Featured Image

Kokosfett KAN

For mye og for lite duger ikke – ei heller når det gjelder fett. Milliardvis av cellefabrikker trenger leveranser av råvarer så de kan lage sine produkt, slik som lykkekjemi og hormoner. Cellene følger oppskrifter fra 85 000 generasjoner gamle genbøker. Leveres ikke ingrediensene, så blir det ingen “kake”. På samme måte som om du hadde en kakeoppskrift med 3 egg, og så fikk du levert 30 egg. Egg er fremdeles sunt, men det blir ingen smakfull kake.

Mennesker med et animalsk kosthold får i seg mye mettet fett, mens om man har et vegetarisk eller vegansk kosthold, er det rom for mer. Ifølge Helsedirektoratets retningslinjer bør mindre enn 10 prosent av energien i kostholdet komme fra mettet fett, som typisk finnes i melkeprodukter og kjøtt. Det er m.a.o. viktig å ikke overdrive inntaket og spise fornuftige mengder, slik som Helsedirektoratet anbefaler.

15.04.2015, publiserte NRK Livsstil en artikkel som omhandlet bruk av olje i matlagning. Den kan du lese her. Professor i ernæring ved medisinsk fakultet på Universitetet i Oslo og overlege ved Lipidklinikken på Oslo Universitetssykehus, Kjetil Retterstøl, fraråder nå folk å bruke kokosolje. Han mener at de som tror at kokosolje har helsebringende egenskaper er helt på ville veier, og sier videre at oljen ikke hører hjemme i et sunt kosthold. Dette er fordi den inneholder veldig mye mettet fett som han mener vi må få i oss minst mulig av.

Kokos KAN

Det finnes en rekke studier som dokumenterer effekten av kokosfett. Samtidig har forskningen dementert at mettet fett er årsak til hjertekar-sykdom, og at de har rettet baker for smed i generasjoner. Vi vet nå også at mettet fett er alle mulige varianter av fettsyrer,- det er ikke ett fett. God helse er faktisk avhengig av stødige leveranser av smarte, naturlige mettede fettsyrer.

Slik fabrikker ute i verden produserer biler, leker og klær, har dine cellefabrikker også mange forskjellige oppgaver. De vedlikeholder fabrikkbygningen, lager celledeler, arvestoff (DNA), muskelfibre, signalstoff og hormoner. Lær mer om cellefabrikken her.

Kokosfett kommer med smarte mettede fettsyrer, de såkalte medium chain triglyceridene (MCT) – kaprylsyre(8%), laurinsyre (45-60%) og kaprinsyre (6%). Omkring 90% av fettet i kokosfett består av smarte mettede fettsyrer. Motsatt er mettede fettsyrer produsert ved å herde umettet fett, både unaturlig og helseskadelig for oss.

Les også: Rett fett, ikke ett fett her

MCT går lett igjennom cellemembranen og forbrennes raskt til energi i cellefabrikkene. MCT legger seg heller ikke omkring midjen som helsefarlig bukfett. Mye tyder på at kokosfett kan faktisk øke din fettforbrenning, krympe midjemålet og gjøre det lettere for deg å oppnå en stabil trivselsvekt. Det ser også ut til at kokosfett kan kokosfettet hjelpe deg til å bygge sterkere muskler.

Kokosfett bidrar med langvarig energi, slik at stadig flere triathleter benytter seg av hjemmelagde energi-barer med kokosfett, rå honning og protein (eks. chiafrø).

Vil du vite mer? Medisinske studier viser at kokosfett KAN:

  • bidra med drivstoff til hjerneceller som sliter med å ta opp blodsukker (f.esk. ved diabetes 2) og bedre symptomer på Alzheimers sykdom. Ketonlegemer trenger ikke insulin for å komme seg igjennom cellemembranen, og sulteforede hjerneceller får tilført næring fra kokosfettet.
  • bedre hjernefunksjonen og hukommelsen til eldre
  • forebygge hjerte-karsykdom og høyt blodtrykk, ved å øke nivået av godt kolesterol (HDL) og store luftige LDL. Det er de små harde, klissete LDL-partiklene som lett avleirer seg i åreveggen og derfor fortjener betegnelsen ugunstig kolesterol. De produseres når du spiser hvite raffinerte kalorier.
  • beskytte leveren mot skade fra helseskadelige stoffer (dyrestudier)
  • styrke immunforsvaret ditt, dempe inflammasjon i kroppen og bedre leddbetennelser
  • ødelegge bakteriers fettvegger, og drepe magesårbakterien Helikobakter Pylori.
  • balansere hormoner og dempe plager i overgangsalderen.
  • forebygge benskjørhet (dyrestudier)

Slike helsefordeler gjelder kaldpresset extra virgin kokosfett og ikke raffinerte og tøft bearbeidede varianter. Velg passe mengder av et kokosfett som KAN, og følg Helsedirektoratets retningslinjer ift anbefalt inntak av mettet fett som ledd i et ellers variert og sunt kosthold, og nyt både smak og helsekraft. For som med alt annet her i livet så er det måtehold og moderasjon som gjelder – også når det gjelder bruk av fett.

 

Det nærmer seg helg og kanskje du har lyst til å kose deg med noen deilige nøttekuler? Oppskriften på denne nydelige konfekten med nettopp kokosfett, finner du her. Kos deg med disse med god samvittighet, men husk; alt med måte.

Berit

 

Referanser:

  • Lei, T., Xie, W., Han, J., Corkey, B. E., Hamilton, J. A., & Guo, W. (2004). Medium‐Chain Fatty Acids Attenuate Agonist‐Stimulated Lipolysis, Mimicking the Effects of Starvation. Obesity research, 12(4), 599-611.
  • Newport, M. T., VanItallie, T. B., Kashiwaya, Y., King, M. T., & Veech, R. L. (2015). A new way to produce hyperketonemia: Use of ketone ester in a case of Alzheimer’s disease. Alzheimer’s & Dementia, 11(1), 99-103.
  • Otuechere, C. A., Madarikan, G., Simisola, T., Bankole, O., & Osho, A. (2014). Virgin coconut oil protects against liver damage in albino rats challenged with the anti-folate combination, trimethoprim-sulfamethoxazole. Journal of basic and clinical physiology and pharmacology, 25(2), 249-253.
  • Vysakh, A., Ratheesh, M., Rajmohanan, T. P., Pramod, C., Premlal, S., & Sibi, P. I. (2014). Polyphenolics isolated from virgin coconut oil inhibits adjuvant induced arthritis in rats through antioxidant and anti-inflammatory action. International immunopharmacology, 20(1), 124-130.
  • Hayatullina, Z., Muhammad, N., Mohamed, N., & Soelaiman, I. N. (2012). Virgin coconut oil supplementation prevents bone loss in osteoporosis rat model. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012.