Oppskrifter / Skreifilet med ertepuré og bacon
Skreifilet med ertepuré og bacon
Tenk at noe så godt kan ha slik helsekraft
Tenk at noe så godt kan ha slik helsekraft
Ingredienser
Fisken
800 g skreifilet, uten skinn
20 g salt
2 ss smør til steking
2 ss smør
1 stk hvitløkbåt, finhakket
100 g bacon i strimler
Ertepuré
500 g dypfryste erter
1 stk hvitløkbåt, hakket
2 ss smør
2 ss extra virgin olivenolje
Salt og pepper
Quinoa&bønner
1 dl quinoa (rød)
5 dl vann
0.5 boks sorte bønner, ferdig kokt (285g)
2 ss extra virgin olivenolje
1 ss sitronsaft
1 klype salt
0.125 ts cayennepepper (1/8 ts)
Hollandaisesaus (kan kuttes)
2 stk eggeplommer
1 dl hvitvin
2 ss vann
4 ss smør
friskpresset sitronsaft
Mineralsalt og pepper
Slik gjør du
Fisken
1.
Stek baconet i strimler i en tørr stekepanne først, og sett til side.
2.
Skjær skreien i serveringsstykker og dryss dem med mineralsalt. La dem ligge i 5 minutter.
3.
Skyll av saltet og tørk skreistykkene med tørkepapir.
4.
Smelt smør til steking i en stekepanne.
5.
Legg fiskestykkene i pannen og stek på moderat temperatur til de er nesten gjennomstekt (uten å snu dem).
6.
Mot slutten av steketiden smelter du 2 ss smør i pannen, har i hvitløk, øser stykkene med hvitløksmør og snur dem de siste 2 minuttene av steketiden.
Ertepuré
1.
Kok ertene møre i vann sammen med hvitløk.
2.
Hell av kokevannet.
3.
Rør inn smør og olje og mos med en stavmikser.
4.
Smak til med salt og pepper.
5.
Hold ertepureen varm.
Quinoa&bønner
1.
Skyll frøene i en sil.
2.
Kok opp vannet.
3.
Ha i frøene og kok i 15 min.
4.
Skyll bønnene og bland bønnene inn i kokevannet de siste 2 minuttene.
5.
Sil av vannet.
6.
Rør sammen olivenolje, sitronsaft, en klype mineralsalt og cayennepepper.
7.
Hold blandingen varm.
Hollandaisesaus (kan kuttes)
1.
Kok opp litt vann i en vid kaserolle som passer til skål i vannbad.
2.
Ta en liten kasserolle og kok hvitvinen inn til 2 ss.
3.
Visp eggeplommene sammen i en glassbolle(passende til vannbad) og visp inn den varme vinen.
4.
Sett glassbollen i vannbad og rør hele tiden med en visp til eggene begynner å tykne.
5.
Visp inn vann når eggene begynner å tykne.
6.
Rør til slutt inn smøret i biter og la det smelte.
7.
Smak sausen til med salt, pepper og sitronsaft.
Server quinoa og bønner, ertepure og skrei med bacon og hollandaise. Eller hopp over hollandaise som en lettvindtvariant. Vel bekomme!
Nydelig fisk og sjømat gir mye muskelmasse per kalori, gjør det lettere å lære og huske, løfter humøret, gir en langvarig metthetsfølelse og en bedre vekt-kontroll. Både blodtrykk og ugunstig fett i blodet kan reduseres. Fisk kan også dempe betennelser, styrke immunforsvaret og muligens forebygge demens. Tenk at noe så godt kan ha slik helsekraft!
Det finnes mye å velge mellom av både nydelig fisk og sjømat! Og kanskje også litt mye å tenke på. Det skal smake godt, det skal gi en helsegevinst og det skal helst være så miljøvennlig som mulig.
En tommelfingerregel: kos deg litt oftere med mer av de små, fete fiskeartene og begrens inntak av store, fete fisk fra toppen av næringskjeden. Fet småfisk som ansjos, sardiner, sild og makrell er kjempegode kilder til omega-3.
Fersk skrei har endelig ankommet de fleste fiskedisker rundt om i landet i disse dager, så hvorfor ikke kjøpe litt ekstra slik at du også kan lage og nyte en deilig fiskegrateng. Dette er en flott rett å utnytte kokte fiskerester i. Hvit fisk som sei, hyse, torsk, skrei og til og med rester av lutefisk kan brukes.
Skrevet av: Berit Nordstrand
Har du lyst til å spise mer fisk og skalldyr i hverdagen, men trenger inspirasjon? Da burde du prøve disse rettene:
- Plukkfisk av fiskerester
- Nordstrands fiskesuppe
- Bakt torsk med sennepssaus
- Når vi skal kose oss med tre fiskemiddager per uke, hvilken fisk bør vi velge?