Rødbetejuice

Rødbeten er den av alle rotgrønnsakene med høyest innhold av antioksidanter. Man kan vel nesten si at rødbeten er roten til mye godt!

Rødbeten er den av alle rotgrønnsakene med høyest innhold av antioksidanter. Man kan vel nesten si at rødbeten er roten til mye godt!

Ingredienser

2 stykker rå rødbeter

2 cm revet fersk ingefær

1 ss fersk sitronsaft

Slik gjør du

1.

Juice rødbeter i en juicemaskin.

2.

Riv og tilsett ingefær.

3.

Tilsett sitronsaft.

4.

Len deg tilbake og nyt…

Jeg elsker alt med rødbete; både syltet, juicet, pannestekt og ovnsbakt. Til og med i enkelte desserter er den god.

Rødbeten setter forferdelige flekker på klærne, og du kan til og med få rosa urin av dens rødfiolette fargestoffer, informerer barnehagen når småtassen har spist ovnsbakt rødbete. De har ringt meg og ment at mine barn var syke, og ledd godt av at diagnosen var “elsker av ovnsbakt rødbete”. Her har du en nydelig oppskrift på Ovnsbakte rødbeter fra et av mine tidligere blogginnlegg om du har lyst til å smake.

Rødbeten kommer med mengder av smarte byggeklosser og inneholder folsyre og mye mineraler – spesielt jern, kalsium, magnesium og kalium. Den er som rotfrukter flest, rik på fiber de gode bakteriehjelperne i tarmen kan fermentere i. 

Det er kanskje ukjent for mange, men også rå rødbete byr på en alldeles herlig smaksopplevelse! Riv rødbete i salater eller bruk en mandolin og få tynne skiver du kan marinere i en nydelig vinaigrette. Mulighetene er mange.

Rødbetjuice kan også forbedre dine treningsresultater. Juicen er rik på nitrater som øker nivået av nitrogenoksid (NO) i kroppen din. Nitrogenoksid er en gass som virker som et signalstoff på cellene dine og øker opptaket av både oksygen og næringsstoffer til cellene, får blodåreveggene til å slappe av og bedrer blodsirkulasjonen din.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Visste du at rødbetjuice kan redusere blodtrykket hos voksne med forhøyet blodtrykk?

Dette ifølge en ny dobbelblind randomisert kontrollert studie på 47 voksne i alderen 50-70 år. Studien er publisert i The Journal of Nutrition. Forskerne konkluderer med at uorganisk nitrat i rødbetjuce gir effekten. Uorganisk nitrat får blodåreveggen til å lage forbindelser (NO, nitrittoksid) som så utvider blodåreveggen så høyt blodtrykk kan falle. Studien kan du lese her https://doi.org/10.1093/jn/nxaa170

I en studie sammenlignet man åtte menn som drakk 0.5 l rødbetjuice med en placebogruppe som ikke fikk slik juice, og etter samme treningsmengde var rødbetgruppen langt mindre sliten enn placebogruppen. Litt overraskende viste 30 g mørk sjokolade per dag også liknende effekter på 16 testpersoner som inntok dette i 15 dager. Deres nivå av NO økte og blodtrykket sank. Nyt derfor gjerne også en dessertkaffe med litt mørk sjokolade når roen senker seg etter en kveldstur ut (se også boken “En ny start” for mange flere mattips som styrker treningseffekten).

Rødbeten er den av alle rotgrønnsakene med høyest innhold av antioksidanter, så man kan vel nesten si at rødbeten er roten til mye godt! Prøv litt rødbetjuice før neste joggetur, eller bare for nytelsens skyld…

Andre oppskrifter