Rørt syltetøy i blender

Fargerike bær er proppfulle av plantestoffer med sterk antioksidantkraft og de smaker deilig og friskt. Rørt syltetøy smaker fantastisk – prøv du også!

Fargerike bær er proppfulle av plantestoffer med sterk antioksidantkraft og de smaker deilig og friskt. Rørt syltetøy smaker fantastisk – prøv du også!

Ingredienser

500 g frosne bær (eks. jordbær, bringebær)

1 stort eple

1 godt moden øko banan

Slik gjør du

1.

Ha alle ingrediensene i en blender.

2.

Kjør på full hastighet i 1 minutt.

3.

Hell i tette glass.

4.

Oppbevar i kjøleskap.

Syltetøyet kan du oppbevare i lufttett boks i kjøleskapet i 3-5 dager. Bruk det på brødskiven, i frokostblanding, i yoghurt eller på havregrøten. Har du enda litt igjen så et det et perfekt utgangspunkt til en bærsmoothie.

For å oppnå den aller beste helsekraften anbefaler jeg alle å spise en regnbue av grønnsaker, frukt og bær hver eneste dag. Med det mener jeg at vi bør ha en grønnfarge til alle måltid og gjerne 2-3 fargerike grønnsaker daglig. De ulike fargene gir deg forskjellige plantestoff, og noen av dem er gnistslokkere (antioksidanter). De tåler høye temperaturer dårlig og ødelegges derfor i stor grad om du koker bær på tradisjonelt vis til syltetøy.

Før fryseboksens tid var det forståelig at bær ble syltet og saftet, men nå kan vi fryse friske bær i sesong og bedre ivareta næringen. Ta opp frosne bær og rør friskt og næringsrikt syltetøy gjennom hele året.

Blåbær er svært rike på vitamin C og kraftige antioksidanter soom heter flavonoider. Frosne, hele blåbær har tilnærmet samme kraft som ferske blåbær. Ta også med krekling hjem ved ved neste blåbærtur – de står ikke tilbake i helsekraft. Prøv denne kjempegode oppskriften på blåbærsmoothie – en grønn smoothie som blir lilla – her.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Søt ikke med sukker. Istedet for sukker bruker jeg en godt moden økologisk banan. Økologisk banan har både mer sødme og næring. Mens raffinert sukker ville gitt blodsukkerkaos i kroppen og helseplager, beriker banenen syltetøyet ditt med nydelig smak og enda flere smarte byggeklosser.

Du kan variere med de sortene bær du måtte ha i fryseren, både jordbær, bringebær, solbær, multer og blåbær. Fargerike bær er alle proppfulle av plantestoffer med sterk antioksidantkraft og de smaker deilig og friskt. En nyere studie fra Harvard på 16 010 kvinner over 70 år, viser at økt intak av akkurat blåbær og jordbær kan forsinke utviklingen av hukommelsestap med inntil 2 1/2 år (Annals of Neurology, July 2012). Les mer om bær og deres mange helsegevinster i mitt tidligere blogginnlegg sommersalat med bær.

Styr unna tilsatt fortykningsmiddel i form av pulver i pose. For å tykne syltetøyet bruker jeg ganske enkelt bare et eple. Pektinet i eplet er et naturlig fortykningsmiddel, og gir syltetøyet flott konsistens. Eplet gir syltetøyet både frisk smak og ytterligere næringsrikdom. Eksperimenter med ulike bær og gjerne også alternative naturlige søtkilder som dadler, honning og kokosblomstsukker.

Andre oppskrifter