Perles granola-bar

Ukens oppskrift er både et kjempegodt og fornuftig snacksvalg og et litt smartere mellommåltid for både store og små.

Ukens oppskrift er både et kjempegodt og fornuftig snacksvalg og et litt smartere mellommåltid for både store og små.

Ingredienser

Perles granola-bar

135 g havregryn

35 g oppskårne mandler

35 g rosiner

3 ss honning

4 ss øko peanøttsmør

1 helt egg

1 eggehvite

2 ts øko vaniljesukker

2 ss solsikkefrø

2 ss sesamfrø

1 ss gresskarfrø

Slik gjør du

Perles granola-bar

1.

Forvarm ovnen til 175 grader.

2.

Bland det tørre og det våte i to forskjellige boller, før du blander disse sammen.

3.

Press blandingen ned på bakepapiret (på plata) i et ca. 1-1,5 cm tykt lag.

4.

La blandingen stå i ovnen i 15 minutter, til er blitt gyldne.

5.

Ta de ut og kutt dem opp i biter med pizzakniv, før du flytter dem til en rist hvor de får avkjølt seg.

Oppskriften holder til ca. 17 bars (avhengig av hvor store biter du skjærer dem i). Så er det bare å kose seg.

Sukkerkok i hodet, er en spennende historie om hva som skjer i kroppen når den får feil mat. Barneboken handler om det som skulle være en morsom tivolitur, men som ender i kaos fordi kroppen har spist feil mat. Heldigvis kan tiden skrus tilbake og kroppen får en ny mulighet – denne gangen med sunn mat som drivstoff. Hovedpersonene i boken er de tre vennene Erle, en modig, rød blodcelle, Luke, en ivrig, hvit blodcelle og Perle, en utålmodig fettcelle.

Ukens oppskrift, Perles granola-bar, er et fornuftig snacksvalg eller et smart lite mellommåltid til både store og små. Sjokoladebarer, pastiller, kjeks og boller er ikke bare tomme kalorier. De kommer fri for vitaminarbeidere, mineralverktøy og plantestoffer som kan slukke gnister. De stjeler derfor arbeidslag og verktøy som kom inn i fabrikken fra f.eks. en brokkoli for litt siden. Slike raffinerte hvite kalorier gir blodsukkerkaos, slår på fettlagring rundt livet og gir betennelsesreaksjoner i kroppen. Skyhøye blodsukkertopper gir like raskt blodsukkerfall, utløser blodsukkeralarmer og stresshormoner og kanskje også plagsomt søtsug. Kanskje kjemper du for å bryte en ond sirkel hvor snacksvalget ditt for å stanse søtsuget bare gjør alt verre? I slike stunder er det fort gjort at en liten kjeks blir til en hel pakke og at hele sjokoladeplaten forsvinner selv om du planla kun en liten bit. Det er vanskelig og utfordrende å håndtere søtsug, derfor anbefaler jeg at du planlegger smarte snacks og kveldskos hver eneste kveld. Hold fokus på hva du skal kose deg med, isteden for på hva du skal unngå.

Velg kosemat og snacks som fyller kroppen din med energi og tiltakslyst, god sinnsstemning og behagelig ro.

Er du en av dem som spiser mye frukt, men lite grønne grønnsaker, nøtter og frø? Da kan du lett få i deg for mye fruktsukker og for lite magnesium. Selv om frukt i utgangspunktet er sunt, vil en slik ubalanse i byggeklossleveranser faktisk få fettlagringen rundt livet til å skyte fart. Kos deg derfor med magnesiumrik hverdagsmat! Nøtter er naturens mineralskatter, men mange tror at nøtter er for kaloririke for den som skal redusere vekt og midjemål. Det mange ikke vet, er at i vektsammenheng er ikke alle kalorier like. Nøtter er rike på mineralverktøy som kan bidra når cellene skal forbrenne næring til energi og når de skal lage hormoner og signalstoffer som skaper ro, velbehag, metthetsfølelse og god søvn. Videre byr de på fettsyrer (omega-3 og omega-6) og proteiner som til og med kan dempe søtsug. De er fiberrike, bremser opptaket av raske karbohydrater fra tarmen og bidrar til stabilt blodsukker og en langvarig metthetsfølelse. Studier viser at rå usaltede nøtter i hverdagskosten kan bidra til en stabil trivselsvekt.

Dersom du har lyst til å lære mer om fett og dets betydning for kroppen, kan du lese et tidligere blogginnlegg om “Rett fett, ikke ett fett” her.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

  • Slik fryser du ned link
  • Er du allergisk mot avokado kan du erstatte med dette
  • Her er oppskrift på glutenfri pizzabunn.

Andre oppskrifter