Grønne smoothies er en utrolig enkel måte å kunne kose seg med mer bladgrønt på. Det trenger vi alle, men det er kanskje spesielt vikig for de småspiste, som barn og eldre. I følge Helsedirektoratet er det kun 5% av norske barn som får i seg den anbefalte dose av “5 om dagen”! Når 3 av disse 5 skal være grønnsaker, er det flott å få litt drahjelp fra grønne smoothies.
- Les også: Spis en regnbue
- Se også: Video – Berit lager smoothies
Smoothies byr på kreativitet; det er kjempegøy å forsøke mange ulike smaker, alt etter hva man liker og hva man har i hus. Mens det for fruktsmoothies er det vanskelig å ende opp med dårlig smak, er situasjonen noe annerledes hvis du forsøker grønne smoothies. Her er noen tips!
10 tips for hvordan lage en velsmakende grønn smoothie
- Frukt, bladgrønt/spirer og vann er de eneste ingredienser du trenger; gjør det enkelt
- Tilsett gjerne også nøtter og frø om du ellers ikke spiser rå nøtter
- Kjøp økologisk frukt og grønt for optimalt næringsinnhold og for å minimere inntaket av sprøytemiddelrester. Særlig dersom du vil bruke hele frukt, inkl. skall og frø, er det et poeng at det er usprøytet. Masse næring – og mindre kuttearbeid !
- Optimalt blandingsforhold for smakens skyld synes å være 60% frukt og 40% bladgrønt
- Varier typene grønnfarger for ikke å få for mye plantestoffer av en og samme type. Bruk gjerne blader fra blomkål, brokkoli, salatblader, spinat, grønnkål, squash, agurk, stangselleri, grønn paprika, avokado mm.
- Demp bittersmaken fra grønnsaker med naturens sødme fra banan, pære, mango, søt melon, ananas, papaya, mynteblader, dadler, bringebær.
- Demp bittersmaken fra grønnsaker med syrlige smaker fra sitron og lime eller litt revet ingefær. Frøene fra en vaniljestang gir også nydelig smak.
- Tilsett en håndfull knust is – grønne smoothies smaker best kalde!
- Ha litt kaldpresset linfrøolje i smoothien. Det sunne umettede fettet hjelper plantestoffer, vitaminer og mineraler inn i kroppen og sikrer oss omega-3 i form av ALA, “plantenes omega-3”.
- Server gjerne grønne smoothies i fargeglade drikkebeger med lokk på til barn som ikke “tåler grønn drikke”
Prøv deg frem – eksperimenter og finn frem til din egen favoritt!
Avokado i smoothies bidrar med rundere smak, en fyldigere konsistens, flotte umettede fettsyrer og en rekke nyttige byggeklosser for både gane og kropp!
Kiwi/pære-smoothie til 4 personer:
- 5 dl ferskpresset eplejuice/vann (gjerne halvparten av hver)
- 2 pærer
- 4 kiwi
- 1 håndfull bladgrønt av spinat/ruccola/brennesle/løvetannblader
- Mer grønt om du vil: 1/2 agurk, 1/2 avokado/spirer
- 4-6 paranøtter / 1 ss gresskarkjerner (ev. andre nøtter og frø)
- 1 ts revet ingefær
- en håndfull isbiter
Kjør alle ingrediensene i en blender på høy hastighet i et par minutter.
Ananas/vanilje-smoothie til 4 personer:
- 1 fersk ananas
- 2 frosne bananer
- to never spinat/salatblader/spirer
- 1/2 agurk
- 2 ss gresskarkjerner
- frøene av en vaniljestang
- et par håndfull isbiter
Kjør alle ingrediensene i en blender på høy hastighet i 2 minutter
5 Comments