Pankopanert sei

med spinat, rotmos og hvit saus

Mer saus? Ja, takk!

Panko er en tradisjonell japansk panering laget av brød uten skorpe som gir et sprøere og luftigere resultat. I denne retten serverer vi den hvite sausen med pankopanert sei, spinat og potetmos. Sausen kan brukes til annen fisk også, for eksempel til torsk. 

Vi serverer den brune sausen med grillet ytrefilet og ovnsbakte rotgrønnsaker, i tillegg til potetmos av norsk mandelpotet. Det er ekte kraftfor med mange byggeklosser, det. Sausen er anvendelig og kan brukes til det kjøttet du foretrekker, for eksempel kjøttkaker. 

Disse oppskriftene ble også laget i tv-serien “Bra godt” på TV2.

Prøv også:

Ingredienser

Porsjoner:

Pankopanert torsk og sei

  • 700 g torsk sei eller annen hvit fisk 
  • 8 ss panko brødsmuler uten skorpe (gjerne fra spelt eller annen urkorn) 
  • 2 ss sesamfrø
  • 0.5 ts nykvernet pepper 
  • 1 egg
  • Dill/persille finhakket -kan sløyfes 

Hvit saus

  • 2 ss smør
  • 2 ss mel (spelt eller annen urkorn)
  • 2 dl H-melk (evt plantebasert melk) 
  • 2 ss sitronsaft
  • 0.5 ts salt

Brun saus

  • 2 ss smør
  • 1 gul løk -finhakket 
  • 2 dl kjøttkraft (varmes opp i egen kjele) 
  • 2 ss mel- økologisk spelt eller annen urkorn
  • 1 ts revet fersk pepperrot 
  • En neve finhakket persille/dill 

Enkel rotmos

  • Persillerøtter
  • gulrøtter
  • Byggryn -lagt i vann over natten og kokes så vidt opp før servering 
  • Salt og pepper
  • Olje -ringle litt olje over rotgrønnsakene før du setter dem i ovnen 

Potetmos

  • 10 mandelpoteter (med skallet på) 
  • 2 dl H-melk (bruk plantebasert melk om du ikke han bruke H-melk) 
  • 0.5 dl kraft fra potetvannet 
  • 2 ss smør
  • 0.5 ts salt
  • ½ ts nykvernet pepper 

Slik gjør du

Pankopanert torsk og sei

  1. Start med å gjøre klar fisken, legg den på litt kjøkkenpapir, slik at overflødig væske kan trekke ut. Tørk av fisken ved behov
  2. Ha sesamfrøene i en tørr stekepanne og stek de raskt, til de får en svak gyllen farge.
  3. Visp sammen 1 egg i en liten bolle.
  4. Bland sammen ingrediensene til paneringen på et fat, også sesamfrøene
    Pensle fisken med egget
  5. Legg fiskefileten i paneringen på den siden den er penslet med egg, og dekk overflaten med panering. Pensle egg på oversiden av fisken og vend om og gjør det samme på den andre sidenTIPS: De pankopanerte fiskefiletene kan stekes både i stekepannen og i ovn. Fiskefiletene stekes i panna med smør og/eller olje til gyllen farge på middels varme. I stekeovn: Stekes med over- og undervarme ved 200 grader i cirka 18 minutter.  

Hvit saus

  1. Smelt smør i en stekepanne på middels varme. Smøret skal ikke brunes, så pass på varmen.
  2. Tilsett 2 ss mel og rør godt om.
  3. Varm opp melken i en egen kasserolle før du tilsetter den i sausen mens du rører. Det er viktig å følge med på sausen så den ikke brenner seg i bunnen. La sausen tykne på svak varme mens du rører i pannen. Når sausen har tyknet skviser du litt sitronsaft over og ha oppi litt salt. Rør godt om før servering. 

TIPS: Tåler du ikke mel, kan du i stedet bruke maizenamel. Da tar du 2 ss maizenamel og blander med 2 ss vann og rist godt før du tilsetter sausen. 

Brun saus

  1. Ta 2 ss smør i en stekepanne på middels varme.
  2. Tilsett finhakket løk. Surr i pannen til løken har gyllen farge.
  3. Tillsett 2 ss mel og rør godt. Varm opp kjøttkraften i egen kjele og hell oppi pannen med løk.
  4. La sausen småputere under omrøring på lav varme så smakene får sette seg.
  5. Tilslutt har du revet pepperrot og finhakket persille/dill i den brune sausen før servering. 

Enkel rotmos

  1. Kutt opp, krydre og ovnsbak rotgrønnsakene i ovnen på 175 g i ca 20 min eller til grønnsakene er møre.
  2. Tilsett kokte byggrun ved servering. 

Potetmos

  1. Kok opp potetene til møre.
  2. Behold ½ dl av kokevannet og tilsett melk og smør. Behold skallet på og mos potetene til ønsket konsistens.
  3. Tilsett litt salt og nykvernet pepper og varm opp på middels varme.