Oppskrifter / Nordstrands glutenfrie proteinrundstykker
Nordstrands glutenfrie proteinrundstykker
Lyst på glutenfrie rundstykker? Prøv deg frem og lag din egen favorittoppskrift ved å forsøke ulike naturlig glutenfrie melslag, frø og nøtter. Ta litt hirse, bokhvetemel, quinoamel, kikertmel, mandelmel, kokosmel osv. eller bruk 400g glutenfrie havregryn om du vil.
Lyst på glutenfrie rundstykker? Prøv deg frem og lag din egen favorittoppskrift ved å forsøke ulike naturlig glutenfrie melslag, frø og nøtter. Ta litt hirse, bokhvetemel, quinoamel, kikertmel, mandelmel, kokosmel osv. eller bruk 400g glutenfrie havregryn om du vil.
Ingredienser
1 stort beger cottage cheese (420g)
4 egg
400 g havregryn / en blanding av glutenfrie korn som hirse/bokhvete/kikertmel/mandelmel
1 ts mineralsalt
1 ss bakepulver
Slik gjør du
1.
Kjør egg og cottagecheese i en blender eller med stavmikser.
2.
Bland det tørre i en bakebolle.
3.
Tilsett det våte og bland godt, gjerne med stavmikser.
4.
Form deigen til en pølse og del opp i 10-12 biter med kniv.
5.
Sett bitene rett på bakepapir på en stekeplate.
6.
Smør med egg og strø gjerne med sesamfrø.
7.
Stekes på varmluft i 200gC i ca. 20min.
Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
Jeg brukte:
- 150g havregryn/100g bokhvetemel/150g mandelmel.
Tilsett smakstilsetninger om du ønsker:
- oregano, karve, spinat, dill, basilikum, ostebiter , hakkede nøtter, mørke sjokoladebiter mm.
Cøliaki og glutenintoleranse
Forekomsten av cøliaki er fire ganger hyppigere nå enn for 50 år siden, ifølge en stor amerikansk studie hvor 9133 friske frivillige ble kartlagt (ref. Gastroenterology, mars 2009). En kartlegging av 7567 svenske 12-åringer viser en forekomst på omkring 3% (ref. J of Ped Gastroenterology & Nutrition, aug. 2009). Cøliaki er gluten-allergi og krever strengt glutenfritt kosthold hele livet.
- 12 tips til en glutenfri start på dagen her
Glutenfritt – helt naturlig: Mais, ris, bokhvete, hirse, quinoa og amarant er flotte alternativ til glutenholdige korn idag. Quinoa er spesielt bra på grunn av sitt proteininnhold. Havre er fritt for gliadin, den mest problematiske typen gluten. Omkring 80% av pasienter med cøliaki kan tåle havre. Havre har en annen sort gluten som kalles avenin, som tolereres bedre. Kjøp da havre merket “glutenfri” slik at den ikke er forurenset av gluten fra annen melproduksjon.
Prøv disse kjempegode knekkebrødene. De kan enkelt gjøres glutenfri ved at du erstatter rugmelet med annet glutenfritt mel, f.eks. mandelmel eller havremel.
- Stadig flere sliter med fordøyelsesbesvær, irritabel tarm og matintoleranse. Forekomsten av cøliaki er firedoblet siden jeg var lita jente. Hva kan dette skyldes? Tåler ikke det moderne mennesket korn? Les mer i blogginnlegget Urkorn KAN.
Tåler du heller ikke melk? Bytt ut cottagecheesen med 1 boks økologisk kokosmelk og spe med vann til deigen får passe konsistens. Du kan også bruke nøttemylk eks. mandel- eller cashewmylk. Nøttemylk lager du selv ved å kjøre 2 dl nøtter og 1 liter vann i en blender.