Har du en hel fisk, eller en rundfisk som vi kaller det, så trenger du bare en pose havsalt/grovsalt, litt tid i ovnen og så har du en ferdig fiskerett. Når du begraver fisken i havsalt danner saltet en beskyttende skorpe rundt fisken, som gjør stekeprosessen mer skånsom. Prøv med ulike fiskeslag, både små fjellørret og en stor torsk – resultatet blir alltid en smakfull og saftig opplevelse.
Glad i fisk? Prøv også:
- Gøyale og glutenfrie fiskepinner
- Spennende fiskepakker for store og små
- Råmarinert fisk
- Dampet hvitfisk med spinat og sopp på ti minutter
- Mat for konsentrasjon og ADHD
Les også:
Ingredienser
Porsjoner:
Saltbakt hel fisk
- Fisk (ca. 350g rundfisk per person)
- 1 kg havsalt, grovt
- 1 dl vann
- 2-3 småpoteter per pers
- 2 fedd hvitløk
- smør til steking
- 1 brokkoli
- 1 potte fersk dill
- 1 sitron
Eggesmør
- 100 g smeltet smør
- 2 hardkokte egg, finhakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
Slik gjør du
Saltbakt hel fisk
- Forvarm ovnen til 180 grader. Steketid: 30min (småfisk)- 50min
- Bland saltet med vannet til det blir en formelig masse.
- Legg salt i bunnen av en ildfast form eller storformen i ovnen din avhengig av fiskens størrelse.
- Vask fisken og fyll den med dill og skivet sitron.
- Legg fisken i saltet og dekk den av salt (hodet og halen trenger ikke dekkes).
- Bak i 30-50 minutter.
- Vask og skrubb småpotetene rene.
- Damt dem møre på rist i en kasserolle.
- Finhakk hvitløk og stek på middels varme i en panne med smør. De ferdig dampede småpotetene stekes i dette hvitløkssmøret før servering.
- Damp brokkolibukettene på rist.
- Når fisken er ferdig, så graver du frem fisken og legger den over på et serveringsfat.
Server fisk, smørstekte småpoteter og brokkolibuketter. Gjerne med litt eggesmør eller en klatt rømme med litt pepperot, dill, gressløk eller andre smaker.
Nå kan du saltbake all slags rundfisk. Varierer du tilbehøret så har du et uendelig antall lettvinte fiskeretter til familien. Rundfisk til hverdags finner du også i frysedisken.