Featured Image

Spenningsbok for barn om hvorfor sukker er dumt

Det mener Berit Nordstrand, lege, seksbarnsmor og kostholdsekspert. Hennes nyeste bok, Sukkerkok i hodet, er en spennende barnebok som forklarer hva som skjer i kroppen når den får feil mat.  

Sukkerkok i hodet handler om det som skulle være en morsom tivolitur, men som ender i kaos fordi kroppen har spist feil mat. Heldigvis kan tiden skrus tilbake, og kroppen får en ny mulighet, denne gangen med sunn mat som drivstoff.

Nordstrand mener barn i stor grad skjønner sitt eget beste, hvis de tas på alvor og forklares hvorfor sunn mat er best.

Samtlige kostholdseksperter er enige om at sukkerinntaket bør begrenses. Berit Nordstrand gjestet nylig TV2s Lørdagsmagasin, nettopp for å snakke om hvorfor sukker er skadelig. “Sukkerkok i hodet” er en barnebok om dette viktige kostholdsrådet mange sliter med å etterleve.

– For å motivere barn til å spise sunt holder det ikke å si at «broccoli er sunt». Vi må forklare hvorfor, på en måte som barn forstår, sier Nordstrand.

Målet med boken er at barn og voksne skal skjønne hva som skjer i kroppen når man spiser, og hvordan hva vi spiser påvirker disse prosessene. Derfor rommer Sukkerkok i hodet også et intervju med ”Doktor Berit”, hvor hun gir en konkret forklaring på sammenhengen mellom mat og trivsel og helse.

Gjennom 23 år som lege og mor, har Berit Nordstrand laget mange morsomme historier om kropp og mat, både for pasienter og for egne barn. Det er en av disse historiene som nå utgis i bokform.

– Boken er et bidrag til å øke barns kompetanse på kosthold, og deres motivasjon til å velge mat som vil gjøre dem godt, sier Nordstrand.

Som barnebokforfatter oversetter Berit Nordstrand vitenskapelige fakta og prosesser til en dramatisk eventyrverden befolket av fabelfigurer. I Sukkerkok i hodet møter vi blant andre de tre vennene Erle, en modig rød blodcelle, Luke, en ivrig hvit blodcelle og Perle, en utålmodig fettperle.

– Det finnes flere måter å motivere barn til å velge mat som gjør kroppen godt. Å la barna være med på å lage mat, er viktig for å øke deres matkompetanse. For matvarer som ikke faller umiddelbart i smak, kan man for eksempel ha en tilvenningskonkurranse. Mange voksne har også matvarer de ikke liker, så her kan barn og voksne utfordre hverandre, sier Nordstrand.

Sukkerkok i hodet inneholder også enkle og inspirerende oppskrifter på god hverdagsmat som barn og voksne kan lage sammen.

– Det er viktig for meg at boken ikke bare blir et spennende eventyr, men at den bidrar til endring. Små grep, som å slippe nøtter, bær, egg og smoothies til i hverdagen, gjør stor forskjell, sier Nordstrand.

Om Berit Nordstrand
Berit Nordstrand (48) er kjent for sine inspirerende foredrag, morsomme historier og sitt smittsomme engasjement for hverdagsmat som legger grunnlaget for et godt liv. Hun er lidenskapelig opptatt av å formidle hvordan alle kan kose seg til optimal livskvalitet ved å ta små matgrep som gir stor effekt.

Nordstrand er spesialist i klinisk farmakologi, og har mer enn 20 års erfaring som lege. Gjennom alle disse årene har hun fordypet seg i medisinsk litteratur om kosthold som ledd i behandling.

Nordstrand arbeider som overlege på St. Olavs Hospital (Trondheimsklinikken) i en 50 prosents stilling. Sammen med Marcelle Askew etablerte Berit Nordstrand i 2011 firmaet Fraiva as, nå Berit Nordstrand as. Firmaet har som formål å drive enkel og morsom formidling av forskningsbasert kunnskap om mat, mosjon, helse og trivsel, og bidra med inspirasjon til små, effektive grep som gjør forskjell i hverdagen, slik at alle skal kunne leve livet til det fulle.

Nordstrand er mor til seks barn i alderen 7 til 23 år. Sukkerkok i hodet er basert på en av de mange historiene Nordstrand har fortalt sine barn, for å forklare dem sammenhengen mellom mat og trivsel.

Sukkerkok i hodet er Nordstrands første barnebok. Nordstrand er forfatter av bestselgerne Mat med mer (2012), Mat til sinns (2013) og 12 uker til et sunnere liv (2014). I januar 2015 kommer Nordstrand ut med en bok om mat og trening.

Om boken
Sukkerkok i hodet er utgitt av Fraiva, og er blitt til som et samarbeid mellom Berit Nordstrand og ablemagic.

Berit Nordstrand har fått stipend fra Det faglitterære fond for å skrive Sukkerkok i hodet. Bokprosjektet er også støttet av Kavlifondet.

Blad i boken!