Oppskrifter / Rødkålsalat
Rødkålsalat
Kålen er også full av plantestoff, og især rødkålem er rik på gnistslokkere (antioksidanter) som demper oksidativt stress, og forebygger en rekke helseplager. Rødkålen kan brukes til langt mer enn “rødkål”. Prøv denne friske salaten og du vil bli overrasket over smaksrikdommen.
Kålen er også full av plantestoff, og især rødkålem er rik på gnistslokkere (antioksidanter) som demper oksidativt stress, og forebygger en rekke helseplager. Rødkålen kan brukes til langt mer enn “rødkål”. Prøv denne friske salaten og du vil bli overrasket over smaksrikdommen.
Ingredienser
200 g rødkål
1 eple
1 appelsin
30 g valnøtter (en håndfull)
saften av en halv sitron
3 ss extra virgin olivenolje
1 knivsodd malt nellik
Slik gjør du
1.
Snitt kålen i fine strimler.
2.
Skjær eplet i terninger.
3.
Skrell appelsinen og skjær den i skiver.
4.
Grovhakk nøttene.
5.
Dander ingrediensene på et fat.
6.
Rør sammen sitronsaft, olje og nellik og slå vinaigretten over salaten.
7.
Sett gjerne salaten kaldt i 10-15 minutter, før servering.
Visste du at:
- fiber i kål senker kolesterolet, fordi den binder seg til kolesterol i tarmen din og hindrer det i å bli sugd opp i tarmen din. Lett damping av kål gjør fiberet i kålen mer effektivt til å senke kolesterolet.
- forskjellige typer kål (rødkål, hodekål, savoykål) bidrar med ulike plantestoffer, eller glukosinolater. Varier derfor mellom forskjellige typer kål i hverdagen. Rødkål er særdeles rikt på glukosinolatet sinigrin, som viser seg å forebygge flere typer kreft (eks.blærekreft, tarmkreft og prostatakreft). Flere hundre studier dokumenterer kålens kreftbeskyttende egenskaper. Både dampet og rå kål har denne egenskapen, men det ser ikke ut til at langkokt kål kan skilte med det samme fordelene. Du må likevel ikke slutte å kose deg med fårikål , fordi selv om langkokt kål har tapt litt helsekraft, så gir langkokt lammekjøtt og margbein en utrolig rikdom av byggeklosser.
- studier viser at damping er bedre enn koking eller mikrobølgekoking, da sistnevnte bryter ned mer myrosinase, et enzym som omdanner kålens glukosinolater til forbindelser som beskytter deg mot kreft.
- kål er en super antioksidantkilde gjennom sitt høye nivå av C-vitamin og gnistslokkende polyfenoler. Lillafargen, polyfenolet anthocyanin, kan redusere nivået av kroniske betennelsesstoffer i kroppen din. Betennelsesstoffer som er assosiert med både vektoppgang, diabetes, hjertete-karsykdom,kreft og psykiske helseplager.
Rå rødkål kan bidra med 196,5mg polyfenoler/100g kål, mens hodekål kommer med beskjedne 45mg. Nivået av vitamin C, som slokker gnister fra forbrenningen din (antioksidant), er også 6-8 ganger høyere i rødkålen.
Har du lyst til å prøve å lage sesongens pizza og grønnkålkrisp, så finner du oppskriften her
Se også video der Berit forteller om mat for bakterie-mons
Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
Prøv gjerne også en sprø og deilige kålsalat med ristede mandler – oppskriften finner du her.
Og helt til slutt anbefaler jeg følgende enkle tips for å få mer kål inn i hverdagsmaten:
- Bruk kål i salater, råkost, wok, supper og gryter. Prøv denne smarte waldorfsalaten som du finner oppskrift på her
- Skjær kålen i 0,5-1 cm tynne skiver og la dem hvile på skjærebrettet i 5 minutter, før du damper den. Når den er kuttet og får hvile litt, så utvikles flere kreftbeskyttende stoffer i kålen.
- Damp den på rist 4-5 minutter
- Server den med en vinaigrette (oppskrift finner du her) for å øke opptaket av plantestoffer i kroppen din
Som jeg pleier å si det – spis kål og mindre jål:)