Ovnsbakte rødbeter med smaker fra Midt-Østen

I tillegg til å smake nydelig er fiberrike rotgrønnsaker som rødbete kjent for å være god prebiotika, eller “mat” for snille bakteriefamilier i magen.

Rødbete er rimelig “superfood” som passer ypperlig til ovnsbaking. Da blir den saftig og søt, og som oftest godt likt selv av barn som er mer følsomme for bittersmak. Og når man tilsetter spennende kryddersmaker slik som i denne oppskriften, blir dette en rett du bare må smake. Så utrolig god!

Mens vi koser oss med sødmen i en ovnsbakt rødbete fyller vi kroppene våre med kraftige antioksidanter, flere ulike vitaminer (folat, B, C, E) og rikelig med mineraler som både kalsium, jern, kalium, magnesium, kopper, fosfor og sink.

Prebiotika

Fiberrike rotgrønnsaker som rødbete er sammen med løkfamilien (løk, purre, hvitløk), og helkorn som havre og rug kjent for å være god prebiotika, eller “mat” for snille bakteriefamilier  i magen.

Rødbeten kommer med mengder av smarte byggeklosser og inneholder folsyre og mye mineraler – spesielt jern, kalsium, magnesium og kalium. Den er som rotfrukter flest, rik på fiber de gode bakteriehjelperne i tarmen kan fermentere i.

Det er kanskje ukjent for mange, men også rå rødbete byr på en alldeles herlig smaksopplevelse! Riv rødbete i salater eller bruk en mandolin og få tynne skiver du kan marinere i en nydelig vinaigrette. Mulighetene er mange:

Ingredienser

Ovnsbakte rødbeter

  • 4 mellomstore rødbeter (ca. 500 g), skrelt og skjært i grove biter
  • 3 ss ekstra virgin olivenolje
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts paprikapulver
  • Havsalt og pepper
  • 1×400 g boks kikerter, avrent og skylt
  • ekstra virgin olivenolje
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts paprikapulver
  • Havsalt og pepper
  • 12 mynteblader, finsnittet

Krydderyoghurt

  • 350 g gresk yoghurt
  • 2 ts sitronsaft
  • Krydder (1 ts koriander, 1 ts spisskummen, 3 fedd hvitløk, ½ chili med frø, havsalt og pepper)

Slik gjør du

Ovnsbakte rødbeter

  1. Forvarm ovnen på 180 grader.
  2. Skjær rødbetene, ha de i en bolle og bland inn olivenolje og krydder. Ha bitene utover et bakepapir på en stekeplate og ovnsbak til bitene er møre (ca. 30 minutter).
  3. Lag krydderyoghurt ved å blande sammen yoghurt, sitronsaft, chili, hvitløk, malt spisskummen og malt koriander. Smak til med havsalt og pepper.
  4. Surr så kikertene i litt olivenolje i en stekepanne på moderat temperatur. Stek dem til de begynner å bli litt sprø på utsiden. Bland inn spisskummen og paprikapulver og surr videre i ett minutt. Smak til med litt havsalt og pepper.
  5. Dander så retten på et serveringsfat, med yoghurten nederst, så rødbetene, kikertene og dryss mynteblader over.
  6. Retten kan serveres som lunsj med grovbrød/knekkebrød og smør, eller som tilbehør til kjøtt eller fisk

Krydderyoghurt