i de magre fisketypene og ikke fiskekjøttet. Sei, hyse/kolje og torsk inneholder lite miljøgifter, mens halvfet og fet fisk og ferskvannsfisk (abbor, gjedde, ørret) inneholder mer.

Tips

Se WWF sin liste over hvilken fisk du kan nyte med god samvittighet her og last ned deres sjømatguide-App så har du oversikten med deg i butikken

Visste du at du kan spise mat som legger til rette for optimal konsentrasjon og hukommelse? Les mer i blogginnlegget Hjernemat

Andre oppskrifter