Featured Image

Urkorn KAN

Stadig flere sliter med fordøyelsesbesvær, irritabel tarm og matintoleranse. Listen blir stadig lenger over matvarer folk styrer unna og stadig mer energi går med til å lage mat “uten”- uten melkeproteiner og fruktose, salisylater og fargestoffer, MSG og nitritt eller gluten. Sistnevnte er kanskje det allergenet som hyppigst byr opp til kamp. Hos noen utløser gluten alvorlig allergi i form av cøliaki. Hos andre, mildere reaksjoner i opptil dager etter matinntak. Forekomsten av cøliaki er firedoblet siden jeg var lita jente. Hva kan dette skyldes? Tåler det moderne mennesket ikke korn?

Joda, vi tåler korn, men ikke ødelagte sådan. Moderne kornsorter krysset i generasjoner for å få en “supergluten” og “superstivelse” så industribakte brød kan hever seg inn i himmelen. Når moderne mager i tillegg har en bakteriflora i ulage, som ikke greier å kappe opp gluten like effektivt lenger, samtidig som de drukner i glutenberikede brød, ja så skal det noe til å ikke ende opp med mage-tarmbesvær. Løsningen ligger for de langt fleste ikke i å spise glutenfritt, men å velge det som engang var korn.

Gamle hvetesorter, som enkorn, emmer og spelt, er svakere på gluten og rik på næring i forhold til den moderne hveten. Velger du økologiske kornslag, så får du enda flere byggeklosser per tygg. Det er fordi de hverken sprøytes eller serveres kunstgjødsel, så de må utvikle plantestoffer for å beskytte seg mot sykdom og trekke et rikholdig antall byggeklosser opp fra et naturlig gjødslet, levende jordsmonn for å vokse. Urkorn har også mindre stivelse enn moderne hvete, men kan likevel IKKE inntas dersom en har cøliaki.

Er du glutenintolerant og har levd på næringsfattige, glutenfrie melblandinger stinne av maisstivelse? Ja da bør du heller forsiktig introdusere det som engang var korn – først litt enkorn, så emmer og så til sist spelt. Velg finmalt og grovmalt, mer enn siktet, så får du med deg alt av næringsstoffer. Gled deg over bakverk med mer smak og helsekraft!

Her er noen næringsrike oppskrifter hvor jeg har byttet ut hvetemel med urhvete uten at dette går på bekostning verken smak eller konsistens: Start-brød med emmer, saftige hveteboller med landhvete og Vafler med dalahvete/emmer.

Gamle kornslag som enkorn, emmer og spelt KAN

  • bidra mer flere byggeklosser per tygg, mer protein, antioksidanter, vitaminer, mieraler og smarte fettsyrer
  • beholde mer av næringen i prosessen fra deig til ferdig brød
  • roe magen på grunn av sitt svake gluten og sitt beskjedne innhold av stivelse
  • bidra til mer overskudd og energi om du er glutenintolerant
  • dempe betennelsestilstander i kroppen om du er glutenintolerant
  • bedre konsentrasjon og oppmerksomhet om du er glutenintolerant

Det er viktig å presisere at jeg skriver om ikke-cøliakisk glutenintoleranse i dette innlegget og ikke om cøliaki. Det er to helt forskjellige lidelser. Sistnevnte skal IKKE ha noen form for gluten. De bør velge naturlige glutenfrie melsorter som bokhvete, nøttemel, kikertmel, kokosmel osv.

 

Referanser:

  • Abdel-Aal, E. S., Hucl, P., & Sosulski, F. W. (1995). Compositional and nutritional characteristics of spring einkorn and spelt wheats. Cereal chemistry, 72(6), 621-624.
  • Barański, M., Średnicka-Tober, D., Volakakis, N., Seal, C., Sanderson, R., Stewart, G. B., … & Leifert, C. (2014). Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. British Journal of Nutrition, 112(05), 794-811.
  • Salentijn, E. M., Mitea, D. C., Goryunova, S. V., van der Meer, I. M., Padioleau, I., Gilissen, L. J., … & Smulders, M. J. (2012). Celiac disease T-cell epitopes from gamma-gliadins: immunoreactivity depends on the genome of origin, transcript frequency, and flanking protein variation. BMC genomics, 13(1), 277