Oppskrifter / Lysing med spekeskinke og kålrotstappe
Lysing med spekeskinke og kålrotstappe
Her kommer oppskriften på et nydelig fiskemåltid verdt å forsøke. Får du ikke kjøpt lysing i din fiskedisk, så velg en annen mager hvit fisk. Typiske magre fisker er torsk, sei, hyse, lyr, brosme, lange, sei, gjedde, rødspette, abbor og breiflabb.
Her kommer oppskriften på et nydelig fiskemåltid verdt å forsøke. Får du ikke kjøpt lysing i din fiskedisk, så velg en annen mager hvit fisk. Typiske magre fisker er torsk, sei, hyse, lyr, brosme, lange, sei, gjedde, rødspette, abbor og breiflabb.
Ingredienser
Lysing med spekeskinke
600 g lysingfilet eller annen hvit fisk
4 skiver spekeskinke eller bacon
2 ss rapsolje
Kålrotstappe
600 g kålrot
saltet vann
1 dl olivenolje
1 dl kokevann
Jordskokk og linser
100 g puylinser
200 g jordskokker
2 ss hasselnøtter, grovhakket
1 ss tørket øko aprikos, grovhakket
2 ss kapers
1 ts eplesidereddik
3 ss olivenolje
salt, pepper og saft av en øko sitron
persille
Slik gjør du
Lysing med spekeskinke
1.
Varm stekeovnen til 180C
2.
Del fisken i 4 porsonsstykker
3.
Rull stykkene inn i spekeskinke eller baconskiver
4.
Stek rullene i rapsolje til spekeskinken er gyllen rundt det hele
5.
Legg rullene over i ildfast form
6.
Etterstek i ovn i 2-3 minutter
Kålrotstappe
1.
Skrell kålroten og del den i biter
2.
kok dem møre i saltet vann
3.
Spe evnetuelt med litt kokevann
Jordskokk og linser
1.
Kok puylinsene møre, ca. 20 minutter. Avkjøl.
2.
Del jordskokkene i grove biter, behold skallet på og kok møre i lettsaltet vann
3.
Rist jordkokkbitene og nøtter i rapsolje til de er gyldne
4.
Vend inn kokte linser, apikosbiter og kapers.
5.
Rør inn eddik og olje
6.
Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Dryss over hakket persille.
7.
Legg fiskestykkene over jordskokk-/linsemassen på tallerkenen og server kålrotstappe til.
Det er langt mer jod i mager fisk enn fet fisk. Jod inngår i hormonene som lages i skjoldbruskkjertelen og er avgjørende for energiomsetningen, stoffskiftet og kroppstemperaturen din. Spis derfor både fet og mager fisk.
En annen fordel med å spise mager fisk er det lave innholdet av miljøgifter, som kadmium, kvikksølv, dioksin og PCB. Disse stoffene lagres i fettet i fet fisk, mens du hovedsakelig finner dem i leveren i de magre fisketypene og ikke fiskekjøttet. Sei, hyse/kolje og torsk inneholder lite miljøgifter, mens halvfet og fet fisk og ferskvannsfisk (abbor, gjedde, ørret) inneholder mer.